Weblog

Congresvoorzitters en Stem- en Notulencommissieleden gezocht!

Voor het congres van 17 juni zoeken we weer 9 SNC-helden en 4 Congresvoorzitters!

Lijkt het je leuk om in de Stem-en Notulencommissie te zitten? Stuur me dan even een mailtje op secretaris@jd.nl! Een eenvoudig mailtje waarin je aangeeft interesse te hebben is genoeg.

Wil je graag congresvoorzitter worden? Stuur dan een motivatiebrief van maximaal 300 woorden naar secretaris@jd.nl. Geef in je brief aan welke ervaring je al hebt binnen de JD en waarom je denk geschikt te zijn als congresvoorzitter.

Voor beide geldt dat de deadline 8 mei om 23:59 is. Binnen twee weken na de deadline krijg je te horen of je bent geselecteerd.

Congresdeadlines

Beste leden,

Het voorstelsysteem voor ALV 77 in Rotterdam is geopend! Je kunt vanaf vandaag congresvoorstellen, moties en amendementen indienen op voorstel.jd.nl. Hieronder vind je alle deadlines. 

Indienen Resoluties 6-5-2017
Indienen HR-wijzigingen 6-5-2017
Indienen Politieke voorstellen 27-5-2017
Indienen Organisatorische Moties  27-5-2017
Indienen Actuele Politieke voorstellen  16-6-2017
Indienen Actuele Organisatorische Moties  17-6-2017


Alle deadlines verstrijken om 23:59 van de betreffende dag.

Vacature Oriëntatiecommissie

Er is een vacature vrijgekomen in de zoekkant van de oriëntatiecommissie in verband met het aflopen van de termijn van Thomas Bakker. De advieskant van de oriëntatiecommissie helpt kandidaten voor het Landelijk Bestuur bij hun voorbereiding en geeft op het congres een advies over de kandidaten, waarbij aandacht wordt besteed aan onder andere de beschikbare tijd, ervaring en competenties van de kandidaat. Voor deze functie zijn we op zoek naar ervaren leden die al minstens een jaar bij de JD rondlopen en die één of meerdere kaderfuncties hebben gehad. Goede kennis van het functioneren van de vereniging en het landelijk Bestuur in het bijzonder is vereist. De vereiste tijdsbesteding voor de functie is vrij beperkt. Je taken als lid van de oriëntatiecommissie zijn vooral de gesprekken met een deel van de kandidaten en de voorbereiding en presentatie van de bevindingen op het zomercongres. Is deze functie iets voor jou? Stuur dan vóór 31 maart een motivatiebrief van maximaal 400 woorden en je CV naar secretaris@jd.nl.

Mini-documentaire Israël-Palestinareis Jonge Democraten

De andere kant van het verhaal.

Afgelopen september reisde een delegatie JD'ers naar Israël en de bezette Westelijke Jordaanoever van Palestina. De behoefte aan meer context van het Israël-Palestina conflict was groot. Wat veel indruk maakte was het effect van de Israelische bezettingspolitiek op het dagelijks leven van de Palestijnen. We zagen de muur, de checkpoints, waren getuige van intimidaties in naam van veiligheid, maar vooral de wanhoop of er ooit een einde komt aan dit conflict staat op het netvlies gebrand.


Kijk mee naar de mini-documentaire over nederzettingen die in dit kader is gemaakt; dit is zoveel meer dan alleen een politiek statement.

Essaywedstrijd nieuwe stijl

Hoe ziet jouw ideale politieke partij van de toekomst er uit?

Op initiatief van Elene Walgenbach (oud-voorzitter) en Has Bakker (oud-voorzitter van Route66 en actief D66-er), schrijft de DEMO een essaywedstrijd nieuwe stijl uit met als uitgangspunt de ideale politieke partij in 2066. Wat een gesprek tussen een JD-er en een D66-er al niet te weeg kan brengen!

De uitvoer is vorm-vrij en maximaal 2 A-4tjes (1000 woorden). Het kan dus een good old essay zijn, maar ook een reeks gedichten, een collage, een strip of een pop-art schilderij. Mocht je twijfels hebben over een vorm die je hebt bedacht stuur dan even een mailtje naar de contactpersoon van de wedstrijd (Ayla Schneiders: ayla.schneiders@gmail.com).

In het essay kan je ingaan op het organisatorische aspect, de manier van financieren en natuurlijk de electorale kant, maar het mag zeker ook over het politiek inhoudelijke aspect van een partij of beweging gaan, over de interne democratie of de manier waarop zo’n partij ruimte geeft aan de toekomstige progressieve voorhoede. Het politieke landschap waar deze partij zich in beweegt, is totaal veranderd. In 2066 voelt minimaal 80% van alle mensen in Nederland zich gerepresenteerd door de politiek, minstens 20% van alle mensen in Nederland is op welke wijze dan ook politiek actief en de opkomst bij verkiezingen nadert de 100%.

De essays worden beoordeeld op de manier waarop de maker het publiek meeneemt in dit toekomstbeeld en de daarbij geïllustreerde ideale politieke partij. Het essay roept een gevoel op van hoop en optimisme en slaat een piketpaaltje (of zelfs meerdere piketpaaltjes) aan de horizon waar we ons vanaf nu op kunnen gaan richten. De jury wordt geleid door juryvoorzitter en Letty Demmers (partijvoorzitter D66), Marietje Schaake (Europarlementarier), Laurens Jan Brinkhorst (oud minister voor D66), Ouke Arts (strateeg/dwarsdenker) en natuurlijk de voorzitter van de Jonge Democraten Wouter van Erkel.

Aan de hand van de hoeveelheid ingediende essay’s zullen de favorieten van de jury samengesteld wordt tot een bundel die voor alle leden in te zien is.

Meedoen? Je maakt kans op de volgende prijzen:

- Rondom het winnende essay zal speciaal een JD-activiteit worden georganiseerd op het Landelijk Bureau van de JD ‘Haagse Bluf’ om met elkaar verder voort te borduren op de toekomstschets van een ideale politieke partij

- De maker van het winnende essay gaat op de koffie bij Laurens Jan Brinkhorst, oud-minister voor D66 en jongere democraat dan zijn leeftijd doet vermoeden

- Publicatie in de DEMO van het essay.

- Publicatie in de DEMOCRAAT, het ledenblad van D66, van het essay.

Stuur je essay voor 1 april op naar ayla.schneiders@gmail.com. Zij zorgt met de DEMO-redactie dat het bij de juryleden terecht komt. Op 14 april zal de winnaar bekend worden gemaakt.

JD Blog

Congresvoorzitters en Stem- en Notulencommissieleden gezocht!

Voor het congres van 17 juni zoeken we weer 9 SNC-helden en 4 Congresvoorzitters! Lijkt het je leuk om in de Stem-en Notulencommissie te zitten? Stuur me dan even een mailtje op secretaris@jd.nl! E...

Lees meer...

zaterdag 29 april 13:00
Landelijk Debattoernooi - Landelijk
zaterdag 29 april 13:00
Symposium: Euthanasie voor kinderen - Landelijk
maandag 01 mei 19:45
Een avond over de Franse verkiezingen: Wie komt er aan de macht? - Arnhem-Nijmegen
maandag 01 mei 20:00
Motieschrijfavond en wethouder Everhardt - Utrecht
dinsdag 02 mei 20:00
[WAGENINGEN] Politiek Weerwolven - Utrecht
dinsdag 02 mei 20:00
Introborrel - Groningen
dinsdag 02 mei 20:00
Debatavond - Amsterdam
woensdag 03 mei 19:00
Bestuursinteresseborrel - Rotterdam

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten