#

Esther-Mirjam Sent (PvdA Eerste Kamerlid) en Mr. Hansko Broeksteeg (RU) over Rutte II en de Eerste Kamer + Nieuwe leden halfuurtje -

Datum: 22 mei 2013 | Tijd: 20:00 - 23:59 | Locatie: Café de Vier Heeren, Sint Annastraat 259, Nijmegen

Het Kabinet Rutte II was een duidelijk gedoogkabinet. Zij moesten als de PVV niet meestemde bedelen voor de steun van andere partijen. Nu heeft het kabinet Rutte II bestaande uit PvdA en VVD een meerderheid van 79 zetels in de Tweede Kamer, maar zij hebben maar 30 van de 75 zetels in de Eerste Kamer. Rutte moet dus bedelen voor de steun van de oppositiepartijen omdat zij in principe alle wetgeving die PvdA en VVD in de Tweede Kamer goedkeuren kunnen blokkeren in de Senaat. Is dit echter wel de rol van de Eerste Kamer?
 
De Eerste Kamer zou een Chambre de réflexion waar op een apolitieke manier rustig nagedacht zou moeten worden over de deugdelijkheid van de wet. Dat is precies de reden dat de Eerste Kamerleden niet per partij samenzitten in de Senaat, maar door elkaar heen.
 
Op deze avond zullen mr. Hansko Broeksteeg, docent staatsrecht aan de Radboud Universiteit en Ester-Mirjam Sent, Eerste Kamerlid voor de PvdA, over dit thema spreken. Dhr. Broeksteeg zal ingaan op de juridische kant en het takenpakket van de Eerste Kamer. Mevrouw Sent zal ingaan op de praktijk en hoe zij zich lid van een coalitiepartij de gedoogrol van de Eerste Kamer ervaart.
 
Nieuwe leden halfuurtje

Ben je net lid of denk je erover om lid te worden van de Jonge Democraten en onze mooie afdeling Arnhem-Nijmegen? Kom dan naar het Nieuwe Leden Halfuurtje op 21 of 22 mei! Voordat de activiteit om 20.00u begint, heb je de mogelijkheid om eerst even rustig kennis te maken met de bestuursleden van de afdeling. Het moment om alles te vragen wat je maar wil weten. Dus kom langs!


« terug naar de agenda