Op het komende zomercongres van 14 tot 16 juni verkiezen we een nieuw Landelijk Bestuur (LB)! Of jouw interesse nu ligt bij de politiek-inhoudelijke, organisatorische of financiële kant van de vereniging, in het Landelijk Bestuur is er een plekje voor. Wil jij je het komende jaar intensief inzetten voor de vereniging? In een bestuursjaar ontwikkel je jouw vaardigheden, netwerk en politieke interesses. Je werkt intensief samen met een gezellige groep en staat samen aan het roer van de leukste en een van de grootste politieke jongerenorganisaties van Nederland! 

In de functieprofielen onderaan deze pagina lees je precies welke bestuursfuncties er zijn en welke taken daarbij horen. Spreekt dit jou aan? Kom dan vooral naar het bestuursinteressemoment op 21 april! Daar krijg je de kans al je vragen te stellen aan de OriëntatieCommissie (OrCo) en het huidige Landelijk Bestuur.

Overweeg jij je te kandideren? Dan zijn hier alvast wat handige data om in je agenda te zetten. 

  • 21 april: Bestuursinteressemoment
  • 17 mei: Sollicitatiedeadline
  • 1 of 2 juni: OrCo gesprekken
  • 14-16 juni: Het zomercongres
  • 28-30 juni: Bestuursoverdrachtsweekend

Met al je vragen over LB doen kan je terecht bij de OrCo via zoekkantorco@jongedemocraten.nlHeb je vragen over deadlines en het kandidaatstellingsproces? Neem dan contact op met Julia via secretaris@jongedemocraten.nl

Hoe kan ik me kandideren?

Je kan je tot 17 mei 2023 om 23:59 kandideren door dit formulier in te vullen en samen met een portretfoto en je CV op te sturen naar kandidaatstelling@jongedemocraten.nl. In de motivatiebrief kan je meer uitleg geven over waarom jij jezelf kandidaat stelt voor een bestuursfunctie. Zo kan je aangeven welke plannen jij hebt en waarom jij geschikt ben voor een bestuursjaar. De kandidaatstelling wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld. Pas op 10 juni zal je kandidatuur worden gepubliceerd in het congresboek.

De Oriëntatiecommissie

Alle kandidaten voor het bestuur hebben een gesprek met de oriëntatiecommissie (OrCo). De OrCo bestaat uit ervaren leden, die helpen bij het vinden van een nieuw Landelijk Bestuur. Op basis van dit gesprek en de ingestuurde kandidatuur vormt de OrCo een zo volledig mogelijk, objectief beeld van de kandidaat. Dat beeld zal op het congres worden gedeeld om de leden te helpen bij het maken van een keuze. De gesprekken vinden plaats op 1-2 juni. Houd een van deze datums dus ook vast vrij als je je gaat kandideren.

Het gesprek met de advieskant van de OrCo is ook nuttig voor de kandidaat, omdat het een extra gelegenheid is voor reflectie en er vaak nuttig advies wordt gegeven. Ter voorbereiding op het gesprek raden we je aan om in gesprek te gaan met huidige en/of vorige Landelijk Bestuursleden zodat je aan beeld kunt vormen van de functie waarvoor je je wilt kandideren. 

Naast het geven van advies aan en over kandidaten helpt de OrCo ook met het zoeken van nieuwe kandidaten. Dat doen ze door gesprekken aan te gaan, mensen te bellen en advies te geven. Wil jij de OrCo helpen bij het vinden van potentiële LB’ers? Ga dan naar Tip de OrCo! Hier kun je anoniem JD’ers tippen waarvan je denkt dat zij geschikt zijn voor een functie in het Landelijk Bestuur (je kunt natuurlijk ook jezelf tippen!). Een lid van de Zoekkant van de Orco neemt vervolgens contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Functieprofielen

De functieprofielen kun je hier vinden.