Gisteravond gingen lijsttrekkers van de acht grootste landelijke partijen met elkaar op tv in debat. Thema’s als zorg en veiligheid kwamen aan bod. Is de kiezer er wat mee opgeschoten? Oneliners en aanvallen op landelijk beleid vlogen ons om de oren. De premier benadrukte daarnaast nog eens dat stemmen überhaupt ontzettend belangrijk is. Concrete plannen voor de gemeenten kwamen echter weinig ter sprake. Wat de de Jonge Democraten betreft ontbrak zelfs het meest belangrijke thema: duurzaamheidsbeleid.

Klimaatverandering heeft impact op al onze levens. De gevolgen van de schade die wordt toegebracht aan het milieu worden steeds groter. Het terugdringen van de CO2-uitstoot en schoner maken van de lucht die we inademen is bittere noodzaak. Internationaal, Europees en landelijk: iedere laag van politiek is betrokken bij het maken van duurzaamheidsbeleid. Wij vinden het kwalijk dat in dit belangrijke debat op de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen dit immens belangrijke thema niet uitgebreid werd besproken. Gemeenten zijn namelijk de sleutel voor het uitvoeren van effectief duurzaamheidsbeleid.

Natuurlijk is het een moeilijk thema. Kritiek leveren op het kabinet of opscheppen over eigen prestaties is makkelijk en goedkoop scoren. Maar het is juist de rol van politieke partijen ook moeilijke, belangrijke problematiek te bespreken. Graag hadden we meer visionair leiderschap gezien om Nederlandse gemeenten echt toekomstbestendig te maken. De gemeenteraadsverkiezingen gaan namelijk voor een groot deel over een gezonde leefomgeving en een moderne, duurzame lokale economie.

 

Ons advies: stem groen en steun een partij die werk gaat maken van duurzaam beleid. Duurzaamheid moet je doen.

 

Door Kevin Brongers en Bas Buise