#

Politiek Inhoudelijk weekend

24 Feb 2015

Op 6, 7 en 8 maart is het weer zover: een weekend vol met inhoudelijke sessies en discussie. Het thema is dit jaar 'Nederland in de Wereld'. We zullen ons drie dagen lang bezig houden met de vraag wat de positie van Nederland in de wereld is en hoe die in de loop van de tijd veranderd is. Op het programma staan onder andere sessies over populisme en nationalisme, de Nederlandse geschiedenis in Srebrenica, het belastingklimaat in ons land en de vrijzinnige Nederlandse agenda. We zijn bovendien erg trots te kunnen aankondigen dat Bas Heijne het weekend zal afsluiten met een blik op de toekomst: waar moet het nu heen met Nederland?

De inschrijvingen vind je hier. Voor slechts €27,50 ben je een heel weekend onder de pannen! Zie ook het evenement op Facebook.

Het volledige programma is inmiddels bekend:
Vrijdag 6 maart
20u30 - 21u30 Maarten Prak (hoogleraar sociale en economische geschiedenis) over hoe Nederlands politieke klimaat bijdroeg aan onze positie in de wereld.

Zaterdag 7 maart
10u00 - 12u00 parallelle sessies
- Een kritische blik op ons eigen verleden: Nederland in Srebrenica. Ann Pauwels is bijzonder hoogleraar in Brussel en komt ons vertellen over de kwestie van staatsaansprakelijkheid in VN-verbanden zoals de missie in Srebrenica.
- Populisme en nationalisme in Nederland. Johan van de Beek (journalist De Limburger) schreef een boek over de aantrekkingskracht van Wilders en vroeg zich af waarom de PVV juist in grensregio Limburg zo populair lijkt te zijn.

13u30 - 15u30 Herman Schaper (oud-kamerlid D66 en oud-vertegenwoordiger van Nederland bij de NAVO en VN) en Duco Hellema (hoogleraar geschiedenis van de internationale betrekkingen) over de internationale betrekkingen van Nederland en het nut van instituties als de NAVO en de VN

16u00 - 18u00 parallelle sessies
- Het staatsbestel van Nederland onder de loep. Docent staatsrecht Han Warmelink laat zien waar ons staatsbestel verschilt van dat van andere landen en welke veranderingen er eventueel mogelijk zijn.
- Is Nederland een belastingparadijs? Gesprek en discussie met Gaby de Groot (onderzoeksjournalist Financieel Dagblad), André Nagelmakers (voorzitter Holland Quaestor) en een vertegenwoordiger van Tax Justice.

Vanaf 22u00 feest! Het thema is 'Vroegâh: dat waren nog eens tijden. Kies je eigen Gouden Eeuw!'.

Zondag 8 maart
10u30 - 11u30 Vera Bergkamp (Tweede Kamerlid D66) over de vrijzinnige agenda van Nederland

11u30 - 13u00 interactieve brainstorms naar aanleiding van de onderwerpen die dit weekend besproken zijn. Wat kunnen we als JD met deze thema's? Welke veranderingen zijn nodig in Nederland? Er zal keuze zijn uit vier portefeuilles (Buitenlandse Zaken, Diversiteit & Participatie, Justitie en Economie) om verder over na te denken.

13u30 - 15u30 Bas Heijne (filosoof en columnist NRC) over de toekomst van Nederland: waar moet het heen met ons land?

Categorie: Mededelingen