ADHD medicatie en verkeersdeelname

ADHD medicatie en verkeersdeelname

De ALV van de JD, bijeen te Maastricht op 10-11 juli 2021

constaterende dat

  • 40.000 Nederlanders die dexamfetamine gebruiken voor hun ADHD, niet legaal mogen
    rijden met deze stof in hun bloed boven een arbitraire grenswaarde;
  • Volgens onderzoek deze Nederlanders beter rijden met een juiste dosering;
  • Met een bloedmeting alleen gemeten kan worden dat de stof in het bloed zit maar niet welke dosering is geslikt;

overwegende dat

  • Mobiliteit wordt afgepakt van deze groep mensen omdat ze zonder medicijn zich minder veilig op de weg voelen, maar met medicijn illegaal rijden;

spreekt uit dat

  • De JD vindt dat mensen met ADHD die op doktersrecept dexamfetamine gebruiken, met elke dosering legaal aan het verkeer mogen deelnemen.

en gaat over tot de orde van de dag.

Toelichting

In het huidige proces zal na een speekseltest door de politie meteen een bloedtest op het politiebureau gedaan moeten worden. Als hieruit een dexamfetamine waarde boven de 50mg/L komt zal er strafrechtelijk vervolgd worden. Deze grenswaarde is willekeurig en veel ADHD’ers zitten hier met hun persoonlijk ingestelde waarde boven. Een doktersrecept wordt pas geaccepteerd door het OM en niet door de politie. Je zal dus altijd voor de rechter moeten komen. De kans op een willekeurige speekseltest door de politie is erg klein en volgt meestal alleen op bijzonder rijgedrag. Een erg kleine kans is nog steeds een kans en het proces na een speekseltest kost geld, tijd en veel narigheid. Dit weerhoudt sommige ADHD’ers ervan om te rijden met hun medicijn op.

 

Gerelateerde pagina's

Deze pagina heeft geen gerelateerde pagina's