Aanstaande zaterdag is het D66 congres. Zoals altijd is het een behoorlijke uitdaging je tussen alle moties door te manoeuvreren. Wij zetten daarom de belangrijkste voor je op een rij. Het gehele overzicht kan je hier vinden. De behandeling van de moties is zaterdag in de EM De Jong zaal van 12.00 tot 15.45 uur. De volgorde van behandeling komt overeen met de volgorde waarin de moties genummerd zijn. De organisatorische moties komen eerst, de politieke moties daarna.

AOM 110.03 Voorstel om het benodigde aantal handtekeningen voor moties terug te brengen naar 10 (dit is nu 25 voor reguliere moties & 15 voor actuele).

PM 110.07 (06 & 08) Motie die oproept tot het verbeteren van het sociaal leenstelsel. Pleit er bovendien expliciet voor dat dit in samenwerking met de JD gebeurt. Er zijn ook twee moties, 06 & 08, die pleiten voor terugkeer van de basisbeurs.

PM 110.13 Roept op om banken aan te zetten om hypotheek te gaan rekenen op basis van werkelijke schuldlast van de studieschuld, in plaats van het te rekenen als reguliere schuld. Belangrijk voor het socialer maken van het leenstelsel.

PM 110.24 Een motie voor een vuurwerkverbod op knalvuurwerk. Heeft een neutraal advies, alleen daarom al interessant. Zijn we als JD sterk voorstander van (wij willen zelfs al het particulier vuurwerkgebruik verbieden).

PM 110.34 Een van onze eigen moties die ervoor pleit de maximumsnelheid in heel Nederland te verlagen naar 90 km/u. Voor toelichting klik hier

PM 110.35 Een van onze eigen moties die ervoor pleit dat Nederland het doel energie zelfvoorzienend te worden moet loslaten en in plaats daarvan moet investeren op een Europees energiesysteem. Wordt inhoudelijk ondersteund door de fractie, om politieke redenen een neutraal advies. Voor toelichting klik hier.

PM 110.43 Een motie die oproept voor een onderzoek naar negatieve inkomensbelasting (basisinkomen). Omarmt door de fractie. Lijkt een mooie opstap naar negatieve inkomstenbelasting in het verkiezingsprogramma van volgend jaar.

PM 110.48 Een van onze eigen moties die pleit voor strenger overheidsingrijpen in het terugbrengen van zout, verzadigd vet en suiker, eventueel met financieel ingrijpen. Heeft een negatief advies omdat op dit moment doelen worden geformuleerd. De Jonge Democraten zien liever minder vrijblijvende doelen.