De Jonge Democraten willen de maximumsnelheid verlagen tot 90 km/h. Daarom dienen we op het D66 congres van 9 november in Breda een motie die hiertoe oproept in.

Het kabinet is aan het kijken naar de mogelijkheid de maximumsnelheid te verlagen. Hiermee hopen zij de stikstofcrisis het hoofd te bieden. Dat is volgens ons een goede zaak. Echter, het kabinet wil enkel een verlaging naar 100 km/h op specifieke snelwegen overwegen. Dit gaat voor de Jonge Democraten niet ver genoeg, wij willen een verlaging van de maximumsnelheid naar 90 km/h op alle wegen.

 

Goed voor de volksgezondheid 

Het verlagen van de maximumsnelheid is niet alleen een goed idee voor het aanpakken van de stikstofcrisis. Ook voor de volksgezondheid is het een belangrijke maatregel. Door langzamer te gaan rijden worden minder vervuilende stoffen de lucht in geblazen, waardoor de luchtkwaliteit in Nederland verbetert. Ook zal het aantal verkeersdoden met een verlaging van de maximum snelheid afnemen.

 

Duurzaam

Ook voor het verduurzamen van ons vervoer is een verlaging van de maximumsnelheid belangrijk. Zo neemt bij een lagere snelheid de brandstofefficiëntie toe, waarmee schadelijke emissies zoals CO2, brandstofkosten en grondstoffen worden bespaard. Daarnaast neemt het aantal files af, hierdoor wordt onnodig brandstofgebruik – en dus uitstoot- ingeperkt.

 

Benieuwd naar onze motie? Klik dan hier: Motie maximumsnelheid 90km/h