Van 23 tot 25 november vond het tweejaarlijkse congres van IFLRY (International Federation of Liberal Youth), de wereldwijde de koepelorganisatie van liberale jongerenorganisaties, plaats in Barcelona. Een belangrijk moment voor de ditmaal vijf-koppige JD delegatie bestaande uit Marten Porte (Secretaris Politiek & Internationaal), Charlotte Berends, Daniel Karssenberg, Guido van Seeters en Daphnie Ploegstra.

 

Een IFLRY congres gaat niet alleen om het bespreken van nieuw beleid en inhoudelijke voorstellen: ook het netwerken en leren kennen van zusterorganisaties is belangrijk. Dit congres waren er maar liefst 180 liberalen aanwezig: dit maakte het het grootste IFLRY congres sinds minstens 10 jaar. Zo waren er delegaties uit alle delen van de wereld: o.a. Ghana, Senegal, Libanon, de Verenigde Staten, Hong Kong, Venezuela en Zuid-Afrika.

 

Een goede voorbereiding is cruciaal, mede gezien de extreem volle agenda van dit congres: naast een inhoudelijke conferentie, stonden er onder andere resoluties, statutaire wijzigingen, bestuursverantwoordingen en nieuwe lidmaatschappen op de agenda. Binnen de delegatie hadden we dan ook de taken verdeeld, zodat de JD op het congres altijd overal vertegenwoordigd was: en dat waren we! We dienden zes resoluties (mede) in en daarnaast werden al onze ingediende amendementen overgenomen. Ook stelden we scherpe en kritische vragen aan het bestuur en nieuwe leden.

 

Evenementen van IFLRY zijn minder formeel dan je misschien zou denken: dit komt omdat activiteiten altijd georganiseerd worden volgens het Non-Formal Education principe. Kortweg houdt dit in dat sessies altijd interactief, actief en niet-hiërarchisch zijn, waarbij er veel ruimte is voor de eigen inbreng van deelnemers en creativiteit. Het thema van dit congres was ‘The Open Society’ en tijdens de conferentie op zaterdag discussieerden we dan ook de fundamentele waarden die bij een open samenleving horen, zoals gelijkheid, vrijheid van meningsuiting, een vrije markt, open grenzen en democratie. In de middag stonden diversiteit en pluralisme centraal en deelden verschillende organisaties wat die waarden in hun land betekenen: zo sprak de Zuid-Afrikaanse delegatie over diversiteit in het licht van de  geschiedenis van apartheid, de Amerikaanse delegatie over populisme en Trump, de Turkse delegatie over vrijheid van meningsuiting en de rol van Erdogan, en de delegatie uit Hong Kong over nationale identiteit en de rol van externe actoren in het vormen en beïnvloeden daarvan. Kortom, genoeg om verder over door te praten tijdens de cultural evening en het feest op zaterdagavond, dat uiteraard tot in de late uurtjes doorging.

 

Met het laatste beetje energie hebben we ons door de laatste dag geslagen, waar de laatste organisatorische punten werden besproken. Ook stond de bestuursverantwoording op de agenda en de onthulling van de locatie van het volgende (verkiezings)congres: Sofia, Bulgarije.

 

Bekijk hier de sfeerimpressie van het congres.

Wil jij mee naar het volgende IFLRY-congres in Sofia op 22 t/m 24 maart? Meld je dan hier voor 14 februari aan.