Esther-Mirjam Sent (PvdA Eerste Kamerlid) en Mr. Hansko Broeksteeg (RU) over Rutte II en de Eerste Kamer + Nieuwe leden halfuurtje


When: woensdag 22 mei 2013 20:00 - 23:59
Where: Café de Vier Heeren, Sint Annastraat 259, Nijmegen

Het Kabinet Rutte II was een duidelijk gedoogkabinet. Zij moesten als de PVV niet meestemde bedelen voor de steun van andere partijen. Nu heeft het kabinet Rutte II bestaande uit PvdA en VVD een meerderheid van 79 zetels in de Tweede Kamer, maar zij hebben maar 30 van de 75 zetels in de Eerste Kamer. Rutte moet dus bedelen voor de steun van de oppositiepartijen omdat zij in principe alle wetgeving die PvdA en VVD in de Tweede Kamer goedkeuren kunnen blokkeren in de Senaat. Is dit echter wel de rol van de Eerste Kamer?
 
De Eerste Kamer zou een Chambre de réflexion waar op een apolitieke manier rustig nagedacht zou moeten worden over de deugdelijkheid van de wet. Dat is precies de reden dat de Eerste Kamerleden niet per partij samenzitten in de Senaat, maar door elkaar heen.
 
Op deze avond zullen mr. Hansko Broeksteeg, docent staatsrecht aan de Radboud Universiteit en Ester-Mirjam Sent, Eerste Kamerlid voor de PvdA, over dit thema spreken. Dhr. Broeksteeg zal ingaan op de juridische kant en het takenpakket van de Eerste Kamer. Mevrouw Sent zal ingaan op de praktijk en hoe zij zich lid van een coalitiepartij de gedoogrol van de Eerste Kamer ervaart.
 
Nieuwe leden halfuurtje

Ben je net lid of denk je erover om lid te worden van de Jonge Democraten en onze mooie afdeling Arnhem-Nijmegen? Kom dan naar het Nieuwe Leden Halfuurtje op 21 of 22 mei! Voordat de activiteit om 20.00u begint, heb je de mogelijkheid om eerst even rustig kennis te maken met de bestuursleden van de afdeling. Het moment om alles te vragen wat je maar wil weten. Dus kom langs!

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

« Back to calendar

JD Blog

Onze campagnehelden

De voorbereidingen van de campagne voor Gemeenteraadsverkiezingen en het referendum over de Sleepwet zijn in volle gang. De afdelingscampagneleiders, het campagneteam en het Landelijk Bestuur zijn ...

Lees meer...

dinsdag 21 november 19:30
Fake News en Populisme - Leiden-Haaglanden
dinsdag 21 november 19:30
Duurzaam Denken | Energietransitie - Groningen
dinsdag 21 november 20:00
Novemberborrel (Maandelijkse JD-Fryslân borrel) - Friesland
woensdag 22 november 00:00
Bourgondisch Debat - Limburg
woensdag 22 november 20:00
Het Bourgondisch Debat - Brabant
woensdag 22 november 20:00
Venezuela - Rotterdam
vrijdag 24 november 18:30
Maandborrel en Algemene Afdelingsvergadering! - Amsterdam
vrijdag 24 november 20:00
De BuitenBubbelBorrel met Bestuur Brongers in Maastricht - Limburg

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten