Welkom bij de Jonge Democraten!

Aan de slag met jouw passie

“Bij de Jonge Democraten kan je aan de slag met wat jij belangrijk vindt in de politiek! En dat kan op een heleboel manieren. Als je lid wordt van één van onze werkgroepen, kan je heel makkelijk meepraten over onderwerpen die jij interessant vindt. Over het klimaat bijvoorbeeld, of onderwijs. En wil je zelf je handen uit de mouwen steken? Wij kunnen je bijvoorbeeld helpen bij het opzetten van acties of demonstraties, of bij het meeschrijven aan ons politiek programma. En heb je echt een goed idee? Dan zorgen wij ervoor dat je met iemand uit de Tweede Kamer om tafel komt te zitten!

Wees niet bang om eens een keer iemand aan te spreken met een goed idee! Bij ons hoef je nog geen enorme politieke ervaring te hebben om impact te maken. Iedereen heeft namelijk goede ideeën over hoe je de wereld een stukje beter kan maken.”

– Benito Walker (20), oud-afdelingsbestuurslid Politiek

Een vereniging in jouw stad

“Het afgelopen jaar mocht ik voorzitter zijn van onze afdeling in Groningen. Daar zorgde ik er samen met mijn bestuur voor dat er elke week een gezellige activiteit klaarstond voor onze leden in de stad en de omliggende provincie. Met een drankje in de hand gaan we dan in gesprek met iemand van binnen of buiten de politiek, discussiëren we over een bepaald onderwerp, of gaan we in de buurt op stap!

In elke studentenstad hebben de Jonge Democraten een afdeling. Dit zijn de perfecte plekken om andere politiek geïnteresseerde jongeren in jouw buurt te ontmoeten en om nieuwe vrienden te maken. En het is ook nog eens goed voor je CV: er zijn namelijk tal van commissies en bestuursfuncties waar jij naast je studie of baan ervaring in kan opdoen. Ga vooral eens met een afdelingsbestuurslid in gesprek over wat jij graag zou willen doen!”

– Silke Kok (21)

Jij kan politicus worden!

“Heb jij de droom om zelf de politiek in te gaan? Ook daar kunnen de Jonge Democraten jou daar bij helpen! Bij ons kan je een heel aantal trainingen volgen of kan je met een coach werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Zo leer jij vaardigheden die in de politiek hartstikke nuttig zijn, maar daarbuiten net zo goed. En natuurlijk helpen we jou om een netwerk op te bouwen, binnen en buiten D66.

Wat ik heb geleerd bij de Jonge Democraten, heb ik als jongste politicus van Nederland toepassen in de Provinciale Staten van Noord-Brabant. En ik ben niet de enige: een heleboel Jonge Democraten is het gelukt om in de gemeenteraad, of zelfs in de Tweede Kamer te komen! Wist je bijvoorbeeld dat Rob Jetten ook Jonge Democraat is geweest?”

– Jeroen Salden (20), oud-lid van de Provinciale Staten in Noord-Brabant voor D66

De Jonge Democraten en D66

De Jonge Democraten zijn de onafhankelijke jongerenorganisatie van D66. Dit betekent dat we een heleboel samen doen. Onze voorzitter sluit bijvoorbeeld elke dinsdag aan bij de vergadering van de Tweede Kamerleden van D66. Maar onafhankelijkheid betekent bijvoorbeeld ook dat wij vrij zijn om onze eigen mening te bepalen, buiten het verkiezingsprogramma van D66 om. Daardoor kunnen wij binnen D66 een voorlopersrol innemen, en kaarten wij vaak nieuwe onderwerpen aan bij onze ‘moederpartij.’ Het wijzigen van de wet over bloeddonatie is bijvoorbeeld ontstaan vanuit een initiatief van ons, en het afgelopen jaar hebben wij D66 scherp gehouden als het bijvoorbeeld ging om de avondklok en digitaal onderwijs: zaken die ons als jongeren hard raakten in de coronacrisis.

Meedoen is makkelijk

Enthousiast geworden? Kom dan snel eens een keer met ons in contact! Dat is snel gedaan:

  • Word lid van ons! Voor €2.25 per maand kan jij al meedoen bij de Jonge Democraten en D66.
  • Nog niet helemaal zeker, of heb je nog vragen? Plan dan eens een vrijblijvend kennismakingsgesprekje met ons in. Dan kijken we samen of de Jonge Democraten wat voor jou is, en wat jij graag bij onze vereniging zou willen doen!
  • Ga eens langs bij jouw lokale afdeling van de Jonge Democraten! Check in de agenda wanneer er bij jou in de buurt een activiteit wordt georganiseerd, of neem eens een kijkje bij de afdelingspagina’s hieronder. Daar kan je ook makkelijk contact opnemen met de afdelingsbestuurders, voor als je vragen hebt of eens een keer kennis wil maken. Ook als je (nog) geen lid bent, ben je namelijk hartstikke welkom om eens een kijkje bij ons te nemen. Vinden we leuk!

Amsterdam

Brabant

(inclusief Limburg)

Arnhem-Nijmegen

Fryslân

Groningen

Leiden-Haaglanden

Rotterdam

Utrecht

Wageningen

Word lid!

Vul je gegevens in en word
eenvoudig lid van JD

Meld je aan