Masterclasses

Masterclasses

Naast het reguliere trainingsaanbod kent de Jonge Democraten sinds 2016 ook een aanbod van masterclasses. Het masterclassprogramma varieert van theoretisch tot meer praktisch van aard. De masterclasses bestaan uit trainingen die achtereenvolgens worden gegeven; de ene training bouwt verder op de vorige. Op die manier zetten we korte masterclasses neer die inhoudelijk verder gaan dan losse trainingen en waar er dus echt een meerwaarde in zit om de hele reeks te volgen.

Sommige van deze trainingen zijn niet per se het meest geschikt als reguliere activiteit, maar zijn juist bedoeld voor kleine (werk)groepen of teams. Dit zou dus ook buiten de normale 'JD-avond' gepland kunnen worden.

Momenteel worden er 7 masterclassreeksen aangeboden, waarover je hieronder meer leest. Als je meer informatie wil over de inhoud van of de gedachte achter een bepaalde masterclass, neem dan contact op met het Bestuurslid Scholing & Vorming via scholing@jongedemocraten.nl.

De masterclasses kunnen worden aangevraagd via het online aanvraagformulier.

 

Optie 1 Politiek & Visie

In deze reeks wordt politiek vanuit 4 perspectieven belicht: persoonlijk, partij, nationaal en internationaal. Het overkoepelende idee is dat bezig bent met hoe ideologieën werken, kritisch leert denken en ziet hoe standpunten zich ontwikkelingen in verschillende contexten.

 1. Persoonlijk: individuele visieontwikkeling, 
 2. Partij: (ontwikkeling van het) sociaalliberalisme, 
 3. Nationaal: geschiedenis van de Nederlandse politiek/polder of een nationaal politiek thema (populisme/feminisme/duurzaamheid etc.), 
 4. Internationaal: Europa (als idee of als politieke constructie).

Optie 2 Presentatie-/spreekvaardigheden

Deze reeks staat in het kader van werken aan jezelf en je standpunt beter over het voetlicht brengen. Hoe zorg je er niet alleen voor dat je goed verstaanbaar bent, maar ook dat je jouw standpunt sterker laat overkomen. 

 1. Podiumangst de baas
 2. Basis retorica
 3. Basis overtuigend spreken

Optie 3 Persoonlijk leiderschap

Deze serie trainingen gaan over je omgaat met leiderschap en hoe jij je als leider gedraagt. Je leert welke rol jij in een groep vervult en welke vormen van leiderschap bestaan en welke kwaliteiten hierbij horen. Deze reeks is bij voorbaat geschikt voor kleine groepen.

 1. Herkennen en reflecteren op persoonlijke eigenschappen 
 2. Formuleren en activeren van persoonlijke doelen 
 3. Hoe stimuleer je anderen?

Optie 4 Effectief samenwerken

In deze reeks ligt de aandacht op samenwerking. Hoe werk je effectief als groep samen? Welke eigenschappen en kwaliteiten bestaan er binnen de groep en hoe kun je inspelen op elkaars sterke kanten?  Deze training is uiterst geschikt voor besturen en teams.

 1. Projectmanagement & plannen
 2. Eigen kwaliteiten binnen een team 
 3. Effectief vergaderen

Optie 5 Voorzitterschap

Deze serie duikt in de aspecten die komen kijken bij het voorzitterschap. Een goede voorzitter houdt de dynamiek en onderlinge relaties binnen een vergadering of groep goed in de gaten en weet hierop in te spelen. In deze serie krijg je ondersteuning in het ontwikkelen en verbeteren van dit soort vaardigheden. Deze masterclassreeks is het best geschikt voor kleine groepen of als individuele ondersteuning.

 1. Vergaderdynamiek
 2. Groepsdynamiek
 3. Coaching en feedback

Optie 6 Retorische vaardigheden

Debatteren is een kernvaardigheid in de politiek. Je goed kunnen verworden, politieke tegenstanders pareren en kiezers overtuigen. Alles komt hier bij elkaar. Het is een masterclassreeks die draait om het oudste gebruik in de politiek, de kunst van het debat. Deze reeks is uitermate geschikt voor een hele afdeling of voor een kleiner team als coachingsaspect. 

1. Theoretische achtergrond Retorica
2. Debattraining
3. Speechtraining

Optie 7 Omgaan met de media

Een veelgehoorde kreet is dat we tegenwoordig in een mediacratie leven. De media bepalen hoe we politiek zien en hoe politici zich manifesteren. Daarom is het ook voor een jongerenpartij van belang dat jongeren leren omgaan met de media. 

1. Mediatraining
2. Framing
3. Opiniërend schrijven

JD Blog

Onze campagnehelden

De voorbereidingen van de campagne voor Gemeenteraadsverkiezingen en het referendum over de Sleepwet zijn in volle gang. De afdelingscampagneleiders, het campagneteam en het Landelijk Bestuur zijn ...

Lees meer...

zaterdag 25 november 12:00
Bezoek JuLi’s Bremen aan Groningen - Groningen
maandag 27 november 19:30
Masterclass debat - Amsterdam
maandag 27 november 19:45
Training Manipulatie en Framing - Arnhem-Nijmegen
maandag 27 november 20:00
Motieschrijfavond - Utrecht
dinsdag 28 november 19:30
Politiek Poker - Leiden-Haaglanden
dinsdag 28 november 20:00
Legale wiet - Groningen
woensdag 29 november 20:00
Ruimte Rechten - Rotterdam
woensdag 29 november 20:00
Discussie-avond 'vrouwen in de politiek' (Vrouwen in de politiek: waarom zijn het er zo weinig en hoe worden het er meer?) - Friesland

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten