#

Debatavond over zelfrijdende auto -

Datum: 15 september 2015 | Tijd: 20:00 - 22:00 | Locatie: Café P96, Prinsengracht 96 in Amsterdam

Steeds meer bedrijven nemen deel aan de ontwikkeling van de autonoom rijdende auto. Apple en Google zijn er mee bezig, Tesla's auto's kunnen het al: de ontwikkeling is niet meer te stoppen.

Maar is het wel verantwoord om een computer een auto te laten besturen? Wat gebeurt er als een zelfstandig-rijdende auto crasht? En hoe programmeren we die auto's zodanig dat ze de minste schade veroorzaken? Stel dat zo'n auto genoodzaakt is te crashen (bijvoorbeeld omdat de remmen via een hack zijn geblokkeerd), maar wel moet kiezen of hij hierbij tegen een andere auto botst of zelf een ravijn in rijdt: hoe laten we een computer bepalen wat moreel de juiste optie is? 

Vooral deze vragen zullen tijdens de debatavond op 15 september centraal staan. Daarnaast zullen we het ook hebben over de technologische ontwikkeling zelf en de rol die hierin is weggelegd voor de politiek.

Onder anderen de volgende gasten zullen deelnemen aan het panel:

- Wietse Hage en Reinier Ladan - tech-deskundigen en hosts van de Appels en Perenshow (http://appelsenperenshow.nl/), waarin de zelfrijdende auto een terugkerend onderwerp is. 
- Charif Mews - software-ontwikkelaar en lijsttrekker voor de Piratenpartij in Noord-Holland tijdens PS15. 
- Marco Maréchal - oprichter van Connected (http://www.toconnect.nl/), dat organisaties adviseert en begeleidt bij veranderingsprocessen en zo eind vorig jaar een onderzoeksrapport over de zelfrijdende auto aan het het ministerie van Infrastructuur en Milieu aanbood. 

Moderator: Pieter Rogaar.

Het belooft een interessante avond te worden! Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom.


« terug naar de agenda