De geplande actie van de Jonge Democraten, de onafhankelijke jongerenorganisatie van D66, om met bootjes en een sleepnet de Hofvijver op te gaan is door de politie vroegtijdig afgebroken. Om hun standpunt kracht bij te zetten wilden de Jonge Democraten met bootjes de Hofvijver opgaan en daartussen een ‘sleepnet’ vast te houden. Dit net staat symbool voor de in de wet omschreven ‘onderzoeksopdrachtgerichte interceptie’, wat inhoudt dat er ongericht grote informatiestromen kunnen worden afgetapt. De Hofvijver zou dienen als de ‘poel van data waaruit de inlichtingendiensten straks ongericht data kan opvissen’.

Zover kwam het echter niet. Nog voordat de bootjes het vijverwater konden bereiken werden de Jongeren door de politie afgesneden. Voorzitter Kevin Brongers gaf aan rekening te hebben gehouden met dit scenario en ziet de actie als geslaagd: ‘door het sleepnet en de bootjes wilden wij symboliseren dat de inlichtingendiensten straks op grote schaal kunnen vissen met bijvangst. Om dit te voorkomen vinden de Jonge Democraten dat er betere waarborgen in de wet moeten worden verankerd. Ondanks dat we niet te water kwamen, hebben wij dit punt door onze aanwezigheid wel kunnen maken.’

Tot 21 maart blijven de Jonge Democraten actie voeren tegen de Sleepwet. Indien het nee-kamp een overwinning behaalt bij het referendum willen de D66-jongeren, naast het verwijderen van het sleepnetgedeelte, dat in de wet wordt verankerd dat ruwe data niet met buitenlandse inlichtingendiensten mogen worden gedeeld zonder evaluatie door de Nederlandse diensten en dat de bewaartermijn van data wordt ingekort.