Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

JD Utrecht – Terrorismebestrijding

In het kort

22 februari om 20:00 22:00

Tickets

Beschrijving

Tegen de stroom in: Nederlandse terrorismebestrijding van preventie tot ethiek.
 
Nederland heeft de afgelopen jaren als kleine speler een krachtige stempel gedrukt op de internationale aanpak van terrorisme. Preventie was heel lang geen vanzelfsprekend onderdeel van overheidsbeleid en is door Nederland internationaal mede op de kaart gezet. Dit geldt ook voor de aandacht voor de ethiek van terrorismebestrijding van de afgelopen jaren. Michael Kowalski analyseert de evolutie van de Nederlandse terrorismebestrijding van de afgelopen tijd en staat stil bij hedendaagse dilemma’s.
dr. Michael Kowalski is op dit moment Hoofd van Kennis- en Kwaliteitscentrum van de Inspectie Justitie en Veiligheid en was de afgelopen twintig jaar als professional actief betrokken bij de bestrijding van terrorisme. Zijn wetenschappelijk onderzoek richt zich voornamelijk op de ethische aspecten van terrorismebestrijding.
 
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in 6 verschillende regio’s regionale veiligheidscoördinatoren aangesteld om in kwetsbare regio’s in de wereld de dreiging van gewelddadig extremisme te voorkomen en in te perken. Onno Koopmans, de regionale veiligheidscoördinator in Oost Afrika, steunt, in samenwerking met nationale en lokale autoriteiten, een breed palet aan initiatieven; van onderzoeken naar opkomende dreigingen tot het bestrijden van terrorismefinancieringen. Hierbij wordt gezocht naar een gebalanceerde aanpak van gewelddadig extremisme, met oog voor grondoorzaken en kwetsbare groepen. Daarbij wordt het belang van preventie benadrukt, in plaats van de focus op repressie, daar voornamelijk ‘hard’ optreden de toch al kwetsbare groepen hard raakt en juist averechts kan werken.