Het is alweer de laatste maand van het jaar, dus ook weer tijd om de laatste JD’er van de maand van 2023 in het zonnetje te zetten. Deze maand zetten wij Justin van Rossum in het zonnetje. Justin is al sinds 2021 lid en is ook een jaartje penningmeester geweest van onze prachtige afdeling, eerst onder bestuur Tatoušek I en afsluitend nog bestuur Pollé I. Hij is zeker nog niet afgehaakt, want hij is nog steeds actief en vaak te zien op onze activiteiten. Al met al een ontzettend terechte JD’er van de maand!

Hoe lang ben je al politiek actief en waarom ben je politiek actief geworden?

Ik ben lid geworden van de JD en D66 na de Tweede Kamerverkiezingen in 2021, maar ik vind politiek al leuk sinds de verkiezingen van 2012. Ik vond het boeiend, en de tweestrijd tussen links en rechts vond ik heel interessant.

Waarom JD/D66?

Dat lag het dichtst bij mij politieke voorkeur. Ik heb ook op D66 gestemd, maar ik twijfelde of ik lid wilde worden van D66 of GroenLinks. D66 lag iets dichter bij mijn hart want, D66 is iets meer constructief en iets minder activistisch.

D66 is iets meer constructief en iets minder activistisch.

Wat vind je het leukste aan de JD? 

Ik vind de mensen het leukste aan de JD. Iedereen is altijd open en vriendelijk. Iedereen heeft altijd zin om te praten en samen leuke dingen te doen. Je kan eigenlijk lol hebben en leren tegelijk.

Wie is je lievelingspoliticus en waarom?

Barack Obama. Vroeger vond ik hem al vet, want hij was de first black president. En nu ook; naast alle goede inhoudelijke dingen die hij heeft gedaan zoals de Obamacare en zijn bijdrage aan het klimaatakkoord in Parijs, kan hij ook heel goed speechen.

En uit Nederland?

Rob Jetten, omdat hij zowel op de inhoud als op politiek bedrijven een hele goede politicus is.

Ik vond het echt heel leuk om te bonden met JD’ers uit het hele land.

Wat doe je nog naast de JD?

Ik studeer IBA (internationale bedrijfskunde) en ik ben bezig met een schakelprogramma voor de master Econometrie en Wiskundige Economie, want ik wil volgend jaar aan die master beginnen. Daarnaast werk ik bij een softwarebedrijf en op de administratie bij een ouderenzorgbedrijf. 

Wat is je leukste herinnering aan de JD?

Mijn eerste kaderweekend (red: scholings- en gezelligsheidsweekend voor actieve JD’ers) op Texel. Ik vond het echt heel leuk om te bonden met JD’ers uit het hele land. Het is net wat minder hectisch dan een congres, maar toch ook druk en gezellig.

Ik vind dat wij het onderwijs beter moeten insteken in Nederland.

Wat zou je graag willen veranderen in de politiek?

Ik vind dat wij het onderwijs beter moeten insteken in Nederland. Prestaties van leerlingen gaan achteruit en er is best wel een gat te vullen tussen meisjes die een stuk beter presteren dan jongens. We moeten ook goed kijken waar de focus op leggen binnen het onderwijs, omdat er vaak getoetst wordt op dingen die niet heel nuttig zijn.

Je bent bestuurslid geweest. Wat vond je het leukste aan bestuurslid zijn?

Ik vond het leukste om steeds weer een actieve kern terug te zien komen bij activiteiten, waarbij ze tevens soms nieuwe leden aantrokken om ook deel te worden van deze kern.

Dilemma’s

Den Bosch of Tilburg?

Den Bosch. Ik vind Den Bosch veel mooier en ik voel er veel meer bij dan bij Tilburg. 

Kerst of Sinterklaas?

Sinterklaas, maar alleen omdat ik dat als kind vroeger geweldig vond. 

Vier je nog steeds Sinterklaas?

Nee, maar ik eet wel veel pepernoten. Ik was ooit een half jaar in Canada en daardoor miste ik Sinterklaas. Toen heb ik soort van geëist aan al mijn familie dat ze pepernoten voor me zouden bewaren, en toen kreeg ik veel pepernoten met kerst.