Vandaag vindt het kamerdebat over de invoering van een Nederlandse vliegbelasting plaats. Wij vinden het kabinetsvoorstel niet ver genoeg gaan. Daarom presenteren wij samen met zes andere Politieke Jongerenorganisaties een nieuw Vliegpact. Wij pleiten voor een Europese aanpak. Een aanpak die ‘de vervuiler betaalt ‘centraal zet. Dat betekent een forse Europese belasting op vliegen die passend is bij de milieuschade die vliegen veroorzaakt, en dat betekent de keuze voor een Europees treinnetwerk.

 

Minder vliegen, meer de trein

Vliegen is vervuilend en slecht voor het klimaat. Daar zijn we ons in Nederland bewust van alleen zijn er nog te weinig alternatieven voor lange reizen beschikbaar. Wij vinden het de hoogste tijd om de emissies terug te dringen. Dat betekent een fatsoenlijke prijs vragen voor vliegen én investeren in alternatieven.

Het pact roept de overheid op om geld vrij te maken om te investeren in een Europees spoorwegnet, een heffing in te voeren op vliegen, in te zetten op een HSL-netwerk en een betere samenwerking tussen treinmaatschappijen en spoorinfrastructuurbeheerders.

Met dit manifest blijkt dat onder politieke jongeren brede steun is voor een vergaande Europese aanpak. Wij hopen dat ook de volwassen politiek zal volgen. Onze voorzitter Annabel Broer heeft het vliegpact inmiddels overhandigd aan D66 Tweede Kamerlid Jan Paternotte. Benieuwd waar wij de Nederlandse overheid voor oproepen? Lees het hele manifest hier.