Na het aftreden van Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken heeft minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zijn taken overgenomen. Het uitvoeren van twee functies tegelijkertijd klinkt als een moeilijke taak, maar ze heeft haar zaakjes goed op orde. ‘Het is allemaal buitenland’, zoals minister Kaag het zelf omschreef.

 

Kaag heeft een indrukwekkend CV. Zo heeft ze jarenlange ervaring als diplomaat voor de VN en spreekt zes talen vloeiend. Daarnaast heeft ze een eredoctoraat ontvangen aan de Universiteit van Exeter en heeft de Carnegie Wateler Vredesprijs in ontvangst mogen nemen. Ook heeft president Obama haar nog gehuldigd voor haar leiderschap tijdens de missie om de chemische wapens van het regime in Syrië te vernietigen. Kortom: Sigrid Kaag heeft verstand van zaken.

In elke normale organisatie, waar professionele kwaliteiten en ervaring de keuze bepalen wie welke baan krijgt, was er geen twijfel over geweest. Minister Kaag hoort thuis in deze functie. Des te frustrerender is het dat zij in haar tijdelijke positie als minister van Buitenlandse Zaken plaats moet maken voor een nieuwe minister met bijna geen ervaring in het buitenland.

De VVD heeft besloten dat de trots van de partij belangrijker is dan de kwaliteiten van de persoon op de positie van minister van Buitenlandse Zaken. Omdat de VVD de functie minister van Buitenlandse Zaken in de onderhandelingen toebedeeld heeft gekregen, heeft de VVD op dit moment niet gekeken naar de beste persoon voor de functie, maar naar een VVD’er in de kleine kring rondom Mark Rutte. De capaciteiten van de nieuwe minister zijn in dit geval niet doorslaggevend geweest. Als Jonge Democraten betreuren wij dit enorm. Is er echt geen enkel persoon met een VVD-lidmaatschap met meer buitenlandervaring dan de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken? Het lijkt ons sterk, gezien de partij bestaat uit ondernemers die ook naar het buitenland reizen en daar contacten leggen. Verder is een enorm capabele D66’er beter dan een grijze muis van de VVD. Ministers vertegenwoordigen immers een heel kabinet, en niet een partij.

 

Wij hebben er alle vertrouwen in dat minister Kaag op de post Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking goed werk zal blijven leveren. Echter zal de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, nog veel advies bij haar moet inwinnen voor zijn nieuwe functie in het kabinet. Wij roepen de VVD op om altijd te kijken naar wat het beste is voor ons land, en de beste persoon voor de functie te kiezen, en niet te kijken naar wat het beste is voor hun eigen partij. Van een regeringspartij die zegt kwaliteit altijd voorop te stellen moet je dat kunnen verwachten.