Mijn naam is Fleur, ik ben 17 jaar en ik ga jullie vertellen over mijn stage bij het Landelijk Bestuur van de Jonge Democraten. Ik moest een maatschappelijke stage lopen voor Havo. Ik wilde dit jaar niet op mijn oude basisschool stage lopen, die heb ik inmiddels wel gezien. Ik wilde een kijkje nemen in de wereld van de politiek!

Niet zozeer omdat ik van politiek hou. Ik vind politiek oersaai om eerlijk te zijn, maar ik ben denk ik vooral nieuwsgierig naar wat de wereld allemaal te bieden heeft. Daar hoort politiek ook bij. Ik wil de wereld in als ik mijn Havo en vervolgopleiding heb afgerond, wereldvrede maken en van de wereld een betere plek maken. Dit zijn wel erge clichés; wie wil dit nou niet?

Deze stage bij het Landelijk Bestuur heeft me erg geholpen met mezelf te begrijpen, wat ik wil. Ik weet nu dat ik later deze oersaaie politieke wereld in wil gaan, dat lijkt me echt geweldig. Dit kwam ook grotendeels door het team van mensen in het Landelijk Bestuur. Ze zijn erg open, ze verwelkomen je alsof je ze al jaren kent. Ik heb ze alles kunnen vragen om mezelf wijzer te maken in deze wereld.

Ik kon het bijvoorbeeld niet goed begrijpen wat er nou leuk was aan penningmeester zijn, maar als je in een leuk team werkt en misschien later wat wil doen in de economische sector is dit een hele goeie ervaring. Of bijvoorbeeld dat alles wat je plaatst op social media namens de Jonge Democraten, de reacties die je daar op krijgt heel belangrijk zijn en wat voor impact dat heeft voor de status van je organisatie. Ook ben ik er achter gekomen wat er allemaal gebeurt als je grote evenementen organiseert, hoeveel geld daar in omgaat (althans voor mijn begrippen) en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Aan de functie secretaris zal je misschien ook niet meteen denken, maar dat wil ik doen! Het is super belangrijk en het geeft je een goed kijkje wat er binnen een organisatie allemaal omgaat. Super handig voor later als je bijvoorbeeld een eigen bedrijf wil oprichten. Voorzitter zijn, ik denk dat de meeste mensen dat zouden kiezen als ze moesten kiezen tussen alle functies in het bestuur. Maar het is lastig, jij bent het gezicht van de organisatie. Naar jou wordt gekeken door de media, als jij een fout maakt heeft het niet alleen gevolgen voor jou maar ook voor de vereniging de Jonge Democraten. Je moet speeches houden en debatten voeren. Dit komt zeker niet allemaal in een keer, oefening baart kunst. Als je dit hebt gedaan een jaar lang, is dit een hele goeie en gave ervaring.

Kortom, ik heb een geweldige week gehad en ik heb veel nieuwe dingen geleerd!

Geschreven door Fleur