De JD’er van deze maand is Ralph van Ierland. Ralph is sinds 2021 lid van de JD en heeft sindsdien laten zien dat hij een van de gezelligste, maar ook intelligentste leden van onze vereniging is. Ralph studeert wiskunde aan de Technische Universiteit in Eindhoven.  Afgelopen Provinciale Statenverkiezingen stond hij op een mooie zesde plek op de lijst voor D66 Noord-Brabant. Afgelopen Zomercongres diende hij een aantal succesvolle moties in. Al met al heeft hij aan ons bewezen dat hij het verdient om JD’er van de maand genoemd te worden.

Hoe lang ben je al politiek actief en waarom ben je politiek actief geworden?

Ik begon door een goede vriend die zat in de universiteitsraad. Hij vroeg of de universiteitsraad wat voor mij was en het leek me heel erg vet. Dat heb ik toen gedaan in 2020 en vanuit daar ben ik met de ‘echte’ politiek in aanraking gekomen. Het leek me heel erg leuk om verder te gaan binnen de politiek, dus ben ik in 2021 lid geworden van D66 en daar actiever geworden.

Ik ben het erg eens met het progressieve en het constructieve.

Waarom JD/D66?

Ik kwam bij mijn stemwijzers altijd op D66 uit en ik stemde er altijd op. Ik ben het erg eens met het progressieve en het constructieve. Denk hierbij de blik op klimaat, inclusiviteit en onderwijs, maar ook dat D66 komt met mogelijkheden en oplossingen. Het was dus eigenlijk een no brainer.

Wat vind je het leukste aan de JD?

Dat iedereen lekker zichzelf kan zijn en heel veel mag, maar niks moet. De open sfeer, mensen die like-minded zijn waar je een goede discussie mee kunt hebben, van kunt leren en het vooral heel gezellig kunt hebben.

Met vertrouwen en een positieve blik krijg je het meeste voor elkaar.

Wie is je lievelingspoliticus en waarom?

Jan Terlouw vind ik nog steeds heel tof. Hij is echt een bèta en in de politiek heeft hij zich al heel vroeg hard gemaakt voor klimaat. Dat doet hij nu nog steeds; hij spreekt met veel optimisme en vertrouwen en ik hoop dat wij als D66 die manier van politiek bedrijven nooit verliezen. Er moeten soms veel dingen gebeuren en daar willen we ons hard voor maken. Met vertrouwen en een positieve blik krijg je het meeste voor elkaar.

Wat doe je nog naast de JD?

Ik studeer wiskunde en ben nu bezig met mijn afstudeerscriptie. Vanaf oktober ga ik op de TU/e aan de slag als beleidsmedewerker voor sociale veiligheid.

Wat is het vetste wat je hebt mogen doen door de JD?

Ik denk toch wel de steun met afgelopen campagne: de JD heeft heel erg geholpen om ons hoog op de lijst te komen. Gezellig de straat op gaan om te flyeren met een leuke groep JD’ers was echt een toppunt voor mij. Ook bij de studentendebatten vind ik dat als de JD daarin geen steun had gegeven, dat het voor mij een stuk lastiger was geweest.

Er valt nog veel te winnen op het gebied van inclusiviteit en LHBTI-rechten.

Wat wil je graag bereiken binnen de politiek?

Ik zou het heel tof vinden als we op iedereen zichzelf kan zijn en dat we niet meer hoeven te dealen met die zooi van Thierry Baudet. Er valt nog veel te winnen op het gebied van inclusiviteit en LHBTI-rechten.

Dilemma’s

Gezelligheid of politieke inhoud?

Ik denk gezelligheid, omdat het daar meestal ook wel weer over politiek gaat. Het is ook lekker toegankelijk. Het zijn die activiteiten waar je de persoonlijke band houdt die heel belangrijk is. Dat wordt anders te vaak vergeten. De congresfeestjes zijn ook heel erg leuk

Altijd slecht bereik of al je appjes hardop voorlezen?

Altijd slecht bereik want soms is het wel belangrijk om een beetje uit te zonen. Ik kijk soms te lang op m’n telefoon en ik zou graag wat meer om me heen willen kijken.

Winter- of Zomercongres?

Aan de ene kant wil ik het Wintercongres zeggen omdat die in Eindhoven was, maar toch ga ik Zomercongres zeggen want het is heel leuk om een nieuwe stad te ontdekken. Het is ook lekker weer, daar hou ik van.

Tot slot: Waarom vind jij dat mensen lid moeten worden van de JD?

Als je een beetje een progressieve mindset hebt, meer over politiek wil leren, en dat in een gezellige sfeer met een cola of een biertje, dan is JD perfect voor jou. Je kan geen fouten maken en het is gewoon een hele leuke vibe.