#

JD Buiten-de-deur: Excursie Veenhuizen -

Datum: 24 oktober 2015 | Tijd: 12:00 - 23:59 | Locatie: Veenhuizen

Binnenkort staat er weer een leuke JD buiten de deur vakantie op de agenda, namelijk een excursie naar het Drentse Veenhuizen! Op zaterdag 24 oktober (in de middag) zullen wij daar het gevangenismuseum bezoeken en tevens krijgen wij een rondleiding plus bierproeverij bij Brouwerij Maallust! Een leuke en interessante manier om samen met JD'ers de zaterdagmiddag door te komen lijkt mij!. Er dient van tevoren te worden opgegeven door een mailtje te sturen naar secretaris@jdgroningen.nl 
Hieronder volgt extra informatie over het programma:

12:30-14:00 Bezoek Gevangenismuseum Veenhuizen
Het bezoek aan het museum zal ons niet alleen wat leren over strafinrichting door de eeuwen heen, maar ook over de periode in de negentiende eeuw waarin de Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen enkele 'dwanggestichten bouwde', waarvan er een nog in oorspronkelijke staat is die nu het museum vormt. Voor wie niet bekend is met de Maatschappij van Weldadigheid: dit was een in 1818 opgerichte organisatie die in het noorden van Nederland enkele koloniën oprichtte waar armoedige gezinnen een bestaan op konden bouwen. Landlopers, bedelaars en kolonisten die zich niet aan de regels hielden werden naar strafkolonies zoals Veenhuizen gestuurd. 
Een ervaren gids zal ons hier gedurende anderhalf uur meer over vertellen.

14:30-15:30 Rondleiding en proeverij bij Brouwerij Maallust
Hierna gaan wij naar bierbrouwerij Maallust, waar wij worden rondgeleid en vervolgens enkele speciaalbiertjes mogen proeven. Om nog even een bruggetje te maken met het vorige: de brouwerij bevindt zich in het gebouw van de vroegere graanmaalderij van het Gevangenisdorp. 
Na de proeverij zal er nog tijd zijn op eigen gelegenheid een biertje te halen.

Eventueel gaan we nog in gesprek met een gedeputeerde van provincie Drenthe, hier wordt op dit moment nog over gesproken achter de schermen. Dit zou dan gaan over de pogingen van provincie Drenthe de koloniën van Weldadigheid op de UNESCO werelderfgoedlijst te zetten.

Nog wat praktische informatie: zijn er kosten? Ja, die zijn er. Die zullen hoogstwaarschijnlijk tussen de 10 en 15 euro per persoon bedragen. Door het bestuur van JD Groningen wordt voor vervoer geregeld. Mochten er leden dolgraag naar Veenhuizen willen fietsen wordt dit niet ontmoedigd.
Kortom: dit belooft een mooie dag te worden, dus meld je snel aan bij secretaris@jdgroningen.nl


« terug naar de agenda