Allergieën I

Allergieën I

De ALV van de JD, bijeen te Eindhoven op 2-3 februari 2019

Constaterende dat:

  • In Nederland ongeveer 3% van de volwassenen een voedselallergie heeft;
  • Bij kinderen dit zelfs 8% is;
  • Voedselallergieën in het ergste geval een dodelijke afloop kunnen hebben;
  • In onder andere Tsjechië voedselallergenen verplicht op een gestandaardiseerde manier op een menukaart moeten staan;

Overwegende dat:

  • Uit eten gaan met voedselallergieën moeilijk kan zijn;
  • Elk restaurant zijn eigen manier heeft om allergenen aan te geven;
  • Dit vaak niet duidelijk is aangegeven;
  • Hierdoor gevaarlijke en zelfs dodelijke situaties kunnen ontstaan;
  • In Tsjechië dit proces veel simpeler is;

Spreekt uit dat:

  • Heel Europa, vergelijkbaar met Tsjechië, voedselallergenen verplicht op de menukaart moet hebben staan in een Europees bepaalde genummerde lijst.