Iedere maand wordt er een JD’er in het zonnetje gezet. Dat kan allerlei redenen hebben, bijvoorbeeld een nieuw lid, iemand die afscheid neemt of iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor onze afdeling. Deze maand interviewen we Annelies Becker. Annelies heeft bijna twee jaar bestuur van de afdeling gedaan, waarvan één jaar als voorzitter. Daarnaast zet ze zich nog steeds in als Portefeuillehouder van de landelijke werkgroep Filosofie én is ze met haar eindeloze enthousiasme een graag geziene gast op fysieke activiteiten en borrels. Met een ontkurkte fles wijn voor ons, maar met anderhalve meter afstand interview ik haar. 

Hoe gaat het?

Goed! Het is nu natuurlijk kerstvakantie, al is het nu natuurlijk wel anders dan anders. We hebben echt vijf dagen lang kerst gevierd, steeds in een kleinere groep. Na de vakantie ga ik dan beginnen met mijn stage.

Eerst nog even genieten en dan weer aan de slag dus. Waar ga je stage lopen?

Ik ga beginnen bij Greenpeace! Die organisatie heeft in principe twee kanten; de activistische kant, waarbij je kan denken aan de bootjes op de Noordzee, en de onderwijzende kant. Die laatste houdt zich dan weer meer bezig met onderwijsprogramma’s voor scholen en dergelijke. Nu gaan ze de komende maanden campagne voeren om hun standpunten over te brengen naar de maatschappij, en daar ga ik dus mee helpen. Dat houdt dus in dat ik ga helpen bij het schrijven van opiniestukken, ga helpen met het op touw zetten van een social media campagne en hier en daar wat ga lobbyen, wat natuurlijk erg gaaf is.

En dan meteen een gewetensvraag: Stel, Greenpeace vraagt je om een kritisch stuk te schrijven over het klimaatbeleid van D66, zal je het dan doen?

Uhm, als ik het eens zou zijn met de kritiek wel. Ik loop natuurlijk stage bij Greenpeace, mede doordat dat mijn gedachtegoed is. Als dat gedachtegoed niet goed blijkt te kloppen met de plannen van D66, dan zal ik altijd mijn eigen mening laten horen. Nu heb ik wel meteen gezegd bij Greenpeace dat ik zelf niet persé tegen kernenergie ben, dus als ze me vragen of ik daar iets over wil schrijven dan schuif ik het liever naar een collega.

D66 is ook terughoudend met betrekking tot kernenergie. Wat vind je daar dan van?

Ik geloof dat D66 gelooft dat kernenergie wel deel moet uitmaken van de wereldwijde mix, maar dat het hier in Nederland niet nodig zou zijn. Daar ben ik het grotendeels wel mee eens, maar ik ben zelf niet uitgesproken tegen de bestaande centrale in Borsele. Wel ben ik tegen het bouwen van nieuwe centrales, aangezien het bijna tien jaar duurt voordat een kerncentrale werkt. Die tijd kunnen we beter besteden aan het investeren in groene energie. In principe kom ik grotendeels wel overeen met de standpunten van D66 hoor, anders zou ik geen lid zijn.

Waarom heb je dan ooit besloten om ook officieel lid te worden?

Eigenlijk is dat helemaal geen heel erg bijzonder verhaal. Ik studeerde altijd journalistiek, waar me altijd werd geleerd dat we zo onafhankelijk mogelijk moesten zijn. Echter had ik wel altijd een mening over dingen; zo was ik bijvoorbeeld groot voorstander van de donorwet van Pia Dijkstra. Toen ben ik toch maar lid geworden, met als intentie om te fungeren als stil lid. Maar ja, toen kreeg ik opeens allemaal appjes van Loes (toen bestuurslid) dat ik een keertje moest langskomen bij de activiteiten. Dat vond ik eerst wel spannend, omdat het voelde alsof ik een onzichtbare lijn overging als journalist.

Politiek en journalistiek combineren is dus lastig?

Er zijn natuurlijk wel journalisten die een uitgesproken mening hebben, zoals een Frits Wester die het niet onder stoelen of banken steekt dat hij CDA’er is. Echter is het als unestablished journalist wel lastig om kleur te bekennen, omdat in praktijk kranten minder snel ‘biased’ journalisten aannemen. Overigens vind ik dit zelf ook best cru, omdat ik sowieso niet geloof dat iets dat door mensen wordt gemaakt honderd procent volledig onafhankelijk kan zijn.

Sta je dan meer aan de kant die zegt dat de media te links is, of aan de kant die zegt dat de media te rechts is?

Dat verschilt natuurlijk per medium, maar ik denk wel dat de ‘onafhankelijke’ NOS wel overwegend links is. Nu valt het in Nederland allemaal nog enigszins mee hoor. Je merkt alleen bij het buitenlandse nieuws, over bijvoorbeeld Putin of Trump, dat de media toch wel overwegend links is.

Welke taken heb je allemaal gehad binnen JD Brabant?

Ik begon in het congresteam, maar dat was echt een complete flop. Ik was net een maand lid, en ik was nog nooit bij een congres geweest. Ik wist bijvoorbeeld niet dat congressen thema’s hadden en dergelijke, echt van die beginnersdingetjes. Daarna ben ik meteen het bestuur ingerold, eerst als algemeen secretaris, daarna als voorzitter.

Wel top dat je je na één maand al wilde inzetten. Waar kwam die assertiviteit vandaan?

Ik wilde gewoon mijn steentje bijdragen, zeker omdat die eerste maand echt heel leuk was. Dat vergaderen leek ook wel iets voor mij, dus vandaar.

Welke rol paste het beste bij je?

Gewetensvraag. In ieder geval niet algemeen secretaris. Ik vergat altijd te notuleren, omdat ik mee wilde discussiëren. Dus, ik denk dat ik voorzitter wel het meest leuk vond. Dit komt vooral doordat ik me echt een spin in het web voelde, dat je met allemaal afdelingen en het landelijk bestuur in contact stond. Ik had echt het idee dat ik me veel kon inzetten voor de vereniging. Portefeuillehouder van de werkgroep filosofie is echt een stuk minder qua tijd, maar ook wel erg leuk! Word dus zeker lid van de leukste werkgroep die de JD te bieden heeft!

Welke activiteit van je bestuursjaren staat je het beste bij?

Dat is denk ik de activiteit over kernenergie met de Jonge Socialisten en DWARS. Toen kreeg ik de avond van tevoren te horen dat ik alles bij elkaar moest praten als een soort van gespreksleider, ook al had ik me daar nog niet op voorbereid.

Wat is het gekste wat je het meegemaakt bij de JD?

Ik denk dat dat misschien was tijdens het congres dat ik heb meegeholpen te organiseren. Toen was er dus een kroegentocht, en toen was Jessica van Eijs (Tweede Kamerlid, red.) er, aan wie ik vroeg of ze hier al veel mensen kende. Maar het was dus een Tweede Kamerlid, wat erg beschamend was. Dus ben ik maar veel shotjes gaan doen om het te vergeten, waarna ik toch nog een leuke avond had. Dit was in ieder geval wel het meest beschamende moment dat ik heb meegemaakt bij de JD!

Oh, en we hadden een keer een grote activiteit in Breda met geloof ik nog drie andere jongerenorganisaties. Helaas waren er vooral leden van de JOVD aanwezig, en ik was erg zenuwachtig omdat ik moest presenteren. Met Jeffrey heb ik toen meegedronken, dus elke keer als hij een pilsje haalde, haalde hij ook meteen een wijntje voor mij. De avond werd wel leuk, maar toen ik op mijn telefoon keek zag ik dat we nog maar tien minuten hadden om de laatste trein te halen, en het was echt 9 minuten lopen naar het station. Wij dus snel betalen en rennen naar de trein, maar dat ging best lastig omdat ik dus hakken aanhad. Toen vroeg Jeffrey, held dat het is, of hij me misschien op de rug mocht dragen. Dat mocht, maar Jeffrey had wel wat bier op, dus na twee stappen vielen we samen op de grond. Er was wel wat bloed, maar we konden niet kijken wat we hadden omdat we die trein dus moesten halen. Trein net gehaald, maar ik merkte dat mijn pols helemaal dik was geworden. ’s Avonds in Tilburg zijn we nog naar de EHBO gegaan, en blijkbaar was mijn pols dus gebroken. En dit allemaal voor de dag van de bruiloft van mijn broer. Toen heb ik daar dus de hele dag met een mitella moeten lopen, dat was wel echt balen.

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt?

Misschien was het wel kaderweekend. Toen had ik een aantal maanden niet gedronken, dus toen sloeg de alcohol best wel hard eigenlijk. Joris was net nieuw in ons bestuur toen en we waren verkleed als panters, maar die avond hebben we gewoon zo erg een band opgebouwd met ons nieuwe bestuur, echt top. Ook was ik trots op mijn speech bij de nieuwjaarsborrel van Tilburg, die daar goed was ontvangen, ook al was hij redelijk kritisch. Het ging er min of meer over dat we echt moeten handelen en niet enkel meningsloos en genuanceerd moeten blijven.

Vind je dan dat D66 zich te veel schikt in de wil van de mensen door meningsloos te blijven?

Ergens wel ja! Je kan wel een middenpartij zijn, en nuance is ook zeker goed, maar een mening laten horen is altijd belangrijk. Ik weet nog dat Chris voorzitter was en we bij de raadsvergadering van D66 Tilburg aansloten. Daar werd de – toen nog vrij nieuwe – zwartepietendiscussie besproken, waar werd geopperd om niet te erg een mening in te nemen als D66-zijnde. Dat was vrij opvallend. Maar toen het ging over een ‘prinses carnaval’ waren zij daar opeens wel weer erg voorstander van. Toen was Chris verontwaardigd waarom we daar wel een standpunt over hebben, maar over Zwarte Piet niet echt. De aanwezigen D66’ers zeiden wel dat hij een punt had en degelijke, maar er wordt dan niks mee gedaan. Dat is dan gewoon jammer. Ook nu met Kaag, die zich wil profileren als een vrouw van het volk. Dat is ze gewoon niet, maar dat hoeft niet uit te maken. Ze kan ook juist haar profiel omarmen door bij bedrijven op bezoek te gaan en te laten zien dat ze kennis van zaken heeft, maar dat doet ze nu gewoon niet. Dat vind ik dan jammer.

Stel, jij zou dan de campagneleider zijn van #TeamKaag, en je zou van scratch kunnen beginnen met de campagne, wat zou je dan doen?

Ik zou haar kundigheid omarmen in plaats van haar te profileren als iemand van het volk. Iedereen kan een burgerknuffelaar zijn, maar bijna niemand is zo kundig en bekwaam als Kaag is. Ik denk zelfs dat mensen misschien juist door dat volkse van politici tegenwoordig het vertrouwen in de politiek verliezen. Wees trots op wat Kaag kan. Ga aan tafel zitten met groene start-ups of Shell om echt mee te praten.

Waar heb je je het meest aan geërgerd in je JD-tijd?

Ik denk toch aan de oude garde Dat ligt niet persé aan de oude garde, maar misschien meer aan de algemene structuur van de JD. Als je gaat deelnemen aan het bestuur dan kost het heel veel tijd en energie voor wat je ervoor krijgt, en je kan het nooit goed doen eigenlijk.. Dit maakt het heel ondankbaar werk. Als er dan een nieuw bestuur komt, dan gebeurt het toch vaak dat het oude bestuur misschien die frustratie gaat laten zien op het nieuwe bestuur. Als er bijvoorbeeld een barbecue in een andere maand dan ‘normaal’ wordt georganiseerd dan kan je daar bijvoorbeeld al gezeik mee krijgen. Nu wordt daar sinds bestuur Elders wel wat aan gedaan, dus dat is wel fijn. Sinds toen zijn we iets minder de oude leden gaan pleasen. De oude leden zijn wel heel lief allemaal hoor, en ze laten ook weten wat er beter kan uit liefde voor de vereniging, en dat is alleen maar goed, maar het komt er soms lekker Brabant zuur uit.

Wie wil je in het zonnetje zetten?

Ik wist dat deze vraag zou komen. Joris is misschien te makkelijk. Iemand die gewoon twee jaar bestuur doet, ernaast werkt, school doet, maar ook nog tijd maakt om hier gewoon soms gezellig te eten. Geen idee waar hij zijn tijd vandaan haalt, maar hij doet het erg goed. Landelijk zou ik Nikkie in het zonnetje willen zetten. Ik zit in haar FEO en zij is gewoon zo enthousiast en vrolijk, dat is echt fijn. Dat draagt bij aan het politiek vuurtje dat in mij brandt. Verder ben ik van de afdeling Loes erg dankbaar dat ze me erbij heeft gehaald.

Wie zou je een schop onder de kont willen geven?

Tom, omdat hij zei dat ik de ZOOM mocht gebruiken, maar dat heeft hij toch op het laatste moment gecanceld. Nee grapje, dat was eigenlijk niet zo erg. Jeffrey verdient er wél echt een, omdat hij altijd zei dat hij langs zou blijven komen na zijn bestuursperiode, maar nu eigenlijk niemand meer weet hoe hij eruit ziet.

Wat is je lievelingseten

Lasagne, maar dan wel glutenvrij en vegetarisch

Lievelingsband of muzikant?

Ik hou wel van jazz, dus misschien Louis Armstrong.

Wat is je lievelingsfilm?

Ik wil natuurlijk nu wel Mamma Mia zeggen, maar alles met Meryl Streep is ook fantastisch!

Lievelingskleur

Blauw

Bier of wijn?

Wijn! Hierin ben ik wat meer D66 dan JD.

Welke wijn?

Voor wit een houtgelaagde Chardonnay uit te Bourgogne, voor rosé een Grenache uit de Côte d’Azure en tot slot voor rood een Argentijnse Malbec.

Wil je nog iets kwijt aan de afdeling?

Ik heb erg genoten van mijn tijd als bestuurslid en ik heb erg veel geleerd. Ik raad het iedereen aan om zich in te zetten voor de JD, want het is gewoon echt heel erg leuk!