De verkiezingen zitten erop en wat je ook van de uitslag vind, het is duidelijk dat Nederlanders hun stemmen over meer partijen dan ooit verdeeld hebben, met 17 partijen is de kamer net zo versnipperd als in 1918, toen voor het laatst zoveel partijen in de tweede kamer plaatsnamen.
Het is natuurlijk prachtig dat iedere groep Nederlanders in het parlement vertegenwoordigd kan worden, maar de verdeeldheid brengt ook veel chaos met zich mee. Debatten duren lang en veel Nederlanders weten de partijen amper meer te onderscheiden: een merendeel kan mij niet aanwijzen wat het verschil is tussen GL en de PvdA bijvoorbeeld.
Het ergste resultaat is de verkruimeling die is te zien in de coalitievorming: De kleinste partijen worden bij voorbaat afgeschreven, iedere zetel die grotere linkse partijen aan Bij1 verliezen is verloren voor de coalitievorming, en maakt een linkse regering (vermoedelijk de wens van veel haar kiezers), onmogelijk. Hetzelfde is te zien op rechts met de BBB en in het politieke midden met Volt.
Die versplintering wordt echter nog steeds institutioneel aangemoedigd: Iedere partij met Kamerzetels krijgt een eigen budget voor ondersteuning, de partij krijgt een eigen wetenschappelijk bureau en de fractie krijgt spreektijd in alle debatten.
Alle fractievoorzitters krijgen ook een hoger salaris dan normale Kamerleden en bizar genoeg krijgen Kamerleden in eenmansfracties dit ook, ondanks dat er daar helemaal niemand is om voor te zitten… Dit geeft ze nog eens een extra reden om voor zichzelf te beginnen en is waarschijnlijk ook de reden dat Van Haga zijn eigen fractie bleef houden nadat hij zich bij Forum had aangesloten.
Voor we beginnen met ondemocratische kiesdrempels zou het goed zijn als we eerst eens goed kijken naar alle manieren waarop een eigen partij oprichten wordt aangemoedigd. Kijken naar hoe we meer compactheid en daarmee slagvaardigheid kunnen inbrengen. Zodat minderheden goed vertegenwoordigd kunnen worden én er uiteindelijk ook een keer wat gebeurt.
Geschreven namens de Politieke commissie van de Jonge Democraten Amsterdam