In Nederland zijn wij vrij om te zijn wie we zijn, maar voor miljoenen mensen in China is dat anders. Dat mogen wij niet accepteren. Morgen starten wij daarom samen met andere politieke jongerenorganisaties de campagne #NietWegkijken om Nederland op te roepen tot actie om het lot van de Oeigoeren in China te verbeteren. Tussen de één en drie miljoen Oeigoeren, een moslimminderheid in het westen van China, zitten opgesloten in ‘heropvoedingskampen’. Hier worden zij door China onder druk gezet, door dwangarbeid en mishandeling. De Oeigoeren worden gedwongen hun religie en cultuur op te geven en hiervoor in de plaats loyaliteit te ontwikkelen aan het communisme en de staat. Hier stopt het niet: ook buiten de kampen hebben de Oeigoeren te maken met ernstige onderdrukking. Hun thuisprovincie is omgevormd tot een politiestaat die de vrijheden van de Oeigoeren ernstig beperkt. Zo worden Oeigoerse vrouwen gedwongen tot abortus en sterilisatie; een juridisch criterium voor genocide. 

Concrete actie vanuit Nederland hiertegen? Die is tot nu zo goed als uitgebleven. De Jonge Democraten, samen met een groot aantal andere jongerenorganisaties, vinden dit onacceptabel en zijn daarom deze campagne gestart. De tijd van wegkijken is voorbij! Onze voorzitter, Léonie Janssen, trapt morgen in Utrecht de campagne af. Vanaf dan gaan we ons keihard inzetten om samen met Nederlandse én Europese politici deze situatie een halt toe te roepen. De tijd van wegkijken is voorbij: dit kan zo niet langer.
 
Volg ons op social media, deel onze berichten en teken vanaf donderdagavond onze online petitie! Ook jij kan, samen met ons, het lot van de Oeigoeren in China helpen te verbeteren!