Te jong om raadslid te zijn? Natuurlijk niet!

Het is juist goed als er jonge mensen in de gemeenteraad zitten, om de stem van onze generatie te laten horen. En als jij raadslid wil worden, kan jij bij zowel de Jonge Democraten als D66 trainingen volgen om het werk in de vingers te krijgen. Daarnaast ben je part-time raadslid (rond de 20 uur per week, met een prima vergoeding). Ideaal dus om naast je studie te doen!

Nog niet helemaal zeker?

Ieder zijn ideeën zijn belangrijk, en we hopen mensen van zoveel mogelijk verschillende achtergronden te kunnen helpen. Maar ben je nog niet helemaal zeker of je mee wil doen? Of wil je eerst meer informatie over het werk in de gemeenteraad? Laat dan in het onderstaande contactformulier je gegevens (en eventuele vragen) achter, dan nemen wij contact met je op!

  FAQ

  Hoe oud moet ik zijn om mee te doen?

  Je moet 18 jaar zijn om raadslid te worden. Je kan echter wel verkozen worden op jongere leeftijd, maar dan moet je wachten totdat je 18 bent om je zetel in te nemen en te starten met je werk als raadslid. We raden je daarom aan om mee te doen aan het programma als je 18 bent op 16 maart 2022, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen.

  Zijn er verdere voorwaarden aan deelname?

  Je moet lid zijn van de Jonge Democraten en D66.

  Hoe werkt het proces om raadslid te worden?

  Tot uiterlijk augustus/september* kan jij je bij jouw lokale afdeling van D66 aanmelden als kandidaat-raadslid. Als jij je aanmeldt, ga je in gesprek met de lijstadviescommissie over jouw plannen: waarom moet D66 jou als raadslid hebben? Onze training en coaching is erop gericht om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op die gesprekken. Als je de lijstadviescommissie kan overtuigen, krijg je een bepaalde plaats op de kandidatenlijst voor jouw gemeente toegewezen. De leden van D66 kunnen bij de interne verkiezingen (richting het najaar) nog besluiten jou hoger of lager op de lijst te zetten.

  Kost het geld om mee te doen aan JDGR?

  Nee, het kost geen geld om mee te doen aan het programma. Deelname aan training en coaching is gratis voor leden van de Jonge Democraten, en wij gaan later in het jaar campagne voeren voor mensen die écht kans maken om die gemeenteraad in te komen. Daar kan je goede afspraken over maken met je afdeling, aan wie wij je zullen koppelen.

  * LET OP: Wanneer de kandidaatstelling voor het raadslidmaatschap in jouw gemeente opent en sluit kan sterk verschillen tussen D66-afdelingen. Ga dus, als je geïnteresseerd bent in deelname aan JDGR, bij jouw D66-afdeling na wanneer jij je kan aanmelden.

  Word lid!

  Vul je gegevens in en word
  eenvoudig lid van JD

  Meld je aan