De zon heeft zichzelf eindelijk laten zien deze maand (al was het maar de vraag), dus nu kunnen we eindelijk iemand fatsoenlijk in het zonnetje zetten! Deze maand zetten wij Sam Pollé (olé olé olé!) in het zonnetje. Sam is al wat langer lid van de JD en hij is eigenlijk gelijk actief geworden door het Brabants bestuur in te treden als secretaris van Kolmans I (najaar 2021). Toen is die even gestopt, maar in 2023 weer teruggekeerd om voorzitter te zijn van niet één maar TWEE hele besturen! Al met al heeft Sam heel veel voor onze afdeling betekend en verdient hij om in het zonnetje gezet te worden!

Hoe lang ben je al politiek actief en waarom ben je politiek actief geworden?

Ik ben al 3 jaar politiek actief. Ik was van jongs af aan al geïnteresseerd in politiek en ik wist toen al dat ik er iets mee wilde doen. Ik wist alleen niet wat precies; toen zei mijn docent Nederlands en een paar andere mensen in mijn omgeving dat ik lid moest worden van een politieke partij. Ik heb toen na de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 besloten welke partij dat zou worden.

Waarom JD/D66?

Ik heb D66 gekozen om twee redenen. De eerste is onderwijs, omdat ik daar zelf negatieve, maar ook positieve ervaringen mee heb gehad. Ik had door dat het onderwijs steeds moest veranderen en D66 had hetzelfde verhaal. Het tweede is het pragmatische van de partij, want er zijn zoveel partijen die niet verder kijken dan hun eigen idealen en aan alles wat dat strookt niet doen, maar D66 wil dan wel mee doen om in ieder geval iets te veranderen. De partij staart niet blind op haar eigen idealen en dat vind ik wel verfrissend.

De partij staart niet blind op haar eigen idealen en dat vind ik wel verfrissend.

Wat vind je het leukste aan de JD? 

Het is in een makkelijke manier om in contact te komen met mensen die hetzelfde denken als jij. Het is lekker laagdrempelig en het is fijn om leuke mensen te leren kennen die hetzelfde denken. Bij de JD mag je ook fouten maken en hoeft niet alles perfect te zijn. Dat vind ik heel fijn.

Wat is je go-to karaokenummer?

Het was altijd ‘I Want to Break Free’, daar had ik ook een hele act bij, maar tegenwoordig is het ‘I’m Just Ken’ van Ryan Gosling.

Wie is je lievelingspoliticus en waarom?

Ik heb niet echt een lievelingspoliticus, omdat ik er vanuit mijn interesse in geschiedenis achter ben gekomen dat ontzettend veel goede en interessante mensen vaak ook een minder prettige kant hebben; ook zij zijn immers mensen. Om die reden vind ik het heel moeilijk om te zeggen: dit is mijn lievelingspoliticus. Zeker ook omdat je soms bij politici waarvan je juist denkt dat ze tof zijn kan denken: “wat is dat een ontzettende lul”. Ik kan wel over bepaalde politici zeggen dat ik hun werk waardeer op een bepaald gebied, maar dan heb ik het echt over hun werk en niet over het persoon.

Bij de JD mag je ook fouten maken en hoeft niet alles perfect te zijn.

Wat doe je nog naast de JD?

Ik schrijf graag. Dan heb ik het over gedichten, verhalen, noem maar op. Ik lees heel veel geschiedenisboeken; ik ben überhaupt heel veel met geschiedenis bezig. Ik voetbal bij een vereniging en ik hou daarnaast ook heel erg veel van filosofie.

Wat is je leukste herinnering aan de JD?

De twinning naar Madrid van vorig jaar. De zorgenloosheid, de sangria, de mensen, de stad, het zwembad. Ongelooflijke vibes.

Het leukste vond ik om het gezicht te zijn van de afdeling.

Je bent voorzitter geweest. Wat vond je het leukste aan voorzitter zijn?

Het leukste vond ik om het gezicht te zijn van de afdeling. Je praat makkelijk met nieuwe leden en mensen komen naar jou met vragen. Dat was ook een fijn excuus om mensen dingen te vragen zoals: wat zijn je ambities? Wat kan ik voor je betekenen? Dat zijn toch de vragen die je in een andere positie iets minder vaak stelt. Dat iemand wat kon vertellen over wat zij deden of wilden doen voelde top.

Als je voor één dag een persoon uit het verleden mocht zijn, wie zou je dan willen zijn?

Wat een ontzettend leuke vraag. Cicero. Hij is een beetje een held van mij, omdat hij in de tijd van Caesars, Octavianussen en Antoniussen iemand was die niet met geweld en legers zijn politiek wist te bedrijven. Hij was geen generaal of vechtersbaas. Zijn kracht lag in zijn overtuigingskracht, idealen en ratio. Ik vind het zo ontzettend bewonderenswaardig dat zo iemand zijn apotheose beleeft in een tijd waar zwaarden en vuur de dag regeerden. Toen de republiek praktisch dood was, wist hij het met zijn redevoeringen en verstand overeind te houden. Zo iemand zou ik wel een dag willen zijn, en dan hebben we het nog niet eens over zijn boeken en filosofie gehad…

Wat is je lievelingsboek en waarom?

Oeh, wat een moeilijke vraag. Ik heb er twee: de eerste is non-fictie en dat is een biografie van Julius Caesar geschreven door Philip Freeman, omdat het een periode die heel ver weg is toch heel dichtbij kan laten lijken, waardoor je je echt in de tijd kan inleven. Ook licht hij de Caesar van voor zijn Gallische veldtochten heel erg diepgaand uit en dat vind ik eigenlijk de meest interessante en inspirerende periode uit Caesars leven. Het fijne eraan is dat het ook niet academisch geschreven is, het leest zo door en ik had het binnen één dag uit. Het tweede boek is ‘fictie’. Het was eerst altijd The Lord of the Rings, maar nu is het Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer. Het is prachtig geschreven met rijk taalgebruik. Het mooiste eraan vond ik dat het zo mooi de tijdsgeest vast weet te leggen. Het leest alsof een Herodotus of Thucydides het geschreven zou kunnen hebben. Alsof het authentiek is. Het verhaal kende ik al en toch, doordat het op zo’n manier geschreven is, bleef het me verrassen en maakte het dat ik door moest lezen. Daarnaast weet de auteur de filosofische gesprekken over democratie en populisme op zo’n weergaloze wijze te verwerken in het verhaal. Geweldig!