Bij de ‘JD’er van de maand’ wordt er een lid van onze afdeling in het zonnetje gezet. Dat kan allerlei redenen hebben: een nieuw lid is actief geworden, iemand neemt afscheid of iemand heeft iets bijzonders gedaan voor onze afdeling. Deze maand interviewen we Thijs van Rens. Thijs heeft vier bestuurstermijnen van de afdeling vervuld, en in die tijd heeft hij drie verschillende bestuursfuncties uitgevoerd. Momenteel is Thijs werkzaam als verenigingsadviseur bij D66, waarbij hij nog steeds van zich laat horen binnen de JD. Ons kersverse bestuurslid David vroeg Thijs het hemd van het lijf tijdens een uitgebreid interview. 

Hoe gaat het?

Goed! Ik ben enorm blij met dat ik op een fijne manier kan thuiswerken voor D66, en dat ik hier genoeg manieren heb om mijzelf te vermaken. Ik moet wel zeggen dat ik hoop dat we snel van alle coronamaatregelen af kunnen stappen en we weer naar de kroeg en het theater kunnen gaan! 

Hoe vind je dat, de politiek bedrijven vanuit jouw eigen huis?

Het ontbreken van persoonlijk contact merk ik momenteel wel heel erg in mijn werk. Als verenigingsadviseur ondersteun ik het lokaal bestuur van zeven D66-regio’s in hun bestuurswerk en adviseer ik het Landelijk Bestuur. Daarbij ben ik vraagbaak en help ik men met bijvoorbeeld het inrichten van processen, politieke kwesties en het contact met elkaar.  Bijvoorbeeld als een wethouder tussentijds opstapt, dan help ik de afdeling bij het zoeken van een vervanger en het proces hierin. Dat dit nu zonder persoonlijk contact moet verlopen is wel een gemis vind ik. Het is niet dat ik nu mijn werk niet goed kan doen, maar het kost mij wel veel meer moeite. Het informele contact, wat binnen mijn functie erg relevant is, vind namelijk vaak plaats bij congressen en borrels. 

Hoe ben je eigenlijk binnengerold in jouw huidige politieke functie?

In het voorjaar van 2014 werd ik lid van de JD. Ik vond de eerste keer actief worden best wel spannend, maar toen ik mee ging flyeren raakte ik met andere leden in contact en begon het balletje wel te rollen. Voor ik het wist zat ik in het bestuur van JD Brabant. Het bestuur waar ik in zat noem ik nog steeds wel eens het ‘feestbestuur’, doordat wij als bestuur niet echt een harde scheiding maakten tussen politieke activiteiten en gezelligheidsactiviteiten. Niet veel later volgde ook een bestuursfunctie bij D66. Sindsdien heb ik 3 jaar in de financiële sector gewerkt, maar het meeste plezier bleef ik altijd nog in de politiek vinden. 

Hoe ontdekte je precies dat jouw ambities binnen de politiek lagen?

Ik denk dat het begin van dit besef tijdens mijn eerste JD-activiteiten ontstond. Binnen de JD is iedereen welkom: iedereen kan zichzelf zijn en niemand hoeft zich anders voor te doen dan die is. Je kan dus gewoon allerlei (gekke) dingen zeggen en mogelijk ook fouten maken, wat ervoor zorgt dat je alle ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen. Ik heb de JD echt ervaren als een veilige omgeving waarin ik alles voor mijzelf kon ‘uitproberen’. Ik denk dat vanuit die momenten mijn politieke interesse is ontstaan 

En toen je eenmaal bezig was volbracht je verschillende bestuursfuncties achter elkaar. Wat bracht je steeds terug in het bestuur van JD Brabant?

Ik denk dat dat komt vanuit de gedachte dat hetgeen wat je hebt opgebouwd met je team, je graag ziet door ontwikkelen. Op een gegeven moment keerde ik naar een korte onderbreking terug in het bestuur, omdat de mate waarin de Brabantse leden actief waren aan het afnemen was. Ik wilde met name graag nieuwere leden de kansen geven die ik zelf toentertijd gekregen had. Gelukkig zie ik dat JD Brabant alleen maar actiever is geworden: een bestuur zoals dat van jou met zeven bestuursleden kon mijn bestuur alleen maar over dromen!

Zijn er nog bepaalde momenten uit jouw JD-tijd heel erg bijgebleven?

De Twinning naar Zweden is met name een sterke herinnering. De dynamiek en gezelligheid in de groep, het programma van de twinning, de mensen die je mocht spreken, alles bij elkaar maakte het gewoon een hele waardevolle ervaring! Met name de mix tussen de ‘nieuwe’ en ‘oude’ leden was ideaal, en ik heb onderweg naar Zweden lekker gekke momenten meegemaakt. Denk hierbij aan leden die zich verslapen hadden bij de heenreis of op Düsseldorf Airport via de Fast Lane van de Businessclass het vliegtuig wisten te boarden en natuurlijk de sticky fingers. Je kunt het zo gek nog niet bedenken!

Pfoe ja ik hoop dat nadat Corona voorbij is ik ook eens een twinning mag bijwonen, veel oudere JD’ers vertellen mij erover.

Ja kan ik mij goed voorstellen. Ik denk dat de twinnings echt uitblinken qua groepsgevoel dat er onder de leden heerst. Dat merkte ik ook bij de twinnings die ik deed in Oostenrijk en Spanje. Ik denk niet dat ik nog meekan met de twinnings, maar ik hoop het wel voor jou!

Welke van de diverse bestuursfuncties die je hebt gedaan vond je het leukste om te doen?

Pfoe, ik denk toch Pers & Politiek. Ik vond het echt heerlijk om onbeperkt op nieuwe politieke ideeën te komen en om erover te discussiëren. Wat mij tijdens mijn functie als bestuurlid Pers & Politiek ook erg opviel was dat het tussen de lokale gemeenteraden in Nederland onderling best wel verschillen ontstonden wat betreft de mogelijkheden om de vergadering online bij te wonen. Zo kon men in 2015 in Den Bosch nog niet online een raadsvergadering bijwonen, want dat zou zogenaamd ‘tonnen euro’s’ kosten. Om de gemeente te laten zien dat online vergaderingen streamen wél kan hebben wij gewoon vanuit het publiek drie uur lang met gestrekte arm de raadsvergadering live gefilmd en op Periscope uitgezonden. Dit werkt opgepakt bij diverse kranten, en sindsdien worden raadvergaderingen in Den Bosch online live uitgezonden. Dit liet zien dat je bij de JD hele moeilijke dingen heel makkelijk kan maken.

En nu je eenmaal bij D66 actief bent, heb je voor jezelf bepaalde ambities naar de toekomst toe?

Momenteel heb ik meer informele dan carrièregerichte behoeften: zo zou ik allereerst graag weer eens met mijn vriendin Liselot op vakantie willen gaan. Qua werk wil ik met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 alle processen in goede banen leiden, en daarna zie ik wel weer verder.

Heb je nog tips of adviezen voor het huidige bestuur van JD Brabant?

Blijf vooral zelf nadenken, en trek je niet veel aan van de ‘oudere’ leden die alleen maar lopen te ‘brommen’! Luister altijd naar iedereen, maar maak wel je eigen afweging. Verder is het niet aan mij om te zeggen hoe jullie het moeten doen, maar ik ben nog steeds onder de indruk van hoe regelmatig jullie sprekers weten te regelen voor de activiteiten!

 Pretpark of museum?

Museum.

De trein of de auto?

De trein, dan kun je tenminste iets doen als je aan het reizen bent.

Bossche Bollen of worstenbroodjes?

Worstenbroodjes!

Oh, dus als inwoner van Den Bosch kies je niet voor de Bossche Bollen?

Haha tja, worstenbroodjes heb ik altijd in de vriezer liggen en Bossche Bollen niet.

Bier of wijn?

Bier, geen twijfel!

Je favoriete film?

Oei, mijn favoriete film is elke keer een andere, maar ik ga nu toch voor Rocketman!

Jouw lievelingsboek?

De Machtsfabriek van Robert Littell.

Je lievelingsgerecht?

Kip met kersen!

Kip met Kersen?

Ja dat is eigenlijk warme kersen met kipfilet, kerriesaus, rijst en doperwtjes. Het is een gerechtje wat mijn moeder vroeger altijd maakte, het is echt lekker man!

Wil je nog iets kwijt aan de afdeling?

Ik hoop dat ik de leden nog weer eens ‘in het echt’ kan zien bij een activiteit, en dat ik dan ook met jou verder kan bijpraten!

Dan hoop ik jou snel weer eens te kunnen treffen bij een borrel!