De JD’er van de maand is Hugo Uitdehaag. Hij is een van onze meest enthousiaste leden en is gezellig en aanwezig bij veel van onze activiteiten. Vanaf jongs af aan is hij al bezig met politiek en houdt hij van debatteren. Tegenwoordig studeert hij econometrie in Tilburg, net als een van zijn favoriete politici, Pieter Omtzigt.

Waar komt jouw politieke interesse vandaan?

Vroeger vond ik politiek al interessant. Vanaf jongs af aan volgde ik alle journaals al. Dit kwam omdat er toen ik in de tweede klas zat een AZC bij ons in de buurt kwam. Al mijn vrienden waren daarop tegen. Daar heb ik het toen met mijn vader over gehad wat dat dan precies is en wat dat betekent. Zijn die mensen dan echt zo slecht? Dat was de eerste keer dat ik actief ben gaan nadenken over wat mijn mening daarover is. Ik ben altijd al een persoon geweest met een sterke mening en iemand die houdt van debatteren.

Waarom D66/ JD?

Ik denk dat ik een van de belangrijkste dingen aan D66 en JD vind dat wij nogal graag de nuance van situaties opzoeken, dat vind ik heel erg belangrijk. Ik ben niet zo een voorstander van in één hoek gaan zitten. Zo zijn er linkse standpunten die mij trekken en wat meer rechtse standpunten. Ik ben erachter gekozen dat ik toch meer voor een middenweg wil kiezen en JD en D66 bieden die nuance. Ook probeer ik linkse en rechtse kranten te lezen om te voorkomen dat ik niet te veel in mijn eigen bubbel zit. Daar ben ik ook bang voor, dat ik te erg aan één mening blijf hangen. En bij de JD zitten veel verschillende mensen met verschillende meningen, die ook gewoon kunnen worden uitgesproken en bediscussieerd.

Ik begreep dat je vaak bij activiteiten van JD Brabant bent geweest maar dat je eigenlijk bij AN hoort. Kun je daar wat meer over vertellen?

Ik woonde in Oss altijd, bijna mijn hele leven, en als Ossenaar en dus Brabander had ik verwacht dat ik bij JD-Brabant zou zitten. Dus ik was naar een aantal activiteiten in Den Bosch gegaan en ik had iedereen een beetje leren kennen. Toen dacht ik dus dat ik al een heel jaar lid was van JD-Brabant. Maar toen ik meedeed met een onlineactiviteit in Nijmegen hoorde ik ineens dat ik niet bij JD-Brabant zat, maar bij Arnhem-Nijmegen. Want Oss valt blijkbaar onder die afdeling. Later heb ik dat laten aanpassen zodat ik wel lid werd bij Brabant. Nu woon ik ook in Tilburg, dus nu hoor ik ‘echt’ bij de afdeling Brabant.

Wat doe je buiten JD? Werk/school

Ik studeer econometrie Tilburg, en ik ben bondsscheidsrechter bij de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB).

Heb je ambities voor in de toekomst binnen JD?

Een bestuursfunctie zou ik nog wel willen doen binnen JD Brabant. Ik zou daarna nog meer willen doen, ik weet alleen nog niet precies wat. Ik weet eigenlijk ook nog maar weinig over hoe de JD in elkaar zit, ook al ben ik al twee jaar lid. Ik hoop dat als ik volgend jaar wat actiever word binnen de vereniging dat ik dan meer leer en zo beter kan bepalen hoe ik actief kan worden binnen JD.

Wat vind jij belangrijke standpunten waar JD voor zou moeten staan?

Ik heb bij het wintercongres een motie ingediend over ordehandhaving, ik vind dat JD daar een belangrijk standpunt heeft. Ik vind dat Nederland moet demilitariseren, VVD pakt criminaliteit harder aan. JD zoekt daarin de nuance op en zoekt meer uit waar de criminaliteit vandaan komt en hoe we dat kunnen oplossen. Dat vind ik heel belangrijk. Verder ook wat standaarddingen zoals een sterk Europa en beter onderwijs.

Ordehandhaving komt van een Zembla aflevering die ik een jaar terug heb gezien, en die ging over regelgeving rondom politiehonden. Ik dacht altijd dat de Nederlandse politie mild was in vergelijking met andere landen. Maar het blijkt dat er toch nog genoeg te verbeteren is. Nederland gaat steeds meer de kant op zoals Amerika, waar ze ook met politiehonden en tasers werken. En er zijn dus geen goede regels over wanneer een hond mag worden ingezet en dat dat dus te lukraak gebeurt. Mensen worden soms gewoon bijna mishandelt daardoor.  Toen ben ik mij daarin gaan verdiepen en een van de actuele dingen die ik daaruit haalde was dat Grapperhaus, toenmalig minister van justitie, een pilot wilde starten om BOA’s meer wapens te geven in de vorm van pepperspray en wapenstokken. Mijn motie ging er dus over dat BOA’s niet meer wapenstokken en pepperspray moeten krijgen. Ze zijn daar niet goed genoeg voor getraind zoals politieagenten. Meer wapens is niet manier om criminaliteit aan te pakken.

Zijn er bepaalde ervaringen binnen JD die je zijn bijgebleven?

Het afgelopen september congres vond ik heel interessant om een keer bij te zijn. Na twee jaar lid te zijn was ik nog geen een keer naar een congres gegaan. Dus omdat eens een keer mee te maken en alle JD’ers te ontmoeten was erg leuk om te ervaren. Ik zag toen pas ook echt hoe groot dus eigenlijk is. En toen het politiek team net opgericht werd toen gingen we met zijn zessen brainstormen over de invulling van het team. Dat was erg leuk om te doen.

Dilemma; je moet kiezen:

Je zingt alles wat je zegt of je beweegt in slow motion (je praat wel normaal).

Het zou wel virtuoos zijn om alles te zingen wat je zegt. Dus ik zou denk ik daarvoor gaan want als ik alleen nog maar beweeg in slow motion krijg ik echt niks meer gedaan. Dan zou ik overal te laat komen. Dus ik kan mijn leven wel inbeelden als een soort Les Miserables film, waarin je de hele tijd aan het zingen bent.

Altijd slecht bereik of alles wat je appt moet je hardop voorlezen.

Slecht bereik, Ik weet niet of je die discussies wel eens hebt gezien van wat er in de JD-Brabant app voorbijkomt maar ik weet toen ik wat meer actief was toen kon ik er nog wel eens met een gestrekt been invliegen en dan kreeg je als snel een gesprek van 100+ appjes. Als je dat elke keer hardop moet voorlezen dan denk ik dat ik vreemde blikken zou krijgen van mensen om mij heen.

Wie is je favo politicus?

Ik heb er twee, Johan Remkes is mijn meest favoriete. Hij heeft gewoon een coole persoonlijkheid en is iemand die problemen oplost met een ‘no nonsense’ aanpak. Een van mijn favoriete momenten was tijdens het debat over Stikstof problematiek. Je had Schouten links staan en die probeerde alles te sussen en zei iets in de richting van ‘we gaan ernaar kijken’. Waarop Remkes er gewoon compleet overheen maaide, en zonder genade zei: “We moeten dit nu oplossen want anders zijn we allemaal de lul!”. Daar heb ik ook wel veel respect voor. Mijn andere favoriete politicus is Pieter Omtzigt, dat is denk ik wel iedereens held in Nederland ondertussen. Maar de manier waarop hij onrecht aanpakt in de samenleving daar heb ik echt respect voor. Bij hem heb je niet het idee dat er achterkamertjespolitiek afspeelt. Hij heeft trouwens ook econometrie gestudeerd en dat laat ook zien dat je dus niet altijd moet rekenen als je die studie hebt gedaan!

Vind je het dan ook jammer dat hij gestopt is?

Hij was een goede politicus voor de Nederlandse samenleving dus het is zeker jammer om hem te zien gaan.

Wat zou je nog aan JD-Brabant willen meegeven?

De vereniging is heel leuk maar ik heb het idee dat we eerst actiever waren. Dit komt ook deels door de coronacrisis. Maar het zou goed zijn als we de actieve geest die we hiervoor hadden herpakken. Ook zodat we ons weer politiek sterk kunnen maken. Ik had vorige week gezien hoeveel moties afdeling Arnhem-Nijmegen hadden ingediend. En als je dat vergelijkt met moties van JD-Brabant mag daar wel wat worden bijgeschaafd. Maar verder vind ik JD-Brabant superleuk en gezellig. Dus ik zou vooral tegen elke JD’er willen zeggen ga vooral zo door en laat het zo een leuke vereniging blijven.