Trainingen & Trainers

De Jonge Democraten is een leerschool. Daarom is het bij ons ook mogelijk om een divers aantal trainingen te volgen. Van persoonlijke vaardigheden tot politieke vaardigheden en inhoudelijke trainingen. We hebben voor iedereen iets in huis.

Heb jij bepaalde vaardigheden die je wil bijspijkeren? Neem dan een kijkje bij onderstaande trainingen. Op deze pagina kun je daarnaast vinden hoe je een training aanvraagt.

Training aanvragen

Trainingen worden regelmatig gegeven door afdelingen. Je kan dus altijd bij je afdelingsbestuur vragen of een bepaalde training georganiseerd kan worden of kijk in de agenda wat er op de planning staat.

Wil je zelf een training aanvragen bij het Landelijk Bestuur? Vul dan het aanvraagformulier hiernaast in. Trainingen worden georganiseerd als we vijf geïnteresseerden hebben.

Training aanvragen

Training aanvragenContact

Trainingen worden door de trainers op de aanvraag afgestemd. Is het een grote of kleine groep? Voor beginners of gevorderden? Wat de wensen ook zijn, de trainers zorgen dat de training goed aansluit bij de aanwezigen.

Trainingen

Campagne

Lobbyen

De training lobbyen leert je alles wat belangrijk is om de (plaatselijke) politiek te beïnvloeden. We gaan in op hoe de tweede kamer werkt en welke weg een kamerstuk aflegt. Maar ook wie je zou kunnen belobbyen en hoe je dat het beste kan doen.

Motieschrijf-training

Je hebt hekel aan draaiorgels en je wil graag dat we als vereniging ons uitspreken tegen die geluidmakers. Je gaat zitten achter je bureau, maar je hebt eigenlijk geen idee hoe nu verder. Of je hebt misschien wel andere goede ideeën voor moties. Dan is deze training perfect voor jou! In deze training leer je hoe je dat goede idee kan omzetten naar een motie, die je vervolgens kan verdedigen bij het aankomende congres!

Resolutie schrijven

Deze training helpt je hoe je goed kan reageren op vragen van journalisten tijdens een mediaoptreden. Er wordt zowel gekeken naar verbale vaardigheden als je houding. Daarnaast is er ruimte om tips te gegeven om je goed voor te kunnen bereiden en zelf te oefenen!

Woordvoerings- en mediatraining

Deze training helpt je hoe je goed kan reageren op vragen van journalisten tijdens een mediaoptreden. Er wordt zowel gekeken naar verbale vaardigheden als je houding. Daarnaast is er ruimte om tips te gegeven om je goed voor te kunnen bereiden en zelf te oefenen!

Conflict-hantering

De training conflicthantering bespreekt alles rondom conflict. Hoe je conflict op tijd herkent, hoe je voorkomt dat het uit de hand loopt en hoe je conflict op een goede wijze eindigt. Deze training is aan te raden als je als lid of bestuur beter wilt leren om gaan met conflict.

Motivatie

Onderhandelen

Onderhandelen is een skill waar je zowel binnen als buiten de politiek veel aan zal hebben. Bij het formeren van het eerste kabinet met jou als minister-president, maar ook bij jouw volgende salarisverhoging. Bij deze training leer je alle ins en outs: wil jij het grootste stuk van de taart voor jezelf, of kan jij de taart samen met je medeonderhandelaars ook groter maken?

Persoonlijk Leiderschap

Tijdens het komende jaar krijg je ontzettend veel indrukken en kun je ontzettend veel leren. Maar hoe zou je dat willen aanpakken? En hoe zou jij je verder willen ontwikkelen? In deze training kijken we verder naar deze vragen aan de hand van theorie en interactieve groepsdiscussies.

Storytelling

De afgelopen decennia hebben bedrijven als Apple het vertellen van verhalen om hun boodschap te verkopen tot kunst verheven. Ook politiek wordt dit steeds meer ingezet. Deze training is voor iedereen die een stap wil zetten in zijn (politieke) communicatie. Of het nou gaat om campagnevoeren, pitchen, debateren of schrijven, het kunnen framen van jouw boodschap in een verhaal is een cruciaal wapen in het arsenaal van elke aspirerend politicus.

Debatteren

De training debatteren is een interactieve training waarbij je alles leert om jouw volgende debat te winnen! Naast veel oefenen, leer je ook meer over de theorie rondom debatteren, van Griekse filosofen tot het seksi-model.

Framing

Bij de training framing leer je hoe je een boodschap kunt overbrengen door het gebruik van frames en andere vormen van beeldspraak. Ook leer je hoe anderen dit middel gebruiken om hun eigen politieke boodschap kracht bij te zetten, en staan we stil bij hoe je door frames heen kunt prikken.

Opiniërend Schrijven

Bij de training opiniërend schrijven leer je alles om een opiniestuk te schrijven. Want hoe pak je zoiets aan? In deze training ga je werken om een politiek standpunt om te zetten naar een begrijpelijke tekst. We gaan onder andere kijken naar hoe de opzet van een opiniestuk eruit ziet en wat een goede tekst een goede tekst maakt.

Pitchen en Presenteren

Presenteren is voor iedereen relevant. Of je nu je baas tegenkomt in de lift en je hebt 4 verdiepingen de tijd om dat geweldige idee uit te leggen, of je je belangrijke presentatie moet geven. Tijdens deze training leer je waar je aan moet denken bij het geven van een presentatie, ga je een presentatie voorbereiden en ten gehore brengen om je mede-JDers te overtuigen van jouw punt!

Retorica

Of je nu je huisgenoten, ouders of politieke tegenstanders probeert te overtuigen van jouw gelijk, retorica - de kunst van het spreken - komt altijd van pas. Wat kunnen we leren van de Griekse grondleggers van deze kunst, welke ingrediënten heeft een krachtig betoog en in welke vorm kan je je woorden het best gieten? Tijdens de training retorica leer je het antwoord op deze vragen en ga je aan de slag om je eigen overtuigingskracht te versterken.

Speech-schrijven

De training speechschrijven gaat in op hoe jij je beste speech kan schrijven. Of je nu een speech moet geven tijdens het kerstdiner, een bruiloft of in de tweede kamer; deze training helpt je dat iedereen hem blijft herinneren!

Duurzaamheid

Wat is energie nou eigenlijk en waar wordt het meeste verbruikt? Wat kun je als land allemaal doen om uitstoot te verminderen? Wat zijn de voor- en nadelen van verschillende soorten van elektriciteitsopwekking?
Om een antwoord te vinden op dit soort vragen en meer is dit de training voor jou! We zorgen er op interactieve manier voor dat geen nieuwsbericht of politieke discussie over duurzaamheid jou meer vreemd is. Duurzaamheid gaat ons immers allemaal aan!

Formatiespel

Landelijke formaties gaan over allerlei vragen zoals welke partijen samen gaan zitten, waar je bereid bent compromissen op te maken en welke dan precies. Daar komt veel inhoud, maar ook ideologie, strategie en tactiek bij kijken! Dat is niet makkelijk, en daarom ook geen wonder dat het soms zo lang duurt... Maar kun jij het beter? Probeer het dan uit in het formatiespel!

Praten met complotdenkers

D66 en de JD scharen zich vaak onder het 'sociaal-liberalisme'. Maar vragen als wat deze ideologie nou precies inhoudt, hoe je deze concreet kan toepassen, hoe deze is ontstaan, hoe het in verhouding staat tot andere vormen van liberalisme en hoe jij jezelf verhoudt tot deze politieke stroming zijn daarmee niet meteen duidelijk! Wil jij wat dieper graven om meer te leren over deze vragen rondom onze ideologische wortels? Vraag dan zeker een training (sociaal-)liberalisme aan!'

Sociaal-Liberalisme

D66 en de JD scharen zich vaak onder het 'sociaal-liberalisme'. Maar vragen als wat deze ideologie nou precies inhoudt, hoe je deze concreet kan toepassen, hoe deze is ontstaan, hoe het in verhouding staat tot andere vormen van liberalisme en hoe jij jezelf verhoudt tot deze politieke stroming zijn daarmee niet meteen duidelijk! Wil jij wat dieper graven om meer te leren over deze vragen rondom onze ideologische wortels? Vraag dan zeker een training (sociaal-)liberalisme aan!'

Brainstormen

Congrestraining

Tijdens de congresteamtraining wordt de basis gelegd voor een vlekkeloze congresorganisatie. De leden van het congresteam leren hun eigen en elkaars kwaliteiten in kaart te brengen, zodat er een sterk team kan worden geformeerd. Na afloop van de training kan het team vol goede moed aan de slag met de organisatie van het congres.

Effectief Vergaderen

Als Jonge Democraten doen we niets liever dan vergaderen. Maar hoe doe je dat nou handig? Deze training gaat over onder andere vergaderstijlen, afspraken maken en handige tips & tricks.

Ledenbinding

De training ledenbinding is gericht op het bouwen van een actief ledenbestand. De training gaat in op hoe je leden actief krijgt en hoe ze actief willen blijven. Dit is zeker handig als je meer leden op je activiteiten wilt of meer betrokkenheid wilt bij je commissies.

Ledenwerving

In de training ledenwerving leer je de basis van het opstellen van een succesvolle ledenwerving, hoe je die vervolgens ook succesvol uitvoert en hoe je jouw nieuwe leden ook echt permanent aan je afdeling kan binden. Ook is er alle ruimte om juist jullie succesverhalen en tips met elkaar te delen en te bespreken!

Commissie-beheer

Deze training gaat over alles waar jij tegenaan loopt in het leiden van je werkgroep of commissie. Hoe houd je leden actief en betrokken? Hoe maak je duidelijke afspraken? En hoe haal je het beste uit je leden? In deze training leer je de beste tips & tricks voor het leiden van je werkgroep!

Profilering

Hans van Mierlo zei het al in zijn eerste campagnefilmpje: "Ik moet proberen het goed te vertellen." Een goed advies in de politiek, want als je een boodschap of een verhaal slecht vertelt, blijft deze niet hangen. Met deze profileringstraining zoek jij naar de kern van jouw verhaal, en zorg jij ervoor dat deze zo goed mogelijk bij je publiek blijft plakken!

Heb je een meer persoonlijke leervraag? Kijk dan bij coaching!

Trainer worden

Wil je trainer worden? Hou dan de vacatures in de gaten of stuur een mailtje voor meer informatie.

De volgende trainers zijn actief bij de JD

Lisanne van Damme

Rotterdam

Ontdek meer

Annelies Becker

Eindhoven

Ontdek meer

Stan van den Berg

Utrecht

Ontdek meer

Annabel Broer

Utrecht

Ontdek meer

Sjirk Bruinsma

Drachten

Ontdek meer

Ruben van den Bulck

Nijmegen

Ontdek meer

Emma Dolmans

Utrecht

Ontdek meer

Dennis van Driel

Den Haag

Ontdek meer

Jasper Ensing

Amsterdam

Ontdek meer

Nikki Fredriksz

Utrecht

Ontdek meer

Luuk de Vendt

Rotterdam

Ontdek meer

Bart Hendriks

Rotterdam

Ontdek meer

Joris Hetterscheid

Den Bosch

Ontdek meer

Léonie Janssen

Nijmegen

Ontdek meer

Jasper Klasen

Rotterdam

Ontdek meer

Silke Kok

Groningen

Ontdek meer

Jasper Lagendijk

Rotterdam

Ontdek meer

Max Verdegaal

Den Haag

Ontdek meer

Damiën Storimans

Utrecht

Ontdek meer

Remco Vonk

Amsterdam

Ontdek meer

Hester van Wessel

Den Haag

Ontdek meer

Jelrik Westra

Rotterdam

Ontdek meer

Word lid!

Vul je gegevens in en word
eenvoudig lid van JD

Meld je aan