Minie opinie 4

Beeld: ANP (NU.nl)

Het is er de afgelopen weken dikwijls over gegaan: de heropening van een groot aantal horeca-, culturele-, reis- en publieksvoorzieningen en zodoende de heropening van de samenleving door middel van vaccinatie paspoorten, die kunnen bestaan uit vaccinatiebewijzen, negatieve COVID-19 tests en bewijzen van genoeg antistoffen (serologische testen). Een kans om zoveel mogelijk het normale leven weer terug te krijgen, een kans die gepakt moet worden. Eindelijk weer eens naar college kunnen, wild dansen op een festival en écht die geur van vrijheid tot je nemen. Een wens die veel Nederlanders met zich meedragen, een behoefte die met gebruikmaking van tests en bewijzen in vervulling kan gaan.

De economie lijdt noemenswaardig hard onder de op dit moment geldende maatregelen. Als gevolg heeft het demissionaire kabinet flink moeten investeren. Middels corona tests kunnen we ondernemers hetgeen teruggeven dat zij zó lang slechts in (heel) geringe mate kregen: inkomsten. Een merendeel van de ondernemers wil natuurlijkerwijs weer open, dit kan veilig met COVID-19 tests en vaccinatiebewijzen. Een win-win situatie: zowel voor de ondernemers als ook voor de trippelende klanten die eindelijk een keer weer naar een pretpark of een balletvoorstelling willen. 

Niet alleen de ondernemers staan weer te popelen voor een geopende samenleving, ook veel jongeren zijn er aan toe. Door het gebrek aan sociaal contact is de gemiddelde mentale gezondheid van jongeren gekelderd. We kennen het verhaal ondertussen wel, niet alleen jongeren maar heel Nederland wil weer een keer anderen kunnen spreken zonder zich zorgen te maken over hun eigen veiligheid. Alles veilig kunnen openen is dé enige oplossing voor het excellent in stand houden van de Nederlandse economische toekomst, de enige manier is via het paspoort. Overigens, het probleem waar men tegenaan loopt, is de privacy. 

Hoewel het lijkt of het verbinden van vrijheden aan het bezitten van een geldig corona paspoort zowel de economie als de maatschappij enorm gaat helpen, is er ook veel weerstand. Een dergelijke maatregel zou een inbreuk vormen op de keuzevrijheid van burgers, hun privacy schenden en de mensen die pas aan het einde van de vaccinatie rit aan de beurt zijn, tijdelijk te beperken. Het eerste en het laatste bezwaar kunnen weggenomen worden, doordat een recente negatieve PCR-test ook is opgenomen als geldig toegangsmiddel. Het privacy-argument ligt wat lastiger, maar uit het afgelopen jaar is al gebleken dat mensen best een stukje privacy willen inleveren in ruil voor een sneller verloop van de corona crisis. Dit was bijvoorbeeld te zien aan de hoeveelheid mensen – meer dan vier miljoen – die bereid was de Corona Melder app te downloaden. 

Natuurlijk is het ingrijpend voor zowel de privacy als de keuzevrijheid van burgers, wanneer organisaties mensen zonder corona paspoort mogen weigeren. Deze bedenkingen moeten we dan ook absoluut serieus nemen en er moet altijd pragmatisch gekeken blijven worden naar oplossingen en aanpassingen. Dat wil echter niet zeggen, dat de bezwaren niet opwegen tegen de economische, psychosociale en gezondheidsgerelateerde voordelen van het veelvuldig inzetten van het corona paspoort – kijk maar naar Denenmarken. En in een tijd als deze, zal er soms ingeleverd moeten worden op principes en rechten zoals privacy, zodat we – hoewel paradoxaal – onze vrijheid eindelijk weer terug kunnen krijgen. 

Geschreven door Evie Rasing, Piet Pankratz en Isa Luiten namens de Politieke commissie van de Jonge Democraten Amsterdam

Met dank aan de Politieke Commissie en het afdelingsbestuur van de JDA