Weblog

Vacature Oriëntatiecommissie

Er is een vacature vrijgekomen in de zoekkant van de oriëntatiecommissie in verband met het aflopen van de termijn van Thomas Bakker. De advieskant van de oriëntatiecommissie helpt kandidaten voor het Landelijk Bestuur bij hun voorbereiding en geeft op het congres een advies over de kandidaten, waarbij aandacht wordt besteed aan onder andere de beschikbare tijd, ervaring en competenties van de kandidaat. Voor deze functie zijn we op zoek naar ervaren leden die al minstens een jaar bij de JD rondlopen en die één of meerdere kaderfuncties hebben gehad. Goede kennis van het functioneren van de vereniging en het landelijk Bestuur in het bijzonder is vereist. De vereiste tijdsbesteding voor de functie is vrij beperkt. Je taken als lid van de oriëntatiecommissie zijn vooral de gesprekken met een deel van de kandidaten en de voorbereiding en presentatie van de bevindingen op het zomercongres. Is deze functie iets voor jou? Stuur dan vóór 31 maart een motivatiebrief van maximaal 400 woorden en je CV naar secretaris@jd.nl.

Mini-documentaire Israël-Palestinareis Jonge Democraten

De andere kant van het verhaal.

Afgelopen september reisde een delegatie JD'ers naar Israël en de bezette Westelijke Jordaanoever van Palestina. De behoefte aan meer context van het Israël-Palestina conflict was groot. Wat veel indruk maakte was het effect van de Israelische bezettingspolitiek op het dagelijks leven van de Palestijnen. We zagen de muur, de checkpoints, waren getuige van intimidaties in naam van veiligheid, maar vooral de wanhoop of er ooit een einde komt aan dit conflict staat op het netvlies gebrand.


Kijk mee naar de mini-documentaire over nederzettingen die in dit kader is gemaakt; dit is zoveel meer dan alleen een politiek statement.

Essaywedstrijd nieuwe stijl

Hoe ziet jouw ideale politieke partij van de toekomst er uit?

Op initiatief van Elene Walgenbach (oud-voorzitter) en Has Bakker (oud-voorzitter van Route66 en actief D66-er), schrijft de DEMO een essaywedstrijd nieuwe stijl uit met als uitgangspunt de ideale politieke partij in 2066. Wat een gesprek tussen een JD-er en een D66-er al niet te weeg kan brengen!

De uitvoer is vorm-vrij en maximaal 2 A-4tjes (1000 woorden). Het kan dus een good old essay zijn, maar ook een reeks gedichten, een collage, een strip of een pop-art schilderij. Mocht je twijfels hebben over een vorm die je hebt bedacht stuur dan even een mailtje naar de contactpersoon van de wedstrijd (Ayla Schneiders: ayla.schneiders@gmail.com).

In het essay kan je ingaan op het organisatorische aspect, de manier van financieren en natuurlijk de electorale kant, maar het mag zeker ook over het politiek inhoudelijke aspect van een partij of beweging gaan, over de interne democratie of de manier waarop zo’n partij ruimte geeft aan de toekomstige progressieve voorhoede. Het politieke landschap waar deze partij zich in beweegt, is totaal veranderd. In 2066 voelt minimaal 80% van alle mensen in Nederland zich gerepresenteerd door de politiek, minstens 20% van alle mensen in Nederland is op welke wijze dan ook politiek actief en de opkomst bij verkiezingen nadert de 100%.

De essays worden beoordeeld op de manier waarop de maker het publiek meeneemt in dit toekomstbeeld en de daarbij geïllustreerde ideale politieke partij. Het essay roept een gevoel op van hoop en optimisme en slaat een piketpaaltje (of zelfs meerdere piketpaaltjes) aan de horizon waar we ons vanaf nu op kunnen gaan richten. De jury wordt geleid door juryvoorzitter en Letty Demmers (partijvoorzitter D66), Marietje Schaake (Europarlementarier), Laurens Jan Brinkhorst (oud minister voor D66), Ouke Arts (strateeg/dwarsdenker) en natuurlijk de voorzitter van de Jonge Democraten Wouter van Erkel.

Aan de hand van de hoeveelheid ingediende essay’s zullen de favorieten van de jury samengesteld wordt tot een bundel die voor alle leden in te zien is.

Meedoen? Je maakt kans op de volgende prijzen:

- Rondom het winnende essay zal speciaal een JD-activiteit worden georganiseerd op het Landelijk Bureau van de JD ‘Haagse Bluf’ om met elkaar verder voort te borduren op de toekomstschets van een ideale politieke partij

- De maker van het winnende essay gaat op de koffie bij Laurens Jan Brinkhorst, oud-minister voor D66 en jongere democraat dan zijn leeftijd doet vermoeden

- Publicatie in de DEMO van het essay.

- Publicatie in de DEMOCRAAT, het ledenblad van D66, van het essay.

Stuur je essay voor 1 april op naar ayla.schneiders@gmail.com. Zij zorgt met de DEMO-redactie dat het bij de juryleden terecht komt. Op 14 april zal de winnaar bekend worden gemaakt.

Voordracht Congresvoorzitters en Stem- en Notulencommissie

Aan het begin van ieder congres doet het Landelijk Bestuur een voorstel voor de benoeming van Congresvoorzitters en de Stem- en Notulencommissie.

Voor ALV76 zal het Landelijk Bestuur Silke Slootweg, Jasper van den Hof, Floris Jan Donders en Manuel Buitenhuis voordragen als Congresvoorzitters.

Voor de Stem- en Notulencommissie draagt het Landelijk Bestuur voor: Pauline Gerth van Wijk, Michiel Lemmers, Rob Arts, Cyriel van Vugt, Jantine Meister, Luisa El Ouardiji, Sjirk Bruinsma, Wouter van den Berg en Wouter Visser.

Adjunct-hoofdredacteur DEMO gezocht!

De huidig adjunct-hoofdredacteur van de DEMO heeft aangegeven zijn functie voortijdig neer te leggen. Daarom komt de positie van adjunct-hoofdredacteur vrij. Is dit iets voor jou? Stel je dan kandidaat door het kandidaatstellingsformulier in te vullen en op te sturen naar kandidaatstelling@jd.nl. Het kandidaatstellingformulier vind je hier: https://jongedemocraten.nl/static/website/media/uploads/site-1/formulier_voor_kandidaatstelling.xlsx

Adjunct-hoofdredacteur van de DEMO worden is een mooie gelegenheid om een aantal competenties te ontwikkelen. Het belangrijkste is dat je scherp wordt in het maken van keuzes. Wat vinden redacteuren leuk om te maken en wat vinden lezers leuk om te lezen? Het vinden van een balans tussen die twee vragen is mooi voor je ontwikkeling. Daarnaast geeft de DEMO je een podium om mensen te spreken die anders (wat) onbereikbaar(der) zijn. Met een oplage van 5500 zijn er redelijk wat prominenten bereid om twee uur in te ruimen, waardoor je in staat bent om hun verhaal te kanaliseren en vertolken aan de eigen achterban!

Daarnaast is het ook gewoon gaaf om aan het einde van ieder kwartaal een fysiek product, namelijk een magazine, in handen te hebben. Bouwvakkers kunnen trotse anekdotes vertellen bij de totstandkoming van ieder muurtje en ieder kozijn. Dát is precies ook het gevoel bij het maken van een magazine. Achter iedere letter en iedere bladzijde schuilt een verhaal (van redacteurs, geïnterviewden of vormgevers). Het begeleiden en volgen van dit proces is een machtig mooi fenomeen.

Door de complexiteit van de functie (communicatielijnen met redacteurs, vormgevers, afdelingen, drukker en natuurlijk alle 'losse' contacten die wat willen of aan willen leveren) is het een redelijk tijdrovende functie. Tijdens 'normale' weken kun je uitgaan van een uur of 2 / 3 per week, maar tijdens weken dat de vormgeving de redactieteksten 'overneemt' (tot afleveren bij drukker) kan dit al snel een week of 3 een uur of 10 / 20 per week worden. Afhankelijk van hoe goed je in delegeren en hoe streng je in het behalen van deadlines bent. Voor meer vragen over de functies, kun je contact opnemen met de huidige redactie via demo@jd.nl.

Je kunt je kandidaat stellen tot aanvang van de ALV, maar voor een gegarandeerde plaatsing in het congresboek zul je je kandidaat moeten stellen vóór maandag 30 januari.

JD Blog

Vacature Oriëntatiecommissie

Er is een vacature vrijgekomen in de zoekkant van de oriëntatiecommissie in verband met het aflopen van de termijn van Thomas Bakker. De advieskant van de oriëntatiecommissie helpt kandidaten voor ...

Lees meer...

maandag 27 maart 20:00
Politiek Café: terugblik op de verkiezingen - vooruitblik op de formatie - Utrecht
maandag 27 maart 20:00
Masterclass Debattraining - Arnhem-Nijmegen
dinsdag 28 maart 19:30
Ontslagrecht (Jonge Democraten en Jonge Socialisten) - Leiden-Haaglanden
dinsdag 28 maart 19:30
Debatavond - Amsterdam
dinsdag 28 maart 20:00
WRPP presenteert: Prostitutie in Groningen - Groningen
woensdag 29 maart 19:30
Public Speaking - Rotterdam
woensdag 29 maart 20:00
Extra AAV en bijzonder onderwijs - Limburg
woensdag 29 maart 20:00
Teamavond - Brabant

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten