Bij de ‘JD’er van de maand’ wordt er een lid van onze afdeling in het zonnetje gezet. Dat kan allerlei redenen hebben: een nieuw lid is actief geworden, iemand neemt afscheid of iemand heeft iets bijzonders gedaan voor onze afdeling. Deze maand interviewen we Joris Sauvé. Joris kent naast een sterke interesse in bouwkunde ook een grote politieke betrokkenheid. Zo heeft hij tijdens bestuur Becker I & II de functie van penningsmeester op zich genomen. Daarnaast maakt hij nu deel uit van de landelijke KasCommissie van de JD.

Hoe gaat het?

Goed! Ik ben momenteel lekker bezig met mijn werk, en ik ben blij dat ik twee van de vijf werkdagen naar kantoor kan. Ook heb ik vanuit de werkgever een sta bureau gekregen, om in de toekomst mijn werk nog comfortabeler te kunnen doen.

Je hebt een studie bouwkunde gevolgd, waarbinnen je nu nog steeds werkzaam bent. Wat komt er allemaal bij dit vakgebied kijken?

Ik houd mij voornamelijk bezig met de manier waarop gebouwen gerealiseerd zijn, dus of het gebouw dan wel de vergunningsaanvraag aan alle veiligheidseisen voldoet. Hierbij ben ik gespecialiseerd in de brand- en vluchtveiligheid van gebouwen en het aansluitend terrein. Hier is niet alleen regelgeving van belang, maar ook dat je kijkt naar hoeveel risico’s er daadwerkelijk zijn.

Bouwkunde en politiek zijn twee zeer verschillende interessegebieden. Zijn het twee aparte interesses van jou, of kan jij een link tussen beide voor jezelf formuleren?

Misschien is er niet een directe link, maar in mijn werk als adviseur moet je de klant kunnen overtuigen van jouw advies. Vaak komt het hierbij neer op overtuigingskracht en spreekvaardigheid, wat ook binnen de politiek van belang is. Binnen de JD zie ik mogelijkheden deze vaardigheden te ontwikkelen.

Dat is zeker een leuke vergelijking die je hier trekt! Welke van deze twee interesses kwam er het eerste voor jou?

Met de politiek houd ik mij langer bezig. Eén van mijn vrienden is twee keer lijsttrekker geweest van de SP in Goirle – hij heeft zelfs twee keer in die gemeenteraad gezeten. Via mijn vrienden en dankzij diverse verkiezingscampagnes werd mijn interesse richting de politiek gewekt. Op een gegeven moment vond ik dat ik iets met mijn interesse moest gaan doen, dus zodoende ben ik op een gegeven moment bij de fractievergadering van D66 Tilburg aangeschoven. Diezelfde avond nog hakte ik de knoop door en meldde ik mij aan als lid.

En vanwaar viel jouw keuze toen op D66?

Ik vond de SP te activistisch overkomen. Daar tegenover stond D66 met een rustiger en meer genuanceerd geluid, wat mij aansprak. Daarnaast is D66 een middenpartij, waarbinnen je wat meer linkse en wat meer rechtse leden hebt zitten. Dat stelde mij in staat om mijn inzichtelijk vermogen te verbreden.

Na enige tijd werd je binnen de JD actief als penningmeester van JD Brabant. Hoe heb je dit bestuursjaar als penningmeester ervaren?

Het was niet altijd even makkelijk en even leuk, maar ik heb er enorm veel van geleerd! Ik vond het toen leuk om de Excelsheet die we van D66 hadden gekregen naar eigen inzicht aan te passen, waarna ik dit bestand ook privé ging gebruiken. Momenteel maak ik deel uit van de landelijke KasCommissie, wat ik ook erg leuk vind om te doen. Het werken met abstracte cijfers vind ik altijd verassend, en ik zag het altijd als een sport om met slimme begrotingen hele gave activiteiten te organiseren. Een voorbeeld hiervan was mijn verjaardag, om een mooi feestje neer te zetten voor een leuk bedrag.

Heb je nog leuke herinneringen aan de JD overgehouden?

Ons toenmalige bestuursweekend kan ik nog goed herinneren. Mijn medebestuurslid Jeffrey en ik hadden tijdens dit weekend voor een schappelijk bedrag voldoende eten en drinken ingekocht voor dit weekend. Ietwat later wees onze voorzitter Annelies er ons op dat we juist veel te weinig hadden ingekocht. Dus zijn we daarna onder leiding van Annelies opnieuw naar de supermarkt gegaan om uiteindelijk veel te veel in te kopen. We hadden daardoor voor die avond veel te veel eten, maar genoeg drank 😊. Dit soort zaken blijven mij nog steeds bij.

Op welke resultaten ben jij als bestuurslid trots?

Binnen mijn bestuurstermijn heb ik het boekhoudprogramma “e-boekhouden” uitgebreid, zodat er meer verschillende soorten posten konden ontstaan. Ik begrijp dat de penningmeesters inmiddels weer volledig met Excel werken, maar ik vond het leuk dat ik hier mijn eigen draai aan kon geven.

Wat voor werkzaamheden verricht jij nu voor D66?

Ik ben actief binnen de werkgroep Circulaire en Duurzame Economie. Dat ik hieraan meewerk is in lijn met mijn deelname aan de werkgroep Duurzaamheid van de JD. Ik ben ook een lange tijd de ‘schakel’ geweest tussen deze twee werkgroepen. Aangezien ik dit jaar 31 jaar wordt, moet ik de JD gaan verlaten en ben ik mijn focus richting D66 aan het schuiven. Zo ben ik ook onderdeel van het team dat meeschrijft aan de campagne van de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Hierbij ben ik voornamelijk iemand die al het geschreven werk nakijkt.

Waar komt jouw interesse voor duurzaamheid vandaan?

Sinds ik al een klein kind was heb ik twee overtuigingen. Eentje was: ‘ik ben op de wereld, en ik wil deze gezien hebben ook’, en de tweede was: ‘het feit dat ik op de wereld ben is een geschenk, en dus moet ik verantwoording afdragen naar de aarde toe’. Je mag dus de aarde gebruiken, maar ook niet misbruiken. Uit die tweede overtuiging komt voornamelijk mijn interesse voor duurzaamheid vandaan. Een leuk feitje: Mijn ouders hebben destijds mijn geboortekaartje naar “De stichting milieu & communicatie” opgestuurd en ik ben hierdoor in 1990 benoemd tot ‘miliunair’.

Als je een JD’er in het zonnetje zou mogen zetten, wie zou dat dan zijn?

Dan ga ik voor mijn naamgenootje Joris Hetterscheid! Ik heb hem leren kennen tijdens bestuur Becker I en zijn doorzettingsvermogen viel mij direct op. Het feit dat hij is doorgestroomd van algemeen bestuurslid via algemeen secretaris naar het voorzitterschap toont dit alleen maar aan. Het groeiproces wat hij heeft doorgemaakt is voor mij alleen maar mooi om te zien!

En zou je nog een JD’er een schop onder de kont willen geven?

Dat wordt dan Lisanne Cheizoo, omdat ik haar mis binnen de afdeling en ik haar graag weer wil spreken! Ze is immers een superleuke meid en het was altijd heel fijn om haar in het bestuur te hebben!

Ik heb nog een aantal keuzedilemma’s voor je…

Studeren of werken?

Werken, dan kan ik een meer directere impact op de maatschappij hebben. En daarbij is de praktijk de beste leerschool, dus een soort van betaald studeren kun je zeggen.

Fietsen of lopen?

Lopen op dit moment! Ik heb mij samen met een vriend opgegeven voor de Nacht van de Vluchteling, en ik ga daar veertig kilometer voor lopen. Doneren kan trouwens nog steeds op mijn persoonlijke pagina van stichting vluchteling! 😊

Dierentuin of zwembad?

Het zwembad, aangezien ik dit wel heb gemist tijdens de afgelopen lockdowns.

Wie is jouw favoriete politicus?

Ik heb er eigenlijk twee. De eerste is Kajsa Ollongren, omdat ze op mij altijd heel rustig en natuurlijk overkomt. Ze lijkt mij heel sympathiek, ondanks wat er tijdens de afgelopen formatie plaatsvond. De tweede persoon is stiekem iemand van buiten D66, namelijk Klaas Dijkhoff van de VVD. Ook hij is erg rustig en gedegen, wat mij positief opviel tijdens diverse tv-debatten. Hij vertelt alles op een goed navolgbare manier, wat fijn is voor de kijker. Eigenlijk vind ik het jammer dat hij nooit de lijsttrekker is geworden van de VVD.

Wat is jouw favoriete stad?

Ik zou erg graag willen wonen in Den Haag. Ik merk dat die stad mij energie geeft, mede doordat het de politieke hoofdstad van Nederland is natuurlijk.

Heb je een bepaald lievelingsgerecht?

Vroeger at ik het liefst chili con carne, maar sinds ik vegetariër ben eet ik liever chili sin carne😊.

Wil je tot slot de afdeling nog iets meegeven?

Ik zou het tof vinden als het bestuur weer eens een belrondje houdt met de leden, om te kijken hoe het met iedereen gaat. Sowieso blijft het leuk om te zien waar alle leden zich mee bezig houden binnen onze afdeling!