Iedere maand wordt er een JD’er in het zonnetje gezet. Dat kan allerlei redenen hebben, bijvoorbeeld een nieuw lid, iemand die afscheid neemt of iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor onze afdeling. Deze maand interviewen we Tom Melis online. Tom is ondertussen al meer dan twee jaar lid van de JD en is op dit moment Voorzitter van het Politiek Team van JD Brabant. Zo organiseert hij binnenkort een online Onderwijsavond, in samenwerking met meerdere afdelingen en werkgroepen. Verder is Tom werkzaam als Consultant bij de Kleine Consultant.

Hoe gaat het met je?


Wel goed eigenlijk. Had het aan het begin van het semester heel druk, maar nu gaat het prima.

Waarom ben je ooit lid geworden van de JD?


Ik ben lid geworden van de JD in 2018, omdat ik geïnteresseerd was in politiek. Naast mijn studie wilde ik iets doen wat politiek inhoudelijk was én tegelijkertijd gezellig. Zo ben ik zelf in het begin een keer naar een landelijke introductiedag geweest om te kijken of de JD wat voor mij was. Ik was namelijk op zoek naar een vereniging met studenten, om zo mensen van mijn eigen leeftijd te leren kennen en mijn sociale kring uit te breiden.

Zie je een verband tussen je studie en de JD?

Ik studeer algemene economie en specificeer me op Sustainable Development. Het gaat over de relatie tussen de samenleving en de rest van de wereld, en hoe men de economie kan laten groeien op een duurzame manier.

Er zit iets in van idealisme en ik denk dat dit een eigenschap is die ik ook heb. Bovendien komt dit mooi terug bij de JD. Soms denk ik dat er iets meer perspectief aan bod mag komen, waarbij je je afvraagt hoe de wereld eruit ziet bij bepaalde plannen. Oftewel ik vind de JD een goede aanvulling, omdat je dan een visie kan vormen op een hele economische visie.

Welke politieke onderwerpen spreken je het meest aan?

Duurzaamheid, uiteraard. Zelf kom ik uit een boerenfamilie, dus het landbouw vraagstuk houdt me bezig. Tevens vind ik LHBT-rechten en Europese integratie erg belangrijk.

Heb je naast de JD ook andere nevenactiviteiten?

Ik vind debatteren heel leuk. Gedurende de middelbare school ben ik vier jaar lid geweest van het debatteam. Ook ben ik een half jaar lid geweest van een debatvereniging, echter ik miste hier de inhoud een beetje. Het ging namelijk vooral over een goede structuur neerzetten, en minder over waarom je al dan niet voor of tegen een stelling zou zijn. Des te meer reden om voor de JD te kiezen, omdat dit inhoudelijk is.

Zou je kort kunnen samenvatten wat je taken zijn binnen de JD op dit moment?


Ik ben Voorzitter van het Politiek Team. Dat betekent dat ik ervoor zorg dat er vergaderingen worden gepland en duidelijk maak aan de leden welke specifieke taken zij hebben. Hierbij breng ik structuur aan en help ik leden bij het uitvoeren van deze taken. Binnen deze functie ben ik bezig met een online Onderwijsavond. Zo heb ik een keer samen gezeten met de PoHo’s om het een en ander te overleggen en dit vervolgens terug te koppelen naar de rest van het team.

Zijn JD’ers jouw soort mensen, zo ja waarom?

Ja, zeker. Terwijl het gezellig is, kan het tegelijkertijd over een heel serieus onderwerp gaan. Dus ik vooral die constante ‘switch’ zeer positief. Dit is denk ik ook wel het verschil tussen een politieke partij en een PJO.

Op dit moment vindt het grote merendeel van de activiteiten online plaats. Hoe heb jij dit ervaren?

Ik ben heel blij dat ik afgelopen zomer actief werd. Toentertijd heb ik veel leden fysiek kunnen ontmoeten. Dit helpt nu nog naar mijn mening. Zo heb ik een beter idee kunnen krijgen wie mensen precies zijn, in plaats van dat je slechts achter een scherm ziet.

Aan de andere kant vind ik het wel fijn dat de drempel laag is om aan te sluiten bij activiteiten. Er komt namelijk geen reistijd meer bij kijken.


Wat zou je tot nu toe bestempelen als de leukste activiteit waaraan je hebt deelgenomen?

Dat is een leuke vraag. Het zijn er meerdere naar mijn mening. De Verkiezingsavond; toen kwamen er namelijk ook veel mensen van andere afdelingen. Verder vond ik de Zomer-BBQ zeer leuk en de laatste borrel in Tilburg voor de lockdown. Dus hoofdzakelijk de sociale activiteiten.

Wat zijn je toekomstplannen?

Vanwege de idealen die ik heb, vind ik politiek heel interessant. Het liefst zou ik bij een ministerie of planbureau werkzaam zijn, om op die manier de overheid te adviseren. Dat lijkt me heel gaaf. En binnen de JD zit ik als Voorzitter van het Politiek Team goed. We kunnen nog veel voor elkaar krijgen.

Zou je iemand in van de JD in het zonnetje willen zetten?

Ik heb het idee dat David ook veel doet voor de JD. Hij brengt altijd veel enthousiasme met zich mee. Bovendien zijn wij ook ongeveer op hetzelfde moment actief geworden.Bier of wijn?

Allebei. Witte wijn op het goede moment is heel lekker.

Lievelingsfilm?

American Beauty.  Het gaat over mensen die ‘normaal’ proberen te zijn, in de ogen van de maatschappij. Uiteindelijk komt het er echter op neer dat als men onder oppervlak kijkt niemand oprecht gelukkig is. Dit maakt het een zeer interessante film.

Lievelingsboek?

The Heart’s Invisible Furies. Uiteindelijk gaat dit boek over zowel idealisme als discriminatie. Hoewel het nogal heftig is, zitten er waardevolle lessen in.

Lievelingseten?

Rode kool

Lievelingskleur?

Groen

Heb je advies voor de afdeling?

Zo lang Corona nog voortduurt vooral de samenwerking opzoeken met andere afdelingen. Zo kunnen mensen elkaar leren kennen en hoor je nog meer verschillende meningen.

Heb je nog advies voor nieuwe leden?

Ja. Je moet vooral een keer langskomen en kijken of het wat voor jou is. Wat voor mij persoonlijk heeft geholpen is lid te worden van een team; het Politiek Team. Hierbij werk je namelijk samen in een relatief kleine groep en kan je meteen impact hebben.