Allergieën II

Allergieën II

De ALV van de JD, bijeen te Eindhoven op 2-3 februari 2019,

constaterende dat

  • In Nederland ongeveer 3% van de volwassenen een voedselallergie heeft.
  • Bij kinderen dit zelfs 8% is.
  • Voedselallergieën in het ergste geval een dodelijke afloop kunnen hebben.
  • In onder andere Tsjechië voedselallergenen verplicht op een gestandaardiseerde manier op een menukaart moeten staan.

overwegende dat

  • Uit eten gaan met voedselallergieën moeilijk kan zijn.
  • Elk restaurant zijn eigen manier heeft om allergenen aan te geven.
  • Dit vaak niet duidelijk is aangegeven.
  • Hierdoor gevaarlijke en zelfs dodelijke situaties kunnen ontstaan.
  • In Tsjechië dit proces veel simpeler is.

spreekt uit dat

  • Nederland, vergelijkbaar met Tsjechië, voedselallergenen verplicht op de menukaart moet hebben staan in een landelijk bepaalde genummerde lijst.

en gaat over tot de orde van de dag.

Toelichting:

In Tsjechië staan de voedsel allergenen met nummers op de menukaart. Dit zijn overal dezelfde nummers, namelijk: 1. Gluten, 2. Schaaldieren, 3. Eieren, 4. Vis, 5. Pinda’s, 6. Soja, 7. Melk (lactose), 8. Noten, 9. Selderij, 10. Mosterd, 11. Sesamzaad, 12. Sulfieten, 13. Lupine, 14. Schelpdieren. Hierdoor hoeft iemand met bijvoorbeeld een pinda allergie alleen maar te letten op een nummertje 5 bij de menukaart.