Welkom bij de Jonge Democraten!

Een vereniging in jouw stad

De Jonge Democraten heeft verschillende afdelingen die op lokaal gebied laagdrempelige activiteiten organiseren. Kijk in de agenda voor de activiteiten die de afdelingen organiseren en bezoek de pagina van jouw afdeling! Je bent altijd welkom om een keer langs te komen of contact op te nemen met het afdelingsbestuur! Daarnaast mag je natuurlijk altijd langsgaan bij activiteiten van andere afdelingen.

"Het afgelopen jaar mocht ik voorzitter zijn van onze afdeling in Groningen. Daar zorgde ik er samen met mijn bestuur voor dat er elke week een gezellige activiteit klaarstond voor onze leden in de stad en de omliggende provincie. Met een drankje in de hand gaan we dan in gesprek met iemand van binnen of buiten de politiek, discussiëren we over een bepaald onderwerp, of gaan we in de buurt op stap!

In elke studentenstad hebben de Jonge Democraten een afdeling. Dit zijn de perfecte plekken om andere politiek geïnteresseerde jongeren in jouw buurt te ontmoeten en om nieuwe vrienden te maken. En het is ook nog eens goed voor je CV: er zijn namelijk tal van commissies en bestuursfuncties waar jij naast je studie of baan ervaring in kan opdoen. Ga vooral eens met een afdelingsbestuurslid in gesprek over wat jij graag zou willen doen!"

- Silke Kok (21)

Afdeling Amsterdam organiseert haar activiteiten voornamelijk in de stad Amsterdam, maar ook het noorden van Noord-Holland en een deel van Flevoland horen bij deze afdeling.
Afdeling Arnhem-Nijmegen organiseert de meeste activiteiten in Nijmegen en soms in Arnhem, maar deze grote afdeling beslaat ook de provincie Overijssel. In Zwolle zijn daarom ook regelmatig activiteiten.
Afdeling Brabant beslaat de hele provincie en wisselt haar activiteiten af tussen Den Bosch, Eindhoven, Tilburg en Breda.
Helemaal in het Noorden ligt de afdeling Fryslân. Zij organiseren hun activiteiten doorgaans in Leeuwarden en soms in Heerenveen.
Als meeste noordelijke afdeling van de JD organiseert afdeling Groningen haar activiteiten doorgaans in de stad Groningen. Ook de provincie Drenthe hoort bij deze afdeling.
Zoals de naam al doet vermoeden organiseert afdeling Leiden-Haaglanden haar activiteiten afwisselend in den Haag en Leiden, maar ook in Delft zijn zij regelmatig te vinden.
Als nieuwste afdeling van JD organiseert afdeling Limburg activiteiten in de hele provincie, zoals in Maastricht en Roermond.
Afdeling Rotterdam beslaat zowel het gebied rondom Rotterdam als de provincie Zeeland en focust haar activiteiten in Rotterdam, maar ook Zeeland hoort bij deze afdeling.
Afdeling Utrecht: In het midden van het land is afdeling Utrecht te vinden die haar activiteiten doorgaans in de stad Utrecht organiseert. Ook Wageningen hoort bij deze afdeling.

Je mag altijd vrijblijvend langskomen bij een activiteit. Wil je toegevoegd worden aan de groepsapp van je afdeling om op de hoogte te blijven van activiteiten? Of wil je eerst even kennis maken met het afdelingsbestuur? Neem dan contact op!

Aan de slag met jouw passie

Wil je meer inhoudelijk de diepte in? Ook dat kan. Bij de Jonge Democraten zijn er tal van werkgroepen en teams die zich bezig houden met verschillende onderwerpen. Deze werkgroepen zijn meestal laagdrempelig om aan deel te nemen en natuurlijk mag je altijd vrijblijvend kennis maken! Ook kun je meedoen met een van onze diverse trainingen of aan de slag gaan met een coach om je een skill of onderwerp echt eigen te maken. Meld je aan via de knoppen hieronder of neem een kijkje op de betreffende pagina voor meer informatie.

Aanmeldformulier werkgroepenInschrijven trainingAanvragen coachVacatures teams

Werkgroepen

Teams

Trainingen

Coaches

"Bij de Jonge Democraten kan je aan de slag met wat jij belangrijk vindt in de politiek! En dat kan op een heleboel manieren. Als je lid wordt van één van onze werkgroepen, kan je heel makkelijk meepraten over onderwerpen die jij interessant vindt. Over het klimaat bijvoorbeeld, of onderwijs. En wil je zelf je handen uit de mouwen steken? Wij kunnen je bijvoorbeeld helpen bij het opzetten van acties of demonstraties, of bij het meeschrijven aan ons politiek programma. En heb je echt een goed idee? Dan zorgen wij ervoor dat je met iemand uit de Tweede Kamer om tafel komt te zitten!

Wees niet bang om eens een keer iemand aan te spreken met een goed idee! Bij ons hoef je nog geen enorme politieke ervaring te hebben om impact te maken. Iedereen heeft namelijk goede ideeën over hoe je de wereld een stukje beter kan maken."

- Benito Walker (20)

Jij kan politicus worden!

“Bij de Jonge Democraten kun je allerlei vaardigheden leren waar je later in je loopbaan ontzettend veel aan hebt! Of heb je de droom om politicus te worden? Leer debatteren, speechen, moties schrijven en nog veel meer! Door werkgroepen en afdelingsbesturen leer je ontzettend veel en kun je mooie activiteiten organiseren, inhoudelijk meedenken en zelfs politieke invloed krijgen.

Ik heb zelf afdelingsbestuur gedaan bij de Jonge Democraten Rotterdam, daar hebben wij een ludieke actie georganiseerd over het gekozen burgermeesterschap en zijn met inwoners en zelfs met de burgemeester van Rotterdam Aboutaleb in gesprek gegaan.
Daarna ben ik voorzitter geweest van de werkgroep Diversiteit en Participatie waar ik de kans kreeg om in gesprek te gaan met regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer.

Door de Jonge Democraten ben ik klaargestoomd voor de politieke functie die ik nu doe: Statenlid in Zuid-Holland. Ik heb veel profijt van de vaardigheden die ik heb geleerd bij de Jonge Democraten!

Veel Jonge Democraten is het gelukt om in de gemeenteraad, Provinciale Staten of in de Tweede Kamer te komen! Wist je bijvoorbeeld dat Rob Jetten ook Jonge Democraat is geweest?”

– Lisanne van Damme
Oud-afdelingsbestuurslid & oud-portefeuillehouder
Statenlid Zuid-Holland

“Het voelt als gisteren dat ik op mijn achttiende lid werd van de JD. Dat is nu al ruim vijf jaar geleden, en wat een avontuur is het geweest! Al vrij snel na mijn inschrijving, stapte ik het Amsterdamse afdelingsbestuur van de JD binnen als, toen lang geleden heette mijn functie nog commissaris profilering. Dat was mijn allereerste duik in het bestuurlijke- en het verenigingsleven van de JD, en man, wat heb ik veel geleerd. Mijn tijd bij de JD tot nu toe in een paar woorden: nieuwe leuke gezichten leren kennen, toffe ervaringen opgedaan en een hoop lol met vrienden.

Één van de hoogtepunten was mijn betrokkenheid bij de werkgroep diversiteit en participatie. Samen met geweldige vrienden dook ik diep in allerlei onderwerpen en organiseerden we te gekke evenementen. Dat was echt een kers op de taart van mijn JD-tijd!

Nu, een paar jaar later, ben ik politiek adviseur op het gebied van onderwijs en wetenschap. Ik heb het voorrecht om advies te geven aan zowel het landelijk bestuur van de Jonge Democraten als de D66 fractie in de Tweede Kamer. Het is geweldig om mijn passie voor onderwijs en wetenschap te kunnen inzetten op dit niveau. Wij als jongeren moeten onze stem laten horen, zodat er niet alleen over ons beslist gaat worden, maar met ons! Dit is heel erg waarin ik geloof en waarvoor ik wil strijden.

Wat een reis tot nu toe, en ik kan niet wachten om te zien wat de toekomst nog in petto heeft!”

– Aziza Filal
Politiek Adviseur

“Ik ben minister voor klimaat en Energie en lijsttrekker voor D66. Ik had nooit op deze plek gestaan als ik niet ooit was begonnen als lid en voorzitter van de Jonge Democraten.

Ik was van jongs af aan altijd al geïnteresseerd in de samenleving om me heen en in de politiek, maar ik dacht altijd: “Ik ben echt de enige jongere was die dat leuk vindt.” Tot ik op een introductieweekend van de Jonge Democraten kwam en in een warm bad viel van zoveel jongeren die zich druk maken over de wereld, de wereld willen verbeteren. Vanaf dat moment ben ik echt van de JD gaan houden.”

– Rob Jetten
Oud-afdelingsvoorzitter en oud-voorzitter
Lijsttrekker van D66

Foto door Martijn Beekman

Een politieke jongerenorganisatie

De Jonge Democraten zijn de onafhankelijke jongerenorganisatie van D66. Dit betekent dat we een heleboel samen doen. Onze voorzitter sluit bijvoorbeeld elke dinsdag aan bij de vergadering van de Tweede Kamerleden van D66. Maar onafhankelijkheid betekent bijvoorbeeld ook dat wij vrij zijn om onze eigen mening te bepalen, buiten het verkiezingsprogramma van D66 om. Daardoor kunnen wij binnen D66 een voorlopersrol innemen, en kaarten wij vaak nieuwe onderwerpen aan bij onze ‘moederpartij.’ Het wijzigen van de wet over bloeddonatie is bijvoorbeeld ontstaan vanuit een initiatief van ons en ook op andere onderwerpen die jongeren raken, zoals bijvoorbeeld de studierente, houden wij D66 graag scherp!

Wil jij meedenken over wat de Jonge Democraten vinden en  invloed hebben op echt beleid binnen D66 en daarbuiten? Daar zijn verschillende manieren voor binnen de JD. Wij zijn immers een politieke jongerenorganisatie. Sluit je bijvoorbeeld aan bij de werkgroepen en/of kom langs op een van onze congressen!

Tijdens onze congressen bepalen we onze politieke standpunten en gaan we in discussie over belangrijke thema’s. Het congres is dé bijeenkomst van de Jonge Democraten! Iedereen is welkom, ook als je pas net lid bent. Wil jij zien (en oefenen) hoe je een  motie verdedigt, inspreekt en debatteert. Wil je andere Jonge Democraten te ontmoeten die de politiek net zo leuk vinden als jij! Kijk dan snel op deze pagina voor het volgende congres.

Een van de beste manieren om actief te worden bij de JD is om lid te worden van een van onze politieke werkgroepen. Politieke werkgroepen verdiepen zich op landelijk niveau in een specifiek onderwerp, organiseren thema-activiteiten en schrijven mee aan onze standpunten. Kijk op deze pagina om lid te worden van een van onze werkgroepen.

Word lid!

Vul je gegevens in en word
eenvoudig lid van JD

Meld je aan