Tijdens de AAV van 9 januari komen de volgende functies vrij. Meer informatie over de sollicitatieprocedure en de kandidaatstellingsformulieren vind je hier.

Je hebt tot 26 december 23:59 om je je kandidaatstelling in het congresboek te laten plaatsen. 

Algemeen Secretaris:

Als Algemeen Secretaris (AS) ben je voornamelijk bezig met de praktische zaken om het bestuur en de afdeling op rolletjes te laten lopen. Zo onderhoud je de afdelingswebsite, stuur je de nieuwsbrief rond en notuleer je tijdens de bestuursvergaderingen. Ook ben je er voor verantwoordelijk dat het archief van de afdeling op orde blijft.

Daarnaast ben je een brug tussen bestuur en  leden. Je bent verantwoordelijk voor de interne en externe communicatie rondom het bestuur bereiken en zorgt dat deze bij de juiste personen terechtkomen. Door je functie weet jij als eerste wie de nieuwe leden zijn. Het is daardoor makkelijk om nieuwe leden te verwelkomen in samenwerking met het bestuurslid intern en de rest van het bestuur. Tevens sta je klaar voor het beantwoorden van vragen van (potentiële) leden. Je helpt leden wegwijs te worden in de organisatie. 

Bij je functie als brug tussen leden en bestuur hoort ook het organiseren van de Algemene Afdelingsvergaderingen en het schrijven van de maandelijkse nieuwsbrief. Verder spring je als AS bij waar nodig en heb je zeker ruimte om je naast je vaste takenpakket bezig te houden met andere projecten.

Secretaris Organisatie

Als Secretaris Organisatie ben je verantwoordelijk voor de organisatorische zaken binnen de afdeling. Aan het begin van je periode maak je een planning van een afwisselend scala aan activiteiten, zoals trainingen, debatten en symposia. Hierbij moet onder andere rekening worden gehouden met locatie en de interesse van de leden.

Bovendien zorg je ervoor dat de teams goed draaien en dat er wekelijks een interessante activiteit is. Je doet dit door teams te begeleiden en te ondersteunen waar nodig. Daarnaast organiseer je activiteiten individueel of samen met andere bestuursleden, zoals de Nieuwe ledendag of de AAV’s. Aldus is het in deze functie belangrijk dat je gestructureerd kan werken.

Ook behoor je communicatief vaardig zijn. Je moet er namelijk voor zorgen dat de activiteiten tot in de puntjes worden voorbereid en dat er op tijd wordt begonnen aan de organisatie. Het contact onderhouden met andere afdelingen, werkgroepen en teamvoorzitters is dan ook cruciaal. 

Het bijzondere aan deze functie is dat je met veel verschillende partijen samenwerkt.  Zowel zelfstandig als in groepsverband schitteren is dan ook uitermate van belang. Aangezien jij verantwoordelijk bent voor de activiteiten, is het van waarde om een sterk verantwoordelijkheidsgevoel te ontwikkelen. Lijkt het jou leuk om betrokken te zijn bij de organisatie van alle activiteiten van de Jonge Democraten Brabant — dan is Secretaris Organisatie iets voor jou!

In feite werk je steeds naar toe deadlines. Zo is het is cruciaal dat je een gestructureerde en proactieve werkhouding hebt. Tevens is enige vorm van flexibiliteit en anticipatie nodig, wanneer last minute een essentieel besluit moet worden genomen.


Secretaris Politiek:

Net zoals de maatschappij altijd in ontwikkeling is, zijn de politieke standpunten van de JD dat ook. De Secretaris Politiek is verantwoordelijk voor het waarborgen en uitdragen van het politieke programma van de JD in Brabant. Dat betekent dat je lokale en regionale politiek in de gaten houdt en inspringt op ontwikkelingen die belangrijk zijn voor jongeren en de JD. 

Deze functie is veelzijdig en je hebt de vrijheid om met veel dingen bezig te zijn. Zoals lobbyen en acties opzetten in samenwerking met secretaris Pers en Promotie, een debat organiseren, moties en resoluties schrijven, noem het maar op. 

Het politiek team is ook een van je verantwoordelijkheden. Daar werk je nauw samen met die voorzitter om samen met het politiek team de politieke kant te waarborgen en daar over na te denken. Ook ben je bezig met het stimuleren van discussie en debat binnen de vereniging.

Tot slot onderhoudt de Secretaris Politiek samen met de Voorzitter de relatie met D66, door bijvoorbeeld naar raadsvergadering en fractievergaderingen te gaan en contact te houden met raadsleden. Als je goed contact met D66 weet te onderhouden kan je makkelijker jouw standpunten en acties via hen uitvoeren. Zo weten zij je ook sneller te bereiken als zij een onderwerp hebben dat jongeren aangaat. 

Als Secretaris Politiek ben je breed geïnteresseerd in politieke vraagstukken, volg je de politiek op lokaal en provinciaal niveau en kun je samen met anderen snel een politieke boodschap formuleren. De functie Politiek is erg flexibel in te richten

Secretaris Pers en Promotie: 

De secretaris Pers en Promotie houdt zich bezig met alle promotionele acties van de

afdeling. Dit betekent dat je bezig bent met de (online) promotie van onze activiteiten, van de afdeling in het algemeen, maar ook dat je samen met het bestuurslid intern actief bent met het werven van leden. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de aanwezigheid van de JD in de (lokale) pers en zorg je zo dus dat de JD haar mening kan laten horen in het publieke debat. Dat kan je doen in de vorm van politieke acties en/of het schrijven van opinies en persberichten, hierbij werk je nauw samen met de Secretaris Politiek. 

Tijdens de verkiezingen ben je tevens verantwoordelijk voor de campagneactiviteiten van de JD, zowel in real life als online. 

Ook de grootste promotieactie van het jaar, het Zomeroffensief, valt onder jouw verantwoordelijkheid. Het Zomeroffensief vindt altijd in augustus plaats. De secretaris promotie houdt de promotieset (flyers, banner, vlag, pennen, etc.) in beheer en houdt het twitteraccount up to date. 

De secretaris Pers &  Promotie is creatief, kan organiseren en is proactief. De ideale kandidaat is een energiekeling met wilskracht die op zoek gaat naar een podium om de JD in het licht te zetten.

Algemeen Bestuurslid Intern:

Als Bestuurslid Intern ben je verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van onze twee regio-commissies: Breda en Limburg. Dit houdt in dat je de teams aanstuurt die verantwoordelijk zijn voor de activiteiten in deze regio’s.

Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de scholing en vorming binnen de afdeling. Wil een lid zijn of haar capaciteiten ontwikkelen? Dan weet jij precies wie je daarvoor moet benaderen! Lijkt het je leuk om een training te organiseren? Dan ben jij daar de aangewezen persoon voor. 

Als laatste ben je verantwoordelijk voor het ledenbeleid van Brabant. Een afdeling kan niet bestaan zonder haar leden, dus speelt dit een kernrol binnen het bestuur. Je bent hierbij de leidende factor binnen het bestuur op gebied van ledenbinding en ledenwerving. Ben jij benaderbaar én hou je van koffie? Dan is deze rol perfect voor je weggelegd!

KasCo lid:

Tijdens aankomende AAV zijn we ook weer opzoek naar minimaal 2 en maximaal 4 nieuwe KasCo-leden!

Als KasCommissielid ben je op de achtergrond van de afdeling van groot belang. Je waarborgt namelijk de financiële continuïteit van de afdeling. Samen met je collega KasCo leden controleer je de werkzaamheden van de penningmeester. Een paar keer per jaar controleer je de bonnen en je geeft advies over de jaarrekening en begroting. 

Verwacht met deze functie een paar avonden (maximaal zo’n 5) per jaar kwijt te zijn,

exclusief (korte) voorbereidingstijd. Van een KasCo lid vragen we enige ervaring met 

financiële administratie.