Voor de vacatures ‘Lid Gezelligheidscommissie’, ‘Lid Regiocommissie Noord-Holland Noord’ en ‘Lid Actviteitencommissie’ gelden geen deadlines.


Voor de vacatures ‘Penningmeester’ en ‘Bestuurslid Profilering’ moet je verkozen worden. Dit gebeurt op de AAV van 17 september. Je kan solliciteren voor deze twee vacatures door dit formulier in te vullen en te mailen naar secretarisamsterdam@jongedemocraten.nl. De deadline voor solliciteren is 10 september. Vragen over het sollicitatieproces? Stuur gerust een mailtje naar secretarisamsterdam@jongedemocraten.nl


Penningmeester bestuur 2021/2022

De penningmeester is de geldmeester van de Jonge Democraten Amsterdam. Als penningmeester ben je degene die alle uitgaven van de afdeling doet, beheer je de verenigingsrekening en zorg je dat het geld zo doelmatig- en rechtmatig als mogelijk wordt verdeeld en uitgegeven.
De basis hiervan begint bij het opstellen van de jaarlijkse begroting, die het financieel kader van de afdeling vormt. Deze begroting maak je samen met je lokale KasCommissie en leden van de afdeling die hieraan willen meehelpen. Vervolgens zorg je ervoor dat de rest van je bestuur en de afdeling deze begroting naleeft.
Tot slot houd je je als penningmeester bezig met het opstellen en verdedigen van de jaarrekening (het eindresultaat van alle uitgaven in een jaar) en het financieel beleid zoals deze door jou en je voorganger (uit hetzelfde jaar) zijn uitgevoerd.

Naast alle financiële- & administratieve taken zorg jij er met de rest van het bestuur voor dat er een knallend jaar wordt neergezet. Je volgt de gemaakte beleidsplannen en helpt met de praktische aspecten bij het organiseren van activiteiten.
Als penningmeester is het bijvoorbeeld jouw taak om te zorgen dat er een betaalbare locatie wordt gevonden voor evenementen of dat er bedankjes voor sprekers worden aangeschaft.

Voor deze functie wordt 8 – 15 uur per week gerekend (waarbij de periode van oktober t/m februari meer werkdruk heeft dan de overige maanden).
Denk hierbij aan eens per week weken vergaderen, iedere week aanwezig zijn bij de afdelingsactiviteit en geregeld aanwezig zijn bij landelijke JD-activiteiten (deze vinden vaak plaats in het weekend). In het begin van het jaar ben je waarschijnlijk wat drukker dan dan later in het jaar, omdat in de beginmaanden iedereen zijn draai moet vinden. 

Wij bieden jou een super leuke afdeling, waar jij een jaar lang de kans krijgt om jezelf te ontwikkelen (vooral op financieel gebied), maar ook om de leukste afdeling van de vereniging weer een stap verder te brengen. Je leert alles over de Jonge Democraten en ontmoet een hoop nieuwe en leuke mensen. Kortom een jaar bestuur bij de Jonge Democraten Amsterdam is een jaar vol inhoud, maar vooral met een hoop gezelligheid!

Wat ga je doen?

Hoe de functie precies wordt ingevuld, verschilt per bestuur. In de basis heb je de volgende kerntaken/verantwoordelijkheden als penningmeester: 

 • Het opstellen van begroting in de periode van oktober tot en met december;
 • Het opstellen jaarrekening in de maanden januari en februari;
 • Het toetsen van afdelingsplannen aan financiële haalbaarheid, doelmatigheid en rechtmatigheid binnen deze begroting;
 • Administratieve taken als het uitbetalen van declaraties, aanvragen van subsidies en betalen van facturen;
 • Eindverantwoordelijk voor alle activa binnen de afdeling (en het bijhouden van deze activa in de jaarrekening);
 • Het verantwoorden van deze verantwoordelijkheden aan je lokale KasCommissie en de leden van de afdeling tijdens de financiële AAVs. .

Wie ben jij? 

Voor het uitvoeren van de taken zijn er een aantal kwaliteiten gedefinieerd die een goed Penningmeester kenmerken. Dit betekent uiteraard niet dat je over alle competenties hoeft te beschikken. Zie deze punten vooral als leerpunten en doelen waar je naartoe kunt werken.

● Je bent handig met cijfers;

● Je bent niet vies van Excel en je bent, bij voorkeur, bekend met E-boekhouden en Canva Pro;

● Je bent gestructureerd en punctueel;

● Je bent in staat zijn om gemaakte keuzes helder uit te leggen (je moet de begroting en de jaarrekening verdedigen voor de lokale KasCommissie, de ledenvergadering en tegenover het landelijk bestuur);

● Je bent in staat om ‘nee’ te verkopen tegen (bestuurs)leden die met te dure plannen komen.

Bestuurslid Profilering 2021/2022

De commissaris Profilering is net zoals alle andere functies onmisbaar binnen het bestuur van de vereniging. Dit bestuurslid is namelijk verantwoordelijkheid voor de output van de afdeling; denk aan de campagne, acties en andere promotie van de afdeling. 

Voor deze functie wordt 8-15 uur per week gerekend. Denk hierbij aan eens per week weken vergaderen, iedere week een activiteit en geregeld aanwezig zijn bij landelijke JD-activiteiten. Deze vinden ook vaak plaats in het weekend. In het begin van het jaar ben je waarschijnlijk wat drukker dan dan later in het jaar, omdat in de beginmaanden iedereen zijn draai moet vinden en natuurlijk in de laatste weken voor de campagne. 

Wij bieden jou een super leuke afdeling, waar jij een jaar lang de kans krijgt om jezelf te ontwikkelen, maar ook de afdeling weer een stap verder te brengen. Je leert alles over de Jonge Democraten en ontmoet een hoop nieuwe en leuke mensen. Kortom een jaar bestuur bij de Jonge Democraten Amsterdam is een jaar vol inhoud, maar vooral met een hoop gezelligheid!

Wat ga je doen?

Hoe de functie precies wordt ingevuld, verschilt per bestuur/persoon. De volgende kerntaken behoren tot de functie van een bestuurslid Profilering:

 • Je maakt de vetste posts, filmpjes, flyers etc.
 • Je hebt de eindverantwoordelijkheid voor alle promotie van de afdeling;
 • Je trekt nieuwe leden aan via de social media kanalen;
 • Je houdt de communicatiekanalen bij (Whatsapp, Facebook, Instagram, Twitter etc.);
 • Je beantwoordt binnenkomende vragen via de social media;
 • Je organiseert de campagne en bedenkt de leukste acties en content; en
 • Je onderhoudt de perslijst en het contact met de lokale media.

Wie ben jij?

Voor het uitvoeren van de taken zijn er een aantal kwaliteiten gedefinieerd die een goed bestuurslid Profilering kenmerken. Dit betekent uiteraard niet dat je over alle competenties hoeft te beschikken. Zie deze punten vooral als leerpunten en doelen waar je naartoe kunt werken.

 • Je kunt overweg met social media accounts als Facebook en Instagram;
 • Je bent creatief en goed met taal en beeldbewerking;
 • Je hebt goede communicatievaardigheden;
 • Je bent creatief en bent goed in iets op een aantrekkelijke manier profileren;
 • Je bent je ervan bewust hoe je iets naar buiten brengt en hoe dat kan overkomen op het publiek; en
 • Je kunt goed plannen en bent gedisciplineerd.

Lid Regiocommissie Noord-Holland Noord

Afdeling Amsterdam is groter dan Amsterdam zelf, en daarom willen we ook leden in het noorden van Noord-Holland mee laten doen binnen onze afdeling op een manier dat ze niet de hele provincie hoeven af te reizen.

Om dit in goede banen te leiden hebben we de commissie Noord-Holland Noord opgericht, die zich bezig zal houden met het organiseren van activiteiten in de regio, en creëren van politieke output voor (lokale) media over (lokale) onderwerpen. Hiervoor zoeken we bestuursleden die zich willen inzetten voor de regio!

Als bestuurslid houd je je bezig met bovengenoemde taken, en werk je eraan om (nieuwe) leden te activeren. Je exacte taken stem je af met je mede bestuursleden. Er staat 2 tot 3 uur voor deze punctie per week, met 2 vergaderingen per maand, en in ieder geval één activiteit. Al kan dit in deze beginfase soms wat hoger en soms ook wat lager uitvallen.

Wie ben jij?

 • Je bent iemand die maatschappelijk betrokken is in de regio.
 • Je wilt graag actief meehelpen binnen en buiten de vereniging.
 • Je bent creatief en proactief.

Wat ga je doen?

 • Meehelpen met het organiseren van interessante en leuke activiteiten georganiseerd door en voor onze leden.
 • Het schrijven van stukken voor de media, zoals persberichten en opinieartikelen. 
 • Het in de gaten houden van de Noord-Holland Noordse politiek. 

Wat krijg je er voor terug?

 • Je vergroot je netwerk, zowel binnen als buiten de vereniging.
 • Voldoening als mensen het naar hun zin hebben op een activiteit die jij mede organiseert.
 • Een flinke dosis organisatorische vaardigheden waar je de rest van je leven profijt van zult hebben.
 • Jouw geschreven teksten zijn straks JD en/of D66 beleid of komt in de krant te staan!

Geïnteresseerd?: Stuur dan een mailtje naar profileringamsterdam@jongedemocraten.nl


Lid Activiteitencommissie

De Activiteitencommissie organiseert, in samenwerking met het afdelingsbestuur, 1x per maand een inhoudelijke activiteit voor de leden van de afdeling. Als lid ben je medeverantwoordelijk voor het verzinnen en organiseren van activiteiten voor de leden van onze prachtige vereniging. Het commissie heeft veel vrijheid wat betreft thema’s of onderwerpen waar ze activiteiten op willen zetten, zolang het maar representatief is voor een politieke jongerenorganisatie. Je zou kunnen denken aan debatten organiseren of interessante gastsprekers uitnodigen om een discussieavond te hebben over een bepaalde thema of onderwerp.

Als lid van het activiteitencommissie weet je als geen ander wat voor leuke activiteiten je kunt verwachten bij een politieke jongeren organisatie. Er staat ongeveer 2 tot 3 uur per week voor deze functie, denk hierbij aan 1 tot 2 (online) vergaderingen per maand, het helpen van het organiseren van een maandelijkse activiteit, en hierbij aanwezig zijn.

Wie ben jij?
– Je bent iemand die maatschappelijk betrokken is.
– Je wilt graag actief meehelpen binnen en buiten de vereniging.
– Je bent creatief en proactief.
– Je denkt graag mee over de activiteiten die wij als vereniging organiseren.

Wat ga je doen?
– Meehelpen met het organiseren van interessante en leuke activiteiten georganiseerd door en voor onze leden.
– Nadenken wat voor acties en activiteiten leuk zijn voor een om bij aanwezig te zijn.
– Thema’s of onderwerpen aankaarten door hier activiteiten of acties over te organiseren.

Wat krijg je er voor terug?
– Je vergroot je netwerk, zowel binnen als buiten de vereniging.
– Voldoening als mensen het naar hun zin hebben op een activiteit die jij verzonnen of georganiseerd hebt.
– Een flinke dosis organisatorische vaardigheden waar je de rest van je leven profijt van zult hebben.

Geïnteresseerd? Stuur dan een mailtje naar organisatie.amsterdam@jongedemocraten.nl

Lid Gezelligheidscommissie

Hou jij van een goede borrel en ben je creatief? Zie jij altijd kansen in om een groep samen te brengen? Kom dan bij het gezelligheidscommissie! Als bestuur zien wij deze kansen namelijk ook, en om deze kansen zo maximaal mogelijk te benutten willen wij een actief gezelligheidscommissie oprichten die minstens 1x keer in de maand een leuke gezelligheids activiteit voor onze leden organiseert. Hiermee proberen wij leden actief te houden en elkaar de mogelijkheid te bieden om je connecties uit te breiden.

Als lid van het commissie verwachten we dat je twee keer in de maand een avond beschikbaar bent voor vergaderingen en eventueel, ligt er uiteraard aan hoe actief je wilt zijn, een aantal uurtjes voor jezelf. Verder verwachten we dat je zelf graag ook enthousiast bij de gezelligheidsactiviteiten bent!

Tenslotte houd je er ook nog eens een groep goede vrienden en een hecht commissie aan over. Je raakt meer betrokken als JD’er en ontwikkelt nieuwe connecties.

Samenvattend, wil jij je graag inzetten voor de JD door middel van het organiseren en meedenken over de gezelligheid en de uitbreiding hiervan binnen de JDA, heb je 2 a 3 uurtjes in de week hiervoor over en hou je zelf ook van een lekker biertje meedrinken? Dan kunnen we jou niet missen bij het gezelligheidscommissie!

Wie ben jij?
– Je bent een gezelligheids junkie.
– Je vindt het leuk om originele en creatieve gezelligheidsactiviteiten te bedenken en te organiseren.
– Je wilt een actieve bijdrage leveren aan de vereniging.

Wat ga je doen?
– Samen met het commissie gezelligheidsactiviteiten organiseren voor een door de leden.
– Door middel van deze activiteiten ledenbinding creëren.

Wat krijg je ervoor terug?
– Een flinke portie organisatorische ervaring.
– Vrienden voor het leven!

Geïnteresseerd? Stuur dan een mailtje naar secretarisamsterdam@jongedemocraten.nl