#

Syrië debat met Ali Ferzat -

Datum: 23 oktober 2015 | Tijd: 19:30 - 23:59 | Locatie: OBA, oosterdokskade 143, Amsterdam

Kom praten met Ali Ferzat! 

In de theaterzaal van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (Oosterdokskade 143) vindt een discussie plaats over de situatie in Syrië en wat de Europese Unie kan of moet doen. En de JDA zijn erbij!

De sprekers zijn Ali Ferzat, Syrisch cartoonist en laureaat van de Sacharovprijs 2011 van het Europees Parlement, en de Europarlementariërs Kati Piri (PvdA) en Marietje Schaake (D66). Debatleider is arabist Leo Kwarten.

Het programma is als volgt:

 19u30: deuren open

20u00 – 21u30: debat

21u30: borrel

Het debat wordt gehouden in het Nederlands, waarbij voor de heer Ferzat voorzien wordt in simultaanvertolking.

Er zijn maar beperkte plaatsen beschikbaar, dus wil je erbij zijn? Stuur dan een mailtje naar politiek.amsterdam@jd.nl, zodat je op de gastenlijst wordt gezet.

Meer informatie

Wie is Ali Ferzat?

In 1963 verscheen voor het eerst een cartoon van Ali Ferzat (destijds 12 jaar oud) op de voorpagina van de krant al-Ayyam. Vanaf dat moment heeft Ferzat zich beziggehouden met het karikaturiseren van politieke onderwerpen in de Arabische wereld, met verscheidene doodsbedreigingen tot gevolg. Zijn eerste prijs won hij in 1988, bij het Intergraphic International Festival in Berlijn. Publicaties in Le Monde en andere kranten volgden. Zijn tentoonstelling in 1989 aan het Institut du Monde Arabe in Parijs bezorgde hem een inreisverbod in Irak, Jordanië en Libië.

Naast vele andere prijzen (waaronder bijvoorbeeld de Prins Clausprijs voor cultuur en ontwikkeling) heeft Ferzat in 2011 de Sacharovprijs ontvangen voor zijn werk tijdens de Arabische lente. Zijn cartoons werden door de bevolking gebruikt in demonstraties tegen het Syrische regime. De heer Ferzat is ondanks een aanval op zijn persoon in 2011, waarbij zijn handen werden gebroken, doorgegaan met zijn werk als cartoonist. In 2012 werd hij door Times Magazine uitgeroepen tot een van de 100 invloedrijkste personen ter wereld.

 


« terug naar de agenda