Op het komende septembercongres van 16 september verkiezen we 2 leden van het Landelijk Bestuur (LB)! Ben jij geïnteresseerd in de organisatorische of interne kant van de vereniging? Wil jij je het komende jaar intensief inzetten voor de vereniging? In een bestuursjaar ontwikkel je jouw vaardigheden, netwerk en politieke interesses. Je werkt intensief samen met een gezellige groep en staat samen aan het roer van de leukste en een van de grootste politieke jongerenorganisaties van Nederland! 

De functies die openstaan zijn: Bestuurslid Organisatie en Bestuurslid Interne Zaken.

In de functieprofielen onderaan deze pagina lees je precies welke taken daarbij horen. Overweeg jij je te kandideren? Noteer dan ook alvast de OrCo gesprekken (3 september) en het septembercongres (16 september) in je agenda!

Met al je vragen over LB doen kan je terecht bij de OrCo via zoekkantorco@jongedemocraten.nl of bij Dianne (Bestuurslid Interne Zaken, internezaken@jongedemocraten.nl) en Victoria (Bestuurslid Organisatie, organisatie@jongedemocraten.nl)Heb je vragen over deadlines en het kandidaatstellingsproces? Neem dan contact op met Niels via secretaris@jongedemocraten.nl

 

Hoe kan ik me kandideren?

Je kan je tot 18 augustus 2023 om 23:59 kandideren door dit formulier in te vullen en samen met een portretfoto en je CV op te sturen naar kandidaatstelling@jongedemocraten.nl. In de motivatiebrief kan je meer uitleg geven over waarom jij jezelf kandidaat stelt voor een bestuursfunctie. Zo kan je aangeven welke plannen jij hebt en waarom jij geschikt ben voor een bestuursjaar. De kandidaatstelling wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld. Pas op 9 september zal je kandidatuur worden gepubliceerd.

 

De Oriëntatiecommissie

Alle kandidaten voor het bestuur hebben een gesprek met de oriëntatiecommissie (OrCo). De OrCo bestaat uit ervaren leden, die helpen bij het vinden van een nieuw Landelijk Bestuur. Op basis van dit gesprek en de ingestuurde kandidatuur vormt de OrCo een zo volledig mogelijk, objectief beeld van de kandidaat. Dat beeld zal op het congres worden gedeeld om de leden te helpen bij het maken van een keuze. De gesprekken vinden plaats op 3 september. Houd een van deze datums dus ook vast vrij als je je gaat kandideren.

Het gesprek met de advieskant van de OrCo is ook nuttig voor de kandidaat, omdat het een extra gelegenheid is voor reflectie en er vaak nuttig advies wordt gegeven. Ter voorbereiding op het gesprek raden we je aan om in gesprek te gaan met huidige en/of vorige Landelijk Bestuursleden zodat je aan beeld kunt vormen van de functie waarvoor je je wilt kandideren. 

Naast het geven van advies aan en over kandidaten helpt de OrCo ook met het zoeken van nieuwe kandidaten. Dat doen ze door gesprekken aan te gaan, mensen te bellen en advies te geven. Wil jij de OrCo helpen bij het vinden van potentiële LB’ers? Ga dan naar Tip de OrCo! Hier kun je anoniem JD’ers tippen waarvan je denkt dat zij geschikt zijn voor een functie in het Landelijk Bestuur (je kunt natuurlijk ook jezelf tippen!). Een lid van de Zoekkant van de Orco neemt vervolgens contact op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Functieprofielen

De functieprofielen kun je hier vinden.