De Moria-deal, die de coalitie heeft gesloten om 100 mesen van het Griekse vluchtelingenkamp Moria naar Nederland te halen, doet bij lange na niet genoeg. Daarom sprak Léonie Janssen, voorzitter van de Jonge Democraten, gisteren op het Amsterdamse Museumplein de menigte toe tijdens de demonstratie voor volledige evacuatie van Moria. Zij riep – een uitgeprinte versie van de deal werd op het podium prompt doormidden gescheurd – de coalitie op de deal in de prullenbak te gooien. De Jonge Democraten zetten zich in voor een bredere en effectievere aanpak van de problemen rondom het kamp Moria, en roepen de coalitie, en met name hun moederpartij D66, op om de deal te verwerpen en minstens 500 slachtoffers van Lesbos op te vangen in Nederland.

De speech van Léonie is hier terug te lezen:

Ik sta hier omdat ik diep teleurgesteld ben! Teleurgesteld in de deal die er nu ligt, teleurgesteld in de coalitie en ja, ook zeker teleurgesteld in onze moederpartij D66. Wat mij betreft heeft de politiek zich deze week op haar lelijkst laten zien. Waar we het zouden moeten hebben over mensenlevens, wordt er gesproken alsof het gaat over zaken en dossiers alsof het niets is. Dit is walgelijk!

En nu blijkt, achteraf, dat niemand blij is met deze deal. Hoe kan het dan toch zijn dat deze deal er wel is gekomen? En waarom is de deal niet alweer in de prullenbak beland?

We zijn het er hier allemaal over eens. Deze deal is ruk. Het was al duidelijk dat er geen stap vooruit is gezet door de coalitie, maar dit akkoord verslechtert zelfs de positie van de vluchteling in Nederland. En dat terwijl ik dacht dat we in crisistijd geleerd hebben om voor elkaar te zorgen, maar niets blijkt minder waar. Maar er zijn twee punten die bij mij nog wel het meest steken:

Ten eerste, ja, 100 vluchtelingen uit Moria worden door ons opgenomen. Een aantal dat op zichzelf al veel te schamel is. Maar dat hier zelfs 100 lotgenoten, die de regering in de toekomst niet meer zal opnemen, voor worden uitgeruild is onbegrijpelijk. Onuitlegbaar. Politieke koehandel. Er wordt over mensenlevens gesproken alsof het dingen zijn die je om kan wisselen, zonder enige blijk van menselijkheid.

Maar ook de huidige Nederlander met een migratieachtergrond wordt geraakt. ‘Overlastgevers met verblijfsvergunning worden sneller het land uitgezet.’ Voor Rutte, Wilders en Baudet moet het klinken als muziek in hun oren. Maar voor vele medelanders met een migratieachtergrond als nog een stap richting verdere stigmatisering. Ik begrijp niet hoe dit uit onze coalitie voort komt. Dit is geen deal om vluchtelingen te steunen, maar om vluchtelingen verder te straffen.

Wat er zich hier afspeelt is het toppunt van politieke hypocrisie. Moria is namelijk geen incident. Moria is een symptoom van wat wij zelf in Europa, in Nederland hebben gecreëerd. Moria is het gevolg van vijf jaar aan verschraling, van vijf jaar gebrek aan verandering en al vijf jaar lang negeren van oproepen van artsen, vluchtelingen en vrijwilligers. Dan kan je mij, en 13.000 vluchtelingen op Lesbos, niet vertellen dat DIT het beste is wat Nederland kan doen! Het minste dat Nederland nu zou moeten doen is 500 kinderen opnemen, voor minder gaan wij niet naar huis. En wat mij betreft zouden het zelfs 5.000 kinderen moeten zijn.

Het akkoord wat er nu ligt is gekenmerkt door politieke koehandel. Geen enkele coalitiepartij had hier ooit akkoord mee mogen gaan. De ChristenUnie niet, het CDA niet, en nee, ook D66 absoluut niet. De coalitie heeft wat mij betreft hierin gefaald. Ik roep daarom hier op het museumplein, de coalitie en vooral onze moederpartij D66, op om deze deal heel snel de prullenbak in te gooien.

Kortom, ik ben teleurgesteld. 500 kinderen, 500 mensenlevens! Dat is waar honderden gemeenten om vroegen. Dat is waar plaats voor werd geboden. En dat is waar Nederland om vroeg.

Wij nemen met minder geen genoegen!