#

Toekomst financiële sector in Europa: Avond Werkgroep Economie -

Datum: 17 april 2014 | Tijd: 20:00 - 22:00 | Locatie: Café P96, Prinsengracht 96

De financiële sector in Europa ligt sinds het begin van de crisis onder een vergrootglas. De landelijke JD werkgroep economie heeft na het aannemen van de resolutie toezicht financiële sector op het JD congres een studiereis georganiseerd naar Londen, het hart van de financiële sector. Belanghebbenden van de sector zag...en geen nut en noodzaak van nieuwe regulering. Aan de andere kant zagen politici en ambtenaren juist veel aanleiding tot ingrijpen in de markt.

Door nieuwe Europese regelgeving ervaren financiële instellingen de gevolgen van regulering. In Europees verband is er veel discussie over regulering in de vorm van onder andere een bankenunie. Het Europees Parlement was ontevreden met de afspraken gemaakt eind 2013. Maart 2014 zijn er alsnog nieuwe afspraken gekomen over een bankenunie. Er komt een Europese reactie als een bank – ondanks regels ten aanzien van buffers en verscherpt toezicht – toch in ernstige moeilijkheden komt.

De werkgroep economie organiseert op donderdag 17 april in P96 een avond die ingaat op de toekomst van de financiële sector. Met de bankenunie zijn we een bepaalde weg ingeslagen. We gaan op zoek naar antwoorden op vragen zoals: Wat is überhaupt een bankenunie? Waar is het fout gegaan in de financiële sector en wat is de weg naar een veilige(re) sector? Is de financiële sector nu al daadwerkelijk veilig, of is dit een proces wat veel tijd kost of bestaat een veilige financiële sector niet? Kom ook als je antwoord wilt op onder andere deze vragen!

De avond wordt voorgezeten door Ivo Thijssen, werkzaam bij het AFM en nummer 9 kandidaat D66 voor het de Europarlementsverkiezingen.

De gastsprekers zijn:
• Anke Klein, financieel attaché bij de Permanente Vertegenwoordiging van NL bij de EU en nummer 6 kandidaat D66 voor de Europarlementsverkiezingen.
• Dirk Schoenmaker, econoom VU en Duisenberg school of Finance, heeft gewerkt bij het ministerie van Financiën, de Bank of England, IMF, OESO en de Europese Commissie.
• Lex Hoogduin, econoom UVA en Duisenberg school of Finance, heeft gewerkt bij DNB, Robeco, IRIS en was persoonlijk adviseur van Wim Duisenberg (eerste president van de ECB).


« terug naar de agenda