De verkiezingen zijn geweest, de uitslag is bekend. De weken die hier naartoe hebben geleid zijn door iedereen ander ervaren. Vandaag vertellen drie jongeren uit dezelfde politieke jongerenorganisatie, allemaal stemmen ze op dezelfde partij, hun eigen unieke verhaal achter hun stem. Neem hier een kijkje in hun belevingen tijdens de aanloop naar de verkiezingen, hun reflectie op de uitslag en perspectief voor de toekomst.

Piet, 16 jaar, JDA-er en lid van heel veel campagneteams

Mijn startschot luidde in oktober, vanaf dat moment is het landelijke campagneteam van de Jonge Democraten aan de slag gegaan met het oogmerk op grote getalen aan jongeren naar de stembus krijgen en ‘onze’ visie voor de toekomst uitdragen. Van ludieke acties tot online-beeldvorming, er werden diverse campagne strategieën en inzichten bediscussieerd in talrijke ZOOM vergaderingen. Daarbij kwam per begin januari de campagne van JDA’er en tevens kandidaat kamerlid Carline van Breugel kijken, van wie ik het TikTok account heb mogen beheren. De motoren waren opgestart, er moest gas gegeven worden. Aanvankelijk een onzeker gas geven, waarvan de motor volgens de peilingen af en toe gerepareerd moest worden. Maar na de laatste reparatie die mijns inziens net voor het RTL Verkiezingsdebat plaatsvond, bleken wij en D66 lijsttrekker Sigrid Kaag niet meer van het gaspedaal af te kunnen komen. En dan is het opeens tijd, de grote dag, 17 maart. Dan zit je daar thuis om 21:00 op de bank te trillen, doodzenuwachtig voor die eerste exitpoll. Magisch. Historisch. Kippenvel. En vooral ook, trots. Het (bijna) onmogelijke is bereikt, overwinning. Een niet verwoordbaar gevoel, het kan vergeleken worden met uitbetaald worden (zonder te weten wat je salaris is). De hoop op een progressief kabinet is groot, nieuw leiderschap valt al te ruiken. Dit is pas het begin. 

Evie, 20 jaar, JDA-er en heeft nooit keuzestress

Ik heb nooit moeite gehad met keuzes maken en dus ook niet toen het aankwam op het stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ik wist al een aantal maanden dat ik op D66 ging stemmen, vooral vanwege de focus op toegankelijk, eerlijk en stimulerend onderwijs. Ik wist ook al meteen dat ik op een vrouw wilde stemmen, dus daar ging ik onderzoek naar doen. Toen Carline van Breugel langs kwam bij een vergadering van de werkgroep Onderwijs & Wetenschap, heeft ze mij ervan overtuigd om haar als vrouw, jongere en competente kandidaat te steunen tijdens de verkiezingen. Mijn keuze was toen dus gemaakt. 

Net als iedereen ben ik ontzettend tevreden met de overwinning van D66 en ben ik trots op iedereen die daar zijn steentje aan heeft bijgedragen. Ik ben wel een beetje geschrokken van het verlies van vrijwel alle linkse partijen, ondanks dat veel van die stemmen waarschijnlijk naar D66 zijn gegaan. Toch heb ik nog een beetje hoop dat we wat links geluid terug gaan horen in de coalitie, aangezien D66, CDA en VVD zoals het er op dit moment naar uitziet geen meerderheid zullen halen in de Kamer.

Isa, 19 jaar, JDA-er en heeft altijd keuzestress

Als fan van het sociaal liberalisme van D66 en van Kaag voel ik me zeer verbonden met de partij, ondanks een aantal teleurstellingen. De Kaag op sneakers campagne, maar ook het dringen op een halfuurtje later avondklok kwam over als een zet die eerder goed was voor de partij dan voor het volk. Volt, de nieuwe partij met veel overeenkomende idealen, heeft mij nog niet kunnen teleurstellen. Ook gingen veel van mijn vrienden op hun stemmen en hadden ze een sterke campagne. Na lang twijfelen heb ik uiteindelijk toch besloten voor D66 te stemmen. Ze leken namelijk wel heel groot te worden en als ik wil dat mijn idealen de werkelijkheid worden, wil ik graag iemand ondersteunen die dit ook daadwerkelijk kan gaan doen, kan gaan meeregeren en mijn idealen kan vertegenwoordigen. Daarom stemde ik D66.

Ik ben dan ook ontzettend blij met de uitslag, D66 als één na grootste partij, en Volt met 3 zetels die zeker invloed kan gaan hebben op het Nederlands beleid. Ik hoop op een Europees kabinet met nóg meer aandacht voor het onderwijs.

Geschreven door Evie Rasing, Piet Pankratz en Isa Luiten namens de Politieke commissie van de Jonge Democraten Amsterdam.

Met dank aan de leden van de JDA Politieke commissie en het bestuur van de JDA.