Nederland beschikt over de grootste datacenter hub van Europa: Amsterdam. En het dataverkeer groeit nog steeds als kool. Dit biedt kansen, maar ook uitdagingen. Zo is de hoeveelheid energie die deze data opslurpen enorm.

 

Datacentra zijn enorm belangrijk voor onze economische welvaart. De digitale economie in Nederland groeit hard. Zo wordt de ‘digitaal toegevoegde waarde’ (het deel van ons inkomen dat uit digitale zaken komt) al op ruim 200 miljard geschat. Dit maakt ons land ook een aantrekkelijke vestigingsplaats voor innovatieve bedrijven die werkgelegenheid met zich mee brengen en Nederland een stap vooruit helpen zetten.

 

Dit brengt ook een uitdaging en verantwoordelijkheid met zich mee. Dataverkeer slurpt namelijk energie. 4% van alle CO2-uitstoot ter wereld is toe te schrijven aan internationaal dataverkeer. Niet zo gek: het streamen van een film kost evenveel elektriciteit als je in totaal de rest van de dag gebruikt. Alleen Netflix verbruikte in 2018 al 245 GWh aan energie. Dat is veel.

 

En het aandeel van streamingservices in ons energieverbruik zal de komende jaren alleen maar toenemen. Platformen als Youtube, Netflix en Twitch worden verwacht tegen 2030 verdubbelt tot vertrippelt te zijn. Het bijbehorende energieverbruik is enorm.

 

Juist Nederland, als land dat een aanzienlijk deel van dit internationale dataverkeer faciliteert moet deze uitdaging het hoofd bieden.

 

Oplossingen zijn gelukkig (deels) voorhanden. We zetten er een aantal op een rijtje.

 

  1. Sluit datacentra aan op warmtenetten. Zo kan de vrijkomende warmte efficiënt worden voor het verwarmen van huizen en zelfs hele steden.
  2. Bouw enkel nieuwe datacentra met duurzame energie. Het is cruciaal ons dataverkeer klaar te maken voor de toekomst. Dat betekent duurzame energie. Verplicht nu al alle data-centra 100% duurzame energie te verbruiken. Dat kost wat, maar zo betalen we een eerlijke prijs voor ons dataverbruik.
  3. Gebruik (iets) minder data. Iets minder vaak live gamen, netflixen op youtube zitten of live porno kijken. Niet leuk, maar ook geen ramp: een gedownloade film kan je met veel minder dataverbruik terugkijken.