Participen... Kun je dat leren?


When: woensdag 19 februari 2014 20:00 - 23:59
Where: Stichting kennisplein, Utrechtsestraat 35, Arnhem

Deze avond staat in het teken van participatie. Vorig jaar is de participatiesamenleving in het leven geroepen. Dit betekent dat de samenleving zodanig wordt ingericht dat burgers in hun eigen kracht worden gezet en actief bijdragen aan het sociaal welzijn. De overheid faciliteert burgers in de te ondernemen initiatieven maar het is niet meer de bedoeling dat de overheid ‘betuttelt’. Dit geldt ook voor actieve deelname aan bijvoorbeeld de arbeidsmarkt. Denk hierbij aan ondervertegenwoordigde bevolkingsgroepen zoals niet-westerse jongeren en mensen met een beperking. De samenleving heeft baat bij de actieve participatie van onder andere deze doelgroepen.

De portefeuilles Diversiteit en Participatie en Kunst, cultuur en media hangen sterk met elkaar samen. Vraagstukken over participatie worden vaak bekeken vanuit de kunstsector ( hoe kan men door middel van kunst jongeren prikkelen om een creatieve bijdrage te leveren aan de maatschappij?), maar ook media speelt een belangrijke rol voor de beeldvorming van sommige doelgroepen. Een voorbeeld van een negatief effect is etnisch proflieren. Denk hierbij aan niet-westerse jongeren van mannelijk geslacht, die vooral door de media vaak benadeeld worden. Deze beeldvorming heeft zijn weerslag op de sociale cohesie in Nederland. Het creëert (etnische) spanningen en draagt bij aan het self-fulfilling prophecy verschijnsel bij deze jongeren. Maar ook vraagstukken over de identiteit van Nederland: wat typeert de Nederlandse cultuur? In hoeverre speelt identiteit een belangrijke rol bij actieve deelname aan de samenleving?

De portefeuilles D&P en KCM denken een waardevolle avond te kunnen organiseren waarbij op bovenstaande dieper wordt ingegaan. In de vorm van een lagerhuis debat met sprekers die een bijdrage kunnen leveren aan de inhoudelijke discussie, denken wij een avond te organiseren waardoor wij vooral stilstaan bij het belang van een toegankelijke, diverse en creatieve samenleving. Dit zeker met het oog op de verkiezingen in 2014. Wat is de toekomst van onze samenleving?

Pagina facebook-event

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

« Back to calendar

JD Blog

Onze campagnehelden

De voorbereidingen van de campagne voor Gemeenteraadsverkiezingen en het referendum over de Sleepwet zijn in volle gang. De afdelingscampagneleiders, het campagneteam en het Landelijk Bestuur zijn ...

Lees meer...

dinsdag 21 november 19:30
Fake News en Populisme - Leiden-Haaglanden
dinsdag 21 november 19:30
Duurzaam Denken | Energietransitie - Groningen
dinsdag 21 november 20:00
Novemberborrel (Maandelijkse JD-Fryslân borrel) - Friesland
woensdag 22 november 00:00
Bourgondisch Debat - Limburg
woensdag 22 november 20:00
Het Bourgondisch Debat - Brabant
woensdag 22 november 20:00
Venezuela - Rotterdam
vrijdag 24 november 18:30
Maandborrel en Algemene Afdelingsvergadering! - Amsterdam
vrijdag 24 november 20:00
De BuitenBubbelBorrel met Bestuur Brongers in Maastricht - Limburg

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten