Onze geliefde rubriek JD’er van de maand is een tijdje weggeweest, excuus daarvoor! Gelukkig is die nu terug om weer een JD’er in het zonnetje te zetten. Deze maand zetten wij Engbert Miedema in het zonnetje. Engbert is sinds 2022 lid en is gelijk ook actief geworden. Ondanks zijn drukke werkleven bij ASML blijft hij zich actief in zetten voor D66 en onze afdeling; zo is hij onder andere lid van de KasCo en hebben we ons (naderhand succesvolle) kerstdiner vorig jaar bij hem thuis in Eindhoven gehouden. Al met al heeft Engbert ruim voldoende gedaan om een keer door ons in het zonnetje gezet te worden!

Hoe lang ben je al politiek actief en waarom ben je politiek actief geworden?

Ik ben nu ongeveer anderhalf jaar lid van de JD/D66. Ik was al langer politiek geïnteresseerd, maar vanwege een druk studentenleven heb ik nooit echt de tijd genomen om daar iets mee te doen. Na mijn afstuderen en mijn verhuizing naar het zuiden heb ik besloten om daar toch iets mee te gaan doen.

Waarom JD/D66?

De wereld verandert en dat levert grote uitdagingen op. Nu stilstaan is achteruitgang. Daarom moeten we zowel in nationaal als internationaal verband blijven werken aan vooruitgang.

Nu stilstaan is achteruitgang.

Wat vind je het leukste aan de JD? 

Ik vind het leuk om te zien hoe er binnen de JD toch ook nog grote meningsverschillen kunnen zijn en hoe je daar dan goede discussie over kunt hebben.

Wie is je lievelingspoliticus en waarom?

Ik heb niet echt een lievelings-politicus, maar ik vind Henri Bontenbal vrij sterk op dit moment. Het is alleen wat jammer dat hij bij de verkeerde partij zit. Hij heeft veel inhoudelijke kennis (bijvoorbeeld over duurzaamheid) en ik vind zijn politieke stijl erg fijn.

Het JD-kerstdiner was echt mega gezellig, dus dit jaar het vervolg?

Wat doe je nog naast de JD?

Ik werk fulltime bij ASML. Daarnaast ben ik nog vrijwilliger bij CoderDojo waar kinderen kunnen leren programmeren. In mijn vrije tijd doe ik aan waterpolo en zit ik bij een Reddingsbrigade.

Wat is je leukste herinnering aan de JD?

Het JD-kerstdiner was echt mega gezellig, dus dit jaar het vervolg?

Het zou fijn zijn als de politiek minder over de waan van de dag gaat en meer over de langere termijn.

Wat zou je graag willen veranderen in de politiek?

Het zou fijn zijn als de politiek minder over de waan van de dag gaat en meer over de langere termijn.

Als jij nu een formatie zou mogen maken, hoe zou het kabinet er dan uit zien?

Ik denk dat het goed is dat de rechtse partijen nu zelf eens tegen alle onmogelijkheden uit hun eigen programma’s aanlopen. Als dat mislukt, dan zie ik een kabinet met PvdA/GL, VVD, NSC en D66 wel zitten.

Wat is het nuttigste wat je hebt geleerd bij de JD?

De JD was een fijne opstap naar D66 en het is ook makkelijk als je dan al redelijk veel mensen kent op een congres.

Dilemma’s

Kabinet Wilders I of Willem-Alexander de taken van premier laten uitvoeren?

Vanuit principiële redenen stel ik dan de democratie boven de monarchie, maar ik zie toch liever geen van beide.

Sigrid Kaag of Rob Jetten?

Dan heb ik toch liever Rob Jetten.