Iedere maand wordt er een JD’er in het zonnetje gezet. Dat kan allerlei redenen hebben, bijvoorbeeld een nieuw lid, iemand die afscheid neemt of iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor onze afdeling. Deze maand interviewen we Danny Gloudemans online. Danny heeft zich in het verleden al veel ingezet voor Brabant, maar heeft afgelopen maanden zij liefde voor de Jonge Democraten en de politiek weer helemaal teruggevonden. Hij is nu lid van het nieuwe gezelligheidsteam én onze afgevaardigde voor Project W, een samenwerkingsverband met allerlei organisaties voor een beter woningaanbod voor studenten en starters in Den Bosch. 

Hoe gaat het met je?

Ja, op zich wel goed eigenlijk. Het is alleen erg jammer dat alles weer dichtgaat, dan ga je langzaam aan het sociale contact een beetje missen.

Waarom ben je ooit lid geworden van de JD?

Tja, waarom ben ik ooit lid geworden. Ik wilde op de een of andere manier toch een beetje engagement krijgen met de politiek. Nu ben ik een jaar of 6, 7 jaar lid geworden. Toen vond ik politiek al wel interessant en wilde ik me ermee gaan bemoeien. D66 was de partij waar ik toen op stemde, en die toentertijd het meest bij mij paste. Dus heb ik Thijs gevraagd hoe het dan was om óók bij de Jonge Democraten te zitten, en die heeft mij daarna een keer meegenomen naar een activiteit en dat vond ik echt heel tof.

Je zegt erg nadrukkelijk dat het toentertijd je partij was. Is het dan nu niet meer het geval?

Jawel, jawel. Alleen merk ik dat ik de laatste jaren de politiek iets meer links heb laten liggen. Daar ga ik me nu weer wat meer in interesseren. Heel erg veel weet ik dus niet meer over D66 landelijk, maar lokaal sluiten ze nog steeds goed bij me aan, dus dat beloofd veel goeds.

Oké! Wat heb je gedaan binnen de afdeling sinds je lid bent geworden?

Toen ik net lid was hadden we nog regiocommissies per stad, dus daar heb ik me de eerste jaren voor ingezet. Daarna heb ik nog een half jaar bestuur gedaan (met de prachtige functie Algemeen Secretaris, red.) en tegenwoordig zit ik nog in het nieuwe gezelligheidsteam. Daarnaast ben ik namens de Jonge Democraten de afgevaardigde voor Project W, een samenwerkingsverband dat streeft naar een beter woningaanbod voor studenten en starters in Den Bosch.

Wat is het gekste dat je hebt meegemaakt binnen de JD

Ik heb me echt kapotgelachen tijdens Twinning Antwerpen. We kwamen op vrijdagavond aan, en Marijn en ik zagen dat er een klein feestje bezig was naast het hotel. Wij dachten dus: eventjes een biertje doen. Nou ja, dat is toen echt compleet uit de hand gelopen, dus wij met zijn tweeën van kroeg naar kroeg gegaan, om ergens te eindigen in een club in de buurt van het station van Antwerpen. Rond zes uur ’s ochtends zijn we daar weer weggegaan. Toen rookte ik nog, en ik merkte dat mijn sigaretten op waren. Normaalgesproken zit er in letterlijk elke straat van Antwerpen wel een nachtwinkel, en wij maar zoeken en gewoon niks vinden. Toen kwamen we eindelijk iemand tegen die hopelijk wel wist waar we een nachtwinkel konden vinden. Wij hem dus aanspreken, en die gast nodigt ons gewoon ter plekke uit om bij hem thuis nog even een biertje te doen, omdat wij Nederlanders waren en hij Heineken had. Het was dus half zeven ’s ochtends, zet die random Belg een kinderprogramma op, zitten we in de luwte van de ochtend met bier een kinderprogramma te kijken in Antwerpen. Nou, na een halfuurtje was het wel goed geweest en wilden we toch nog even een paar uur slaap pakken, omdat we de volgende dag een museum zouden bezoeken. Wij sliepen bij Joris en Joris op de kamer, en je moest hun gezichten eens zien toen wij terugkwamen joh. What the fuck is hier gebeurd? Echt goud.

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt binnen de JD?

Ik moest af en toe plaatjes draaien op de congressen van de JD. En dan die sfeer ná de congresfeesten, die was altijd goud. Dan kon je opeens hele goede gesprekken hebben met mensen, lachen, nog wat drinken. Ja, dat waren goede nachten. Dan slaap je gewoon niet vóór 6 uur. Ik kan me nog een congres in Venlo herinneren waar we toen het al licht was nog voor een hotel zaten met een groepje JD’ers. Goede herinneringen ja.

Waar heb je je aan geërgerd bij de JD?

Ik erger me nooit zo snel aan dingen. Ik kan me niet echt voorstellen dat ik me ergens aan erger. Soms zijn er van die mensen die dingen nét iets te serieus nemen, maar om dan te zeggen dat ik me daar dan aan erger? Nee, eigenlijk niet. Ik vind het en hele fijne vereniging en ik hoop dat het zo blijft.

Wat bedoel je dan met het ‘te serieus nemen’?

Mensen die te veel bezig zijn met het politieke aspect en te weinig met het verenigingsaspect. Het leuke van de JD moet ook in tact blijven. Het is echt een vereniging met mensen die op dezelfde lijn liggen vaak. Je kan zoveel leren van andere mensen binnen de JD dat het gewoon zonde is om je voornamelijk af te zonderen voor het politieke aspect.

Zou je iemand in het zonnetje willen zetten van de JD?

Dat zijn er echt heel veel. Moeilijk kiezen. Maar ik heb Liselot leren kennen als een heel prettig persoon, zowel binnen als buiten de JD. Zij heeft zich gewoon zó veel en zó goed ingezet voor de JD.

En zou je iemand een schop onder de kont willen geven?

Dan zou ik toch Thijs willen kiezen. Hij is gewoon de belichaming van het kartel. Maar, daarnaast, een schop onder de kont? Ruben, die ons gewoon verlaten heeft en naar Nijmegen is vertrokken. Die moet gewoon maar eens heel snel weer naar de goede kant van de rivieren komen.

Lievelingseten?

Ik kook heel graag. Laatst heb ik ‘sabih’ gemaakt, moet je maar eens opzoeken. Het is een gegrilde aubergine met een tahinsaus. Je eet het op broodje, maar het is groente, lekkere saus, stop er wat liefde in en het is écht perfect.

Lievelingsfilm?

Trainspotting. En dan met name de laatste scène.

Lievelingsboek?

Het Diner van Herman Koch, en dan vooral door de hele psyche die zich voltrekt in het verhaal.

Lievelingskleur?

Dat is altijd blauw geweest om een of andere gekke reden.

Bier, wijn, of een ander drankje?

Ik vind het allemaal lekker. Een drankje waar ik echt voor ga zitten is Whiskey, het liefst Schots.

Wil je nog iets kwijt aan de rest van de leden?

Ik hoop gewoon dat we snel weer activiteiten mogen organiseren en snel weer bij elkaar mogen komen.

Heb je nog iets dat je tegen nieuwe leden zou willen vertellen?

Bemoei je vooral met dingen, stel vragen, ben niet bang. Ook al denk je dat je iets geks zegt, zeg het gewoon. Zoek die verbinding.