#

Referendum Sleepwet

Referendum Sleepwet

Naast de gemeenteraadsverkiezingen kan je 21 maart nóg een keer stemmen: over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv, ook wel sleepwet genoemd). Tijdens een referendum kan je ‘voor’ of ‘tegen’ een bepaalde wet stemmen.

De Wiv is een nieuwe wet die al is goedgekeurd door de Tweede en de Eerste Kamer. Dit betekent dat de nieuwe wet binnenkort zal gaan. Het huidige referendum is een adviserend referendum, en kan de regering dus niet dwingen de wet aan te passen. Wel geeft het sterk signaal dat de nieuwe wet wellicht heroverwogen moet worden.

De Jonge Democraten gaan tegen deze nieuwe wet campagnevoeren. Dat betekent dat we oproepen om tegen deze wet te stemmen op 21 maart, in tegenstelling tot onze moederpartij D66. Omdat wij een onafhankelijke jongerenorganisatie zijn, hoeven wij niet de mening van onze moederpartij over te nemen. Onze voorzitter, Kevin Brongers, gaf hierover een interview aan het NRC. Persvoorlichter Lysanne van Schaik en Kevin Brongers schreven ook een opiniestuk over dat het succes van de AIVD de sleepwet overbodig maakt, gepubliceerd in de Volkskrant

Er zijn verschillende redenen waarom wij oproepen tot een tegenstem. Zo komt de privacy van elke Nederlander door deze wetswijziging in het geding, zonder dat daar aantoonbaar meer veiligheid tegenover staat. Het nut van het op grote schaal tappen van data is niet aangetoond. Allerlei experts hebben daarom ook vraagtekens bij de wet. Wil je meer informatie over de sleepwet en ben je benieuwd wat de Jonge Democraten dan wel willen? Check dan de feiten over de Sleeptwet en het referendum, bekijk onze flyer of lees deze blog met antwoorden op veelgestelde vragen. 

Download de poster hier

De komende tijd gaan wij aan de slag met de campagne. Heb je nog ideeën of opmerkingen? Mail dan naar promotie@jd.nl!

Doneer nu!

De Jonge Democraten voeren vol enthousiasme campagne, maar alle materialen kosten wel geld. Via crowdfunding werven we extra fondsen om alles te financieren. Wil jij ons steunen bij onze campagne tegen de sleepwet? Kijk dan snel op https://events.jongedemocraten.nl/inschrijven/crowdfunding-campagne-2018/. Alvast heel erg bedankt voor je hulp! Ook goed om te weten als je geld wil doneren, de JD heeft een ANBI-status.