Vrijdag 3 juni is er door de jongerenorganisatie Rood een statement uitgebracht over de JD. Volgens Rood wilden wij ons aansluiten bij het comité vrouwenstrijd. Zij zouden aan de hand van een stemming hebben besloten om de JD niet toe te laten treden tot dit comité.

Dit is een uitspraak die wij ten zeerste betreuren. Echter, er is nooit sprake geweest van een mogelijk toetreden van de JD tot dit comité. Wel is het waar dat wij als organisatie een tijdje geleden zijn benaderd door Dwars Groningen om samen te werken aan een actie voor gratis menstruatieproducten. Hierop hebben wij toen “Ja” gezegd. Naderhand is het comité Vrouwenstrijd bij deze actie betrokken geraakt en werd er aan ons gevraagd of wij nog steeds mee wilden doen. Ook hierop hebben wij “Ja” gezegd. Wij vinden namelijk dat elke vrouw het recht heeft op gratis menstruatieproducten. Er is ons nooit gevraagd of wij ons ook bij het comité zouden willen aansluiten. Wij hebben zelf ook nooit deze wens geuit.

Om te lezen dat er een stemming was geweest waarin de Jonge Democraten uitgesloten werden van toetreding, waarbij ook een grote groep vrouwen wordt uitgesloten, vinden wij uitermate ernstig. Dit voelt ook als een stap terug in de vrouwenemancipatie en dit doet het feminisme niks ten goede. Emancipatie kan alleen bereikt worden als wij onze politieke verschillen opzij zetten voor een gezamenlijke doel.

De Jonge Democraten blijven zich volledig inzetten voor vrouwenemancipatie en wij vinden dat iedereen gelijke kansen moet krijgen binnen de samenleving.