Bij de ‘JD’er van de maand’ wordt er een lid van onze afdeling in het zonnetje gezet. Dat kan allerlei redenen hebben: een nieuw lid is actief geworden, iemand neemt afscheid of iemand heeft iets bijzonders gedaan voor onze afdeling. Deze maand interviewen we Soufian Kappé. Soufian was tijdens de afgelopen campagneperiode de vice-campagneleider van Faissal Boulakjar en Hans Teunissen. Daarnaast maakt hij zich hard voor beter onderwijs in Nederland. In een zonovergoten Valkenbergpark in Breda sprak ik met Soufian af voor een uitgebreid interview.

Hoe gaat het?

Goed! Ik ben momenteel bezig met een hele leuke stage, ik heb een mooie week achter de rug, de verkiezingsuitslag is super, kan eigenlijk allemaal niet beter!

En welke van die succesjes zijn volgens jou het meest positief, jouw huidige stageperiode of de afgelopen campagne?

De campagne die goed is verlopen, die heeft echt mijn verwachtingen overtroffen. We zijn nog niet de grootste partij in Breda, maar we behoren wel tot de top drie gemeenten in Nederland met de grootste toename qua aantal D66-kiezers.

Ik heb je tijdens de campagne ook zien pronken op het officiële Instagram-account van D66, hoe was dat om jezelf zo terug te zien?

Super leuk natuurlijk! Als vice-campagneleider was ik deels verantwoordelijk voor de persoonlijke campagnes van Hans en Faissal, waarbij ik samen met de campagnecoördinatoren van Breda die campagne aan het runnen was. Ik vond dat heel leuk werk om te doen, en dan is het superleuk als dit ook op social media terug te zien is.

Waar komt jouw politieke interesse vandaan?

Ik denk dat mijn interesse ontstond tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Ik keek altijd met heel veel plezier naar de items van Zondag met Lubach, waarbij ik met name de Kamergotchi’s geweldig vond (toen had ik overigens Kuzu als kamergotchi, wat ik echt prachtig vond). Toen ging voor mij het balletje een beetje rollen, want vanaf dat moment begon ik mij inhoudelijk te verdiepen in de politiek. Enige tijd later in 2020 sloot ik mij vervolgens bij D66 en de JD aan. Vanaf toen ging alles eigenlijk heel snel. Vanaf het moment dat ik binnen de JD actief werd voelde ik mij als een vis in het water: als je maar een klein beetje intitatief toont krijg je er enorm voor terug!

Verder volg je nu de Pabo. Hoe is dat in coronatijd?

Doordat alles nu online is, is het allemaal heel erg anders dan ik vooraf verwacht had. Nu de scholen wel weer open zijn kan ik in ieder geval wel de deur uit voor mijn studie, wat ik enorm fijn vind.

Ondanks dat politiek en onderwijs goed samenkomen binnen D66, zijn het toch twee verschillende soorten interesses. Binnen welke van deze twee interesses liggen jouw ambities naar de toekomst toe?

Ik zie mijzelf allereerst mijn huidige studie afmaken. Daarna wil ik iets met onderwijs gaan doen, want dat is wat mij betreft het mooiste vak wat er is. Mocht ik ooit toch nog de politiek ingaan, dan denk ik dat ik altijd de onderwijssector kan zien als mijn terugvalbasis.

De afgelopen jaren is er vanuit de sectoronderwijssector vaak een appél op Den Haag gedaan om meer in het onderwijs te investeren. Deel jij deze oproep?

Het moeilijke is denk ik dat je bij een onderwijsinvestering slechts beperkt het rendement van de investering kan bepalen. Je weet dus niet hoeveel de investering daadwerkelijk gaat opleveren. Investeren in het onderwijs is dus echt hartstikke nodig, maar we moeten het dan wel écht in de klas gaan merken. Al sinds ik op de basisschool zat waren de klassen met dertig leerlingen gevuld en sprak men over kleinere klassen, maar nu ik zelf voor de klas sta is er nog niets veranderd.

Toch geeft D66 aan dat tijdens de afgelopen kabinetsperiode de grootste onderwijsinvestering in jaren is gedaan. Wij merken er echter zeer weinig van zo te zien. Wat moet er anders volgens jou?

Ik weet niet honderd procent zeker of dit klopt, maar volgens mij gaat het geld nooit direct naar de klas. Het geld gaat teveel naar de instanties die tussen het ministerie en de school in zitten. Er zijn in het onderwijs dus simpelweg enorm veel ‘tussenlagen’ waarbij het geld zomaar kan verduisteren. Betere regie is dan ook benodigd omtrent de manier waarop het geld uiteindelijk verdeeld wordt.

Op welke manier ben je actief binnen de JD?

Ik heb in Den Haag meegespeeld in een campagnefilmpje van de JD, wat erg leuk was om te doen! Daarnaast heb ik op het afgelopen wintercongres twee moties verdedigt. De moties gingen over onderwijs en deze sprak ik online in vanuit een zorginstelling, waar ik veel bijval voor kreeg. Overigens was dit niet zo gepland: ik zou voor de D66-campagne samen met Faissal Boulakjar bloemen afgeven bij een zorginstelling. Doordat onze afspraak een beetje uit liep moest ik dus vanuit diezelfde plek maar gaan inspreken. Verder bevalt de JD mij heel erg, ondanks dat ik lid werd in coronatijd. Ik heb het feit dat alle activiteiten online plaatsvinden nooit als een belemmering ervaren. Ik zou dolgraag eens een ‘echte’ borrel willen bijwonen, maar het heeft mij nooit serieus gestoord.

Zijn er bepaalde ervaringen binnen de JD die je heel erg zijn bijgebleven?

Het opnemen van het campagnefilmpje in Den Haag vond ik enorm leuk. Ik werd door Jelt Pekaar, de portefeuillehouder van de werkgroep onderwijs en wetenschap, gevraagd of ik mee wilde doen. Hij zocht als ‘regisseur’ namelijk nog naar leden die mee wilde werken aan de opnames. De opnames vonden plaats op het Binnenhof, waardoor ik voor het eerst in mijn leven het Binnenhof in het echt kon zien. Ik mocht diezelfde dag ook het kantoor van D66 en de JD voor het eerst bezoeken.

Wat zijn jouw verdere toekomstplannen?

Nadat ik ben afgestudeerd zou ik graag lekker veel willen gaan reizen. Ik wil graag andere mensen en culturen ontdekken. Daarnaast zou ik graag mijn familie in Marokko willen bezoeken, daar nu is door de huidige coronapandemie geen beginnen aan. Voor de rest ben ik niet bepaald met de toekomst bezig: ik ben nu gelukkig, en dat is het belangrijkste.

Is er een JD’er die je in het zonnetje zou willen zetten?

Ik zou Jelt Pekaar in het zonnetje willen zetten, hij heeft mij binnen de JD altijd op sleeptouw genomen. Als ik het over Jelt heb noem ik hem ook altijd ‘J-Daddy’ haha. Hij is gewoon een hele aardige gast en ik ben hem voor veel dingen dankbaar.

Bier of wijn?

Bier!

Friet of pizza?

Mijn vader runt een friettent waar ik nu ook werk, dus friet!

Kunst of natuur?

Natuur. Ik houd enorm van wandelen door een park of een bos.

Het feit dat ik jou nu interview vanuit het Valkenbergpark beïnvloedt niet jouw keuze?

Ja vast wel, als we in een museum zaten had ik ‘kunst’ gezegd haha.

Wat is jouw lievelingsboek?

Kikker is verliefd! In mijn kindertijd werd ik eruit voorgelezen en het boek staat mij nog steeds heel erg bij. Bovendien is het een fantastisch boek om voor te lezen aan groep 3!

Volgens mij ben jij een hele lieve meester!

Nou ik ben soms ook heel streng hoor, pas op!

Wat is jouw lievelingsfilm?

Interstellar, die film is oprecht één grote mindfuck!

Wie is jouw favoriete politicus?

Rob Jetten!

Wat zou je nog aan JD Brabant willen meegeven?

Ik heb veel bewondering voor hoe jullie ook in coronatijd door zijn gegaan met het organiseren van activiteiten. Het is altijd geweest ‘wat kan er wél’: kijk bijvoorbeeld maar eens naar de AAV en de carnavalsactiviteit. Ik ben zeer onder de indruk van jullie doorzettingsvermogen en jullie creatieve werkwijze. Dat is nog eens écht ‘doorpakken’!