Een nieuwe maand is aangebroken, dus is het hoog tijd voor onze vaste rubriek: JD’er van de maand! De JD’er van deze maand is Noor van Ingen Schenau. Noor is een heel actief en enthousiast lid van de JD, wat voornamelijk te merken is op de congressen. Haar gezelligheid is niet haar enige kracht, want ze is ook altijd klaar voor een goed politiek inhoudelijk gesprek. Dat maakt haar in onze ogen een hele terechte JD’er van de maand!

Hoe lang ben je al politiek actief en waarom ben je politiek actief geworden?

Vanaf mijn 12e begon mijn interesse voor politiek. Ik vond klimaat toen al hartstikke interessant. Door deze interesse begon ik me steeds meer te verdiepen in de politiek. Op school werd er steeds meer aandacht aan de politiek besteed, waarbij ik merkte dat ik het leuk vond om over actuele zaken mijn mening te geven en input te leveren. Dit deed ik dan ook bij de leerlingenraad en medezeggenschapsraad op de middelbare school. Lid worden van een politieke vereniging durfde ik een tijdje niet, maar toen ik 16 werd, besloot ik uiteindelijk toch lid te worden van de JD en D66.

Waarom JD/D66?

Toen ik net interesse had in de politiek, schommelde mijn politieke kleur nog een beetje. Ik ging om met mensen die hele diverse politieke meningen hadden, van rechts naar links. Na heel veel discussies gehad te hebben met mensen over politieke kwesties, had ik uiteindelijk mijn eigen meningen gevormd. Deze kwamen het dichtste bij die van D66

Iedereen is superaardig, ook al heeft iemand een andere mening.

Wat vind je het leukste aan de JD? 

Het feit dat iedereen enorm verwelkomend en accepterend is. De eerste keer dat ik meedeed met een activiteit van JD Brabant vond ik het superleuk, mede door de fijne sfeer die er hing. Iedereen is superaardig, ook al heeft iemand een andere mening. Verschillende meningen zijn juist leuk, want dat zorgt voor mooie discussies.

Wie is je lievelingspoliticus en waarom?

Aangezien mijn politieke interesse begon bij klimaatverandering en Jetten hier actief mee bezig is, kies ik Rob Jetten. Hij was ook een van de eerste politici die ik vroeger al volgde, aangezien hij wat jonger is dan het gemiddelde Kamerlid. Dat ga je dan als een soort rolmodel zien.

Ik hoop verbetering te brengen in het onderwijs en de jeugdzorg.

Wat doe je nog naast de JD?

Ik studeer momenteel in Nijmegen aan de HAN. Daarnaast ben ik net lid geworden van een studentenvereniging, hockey ik, ben ik momenteel bezig met het coördineren van de campagne in Eindhoven samen met een geweldig campagne team, zit ik in de werkgroep Onderwijs & Wetenschap binnen de JD en zit ik bij de jongerenraad van de politie (MDT).

Wat is je leukste herinnering aan de JD?

Het Zomercongres in Leeuwarden (iykyk).

Wat zou je graag willen veranderen in de politiek?

Ik hoop verbetering te brengen in het onderwijs en de jeugdzorg. Dit zijn portefeuilles die ik superbelangrijk en interessant vind; het zijn echt onderwerpen waar ik gepassioneerd over ben, dus ik hoop hierin uiteindelijk een verbetering te brengen. Hierdoor heb ik ook gekozen voor de studie Social Work.

Begrijp dat jouw stem invloed heeft.

Je bent net 18, dus je mag voor de eerste keer stemmen. Wat zou jij zeggen tegen andere leeftijdsgenoten die niet gaan stemmen? 

Ik snap dat leeftijdgenoten politiek als saai zien, want af en toe is het ook gewoon langdradig. Maaaar; ik zie veel mensen klagen over actuele kwesties in het land, dingen die de politiek fout doet, om vervolgens niet te gaan stemmen. Begrijp dat jouw stem invloed heeft. Als je iets vindt, kan je dat laten horen door te stemmen! Het is belangrijk dat onze generatie naar de stembussen gaat, zodat we onze toekomst niet laten bepalen door een oudere generatie. Je hoeft echt niet alle debatten te volgen. Een kieswijzer invullen of stemmen voor een onderwerp waar je gepassioneerd over bent is genoeg!