De Jonge Democraten, de onafhankelijke jongerenorganisatie van D66, roepen de regering op de uitslag van het referendum over de nieuwe wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten serieus te nemen. De opkomstdrempel is ruim gehaald en meer kiezers stemden tegen de nieuwe inlichtingenwet dan voor. Zij hopen ook dat het CDA, ondanks dat partijleider Buma aangaf een tegenstem te zullen negeren, bijdraait en zich net zo hard zal inzetten voor aanpassingen als na de nee-stem bij het Oekraïnereferendum.
De Jonge Democraten hebben de afgelopen maanden een actieve tegencampagne gevoerd en hebben concrete voorstellen gedaan voor veranderingen aan de wet. Foto`s van hun actie om de Hofvijver te bevaren, groeiden de afgelopen dagen uit tot symbool van de tegenstand tegen de zogenoemde sleepwet. De D66-jongeren willen onder andere dat de beloftes om een sleepnet te voorkomen, die nu in het regeerakkoord staan, worden opgenomen in de wet. Daarnaast vinden ze dat de aanvullende voorwaarden die minister Ollongren heeft opgesteld over het delen van informatie met buitenlandse inlichtingendiensten in de wet zelf moeten worden verankerd. Tevens willen de Jonge Democraten dat de bewaartermijn van gegevens van drie jaar wordt ingekort.
Volgens voorzitter Kevin Brongers is het helder wat nu moet gebeuren: “De regering moet kiezer zo snel mogelijk duidelijk maken hoe zij dit negatieve advies gaat oppakken. Bijvoorbeeld door uit te zoeken wat de grootste bezwaren zijn van tegenstemmers en door nogmaals met hen om de tafel te gaan zitten.”
Tot slot haalt voorzitter Brongers hard uit naar de verschillende bureaus die opiniepeilingen hebben verzorgd. Alle peilingen voorspelden een ruime overwinning voor het ja-kamp. “Het is ronduit schandalig dat kiezers zijn bestookt met compleet verkeerde informatie. Met foute peilingen worden de verkiezingen gewoon beïnvloed. Wij zijn groot voorstander van transparante verkiezingen. In het belang van de democratie vinden wij het tijd dat opiniepeilers de onderzoeksmethoden inzichtelijk maken en waar nodig verbeteren.”